HÍRHATÁR ONLINE - „A székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták” – közölte Orbán irodalmi vérebe

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.30.
 Szerda
Ma Jeromos napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   364,65 Ft
   CHF árfolyam
   337,31 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 02. 22. 17:43     


„A székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták” – közölte Orbán irodalmi vérebe
Én, sokakkal ellentétben, kifejezetten örülök annak, hogy Demeter Szilárd differenciálni képes. Sajnos sok esetben viszont nem differenciál ilyen finom eleganciával és a részletekre odafigyelő körültekintéssel. Például legutóbb megtudhattuk, hogy ő székely és nem náci, mert „a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták” – Gábor György jegyzete.

Mert ugyebár szerinte vannak a magyarul író magyar írók, akik a magyar olvasóknak írnak, és vannak a magyarul író magyar írók, akik nem magyar írók, mert magyarul írnak ugyan, „mert nem tudnak más nyelven írni” de „exportra” írnak, vagyis nem a magyar olvasókat akarják megszólítani, úgyhogy ezek a magyarul író magyar írók nem magyar írók.

 

És harmadikként ott vannak azok a magyarul író magyar írók, akik LMBTQ-ideológiát hirdetnek, és az „újbeszél” komisszárjaiként törnek a nemzeti kultúra létére, nos ezek a magyarul író magyar írók annyira nem magyar írók, hogy őket „én is joggal tolom ki mindenféle párbeszédből” – mondja büszkén hősünk.

 

Sajnos sok esetben viszont nem differenciál ilyen finom eleganciával és a részletekre odafigyelő körültekintéssel. Például legutóbb megtudhattuk, hogy ő székely és nem náci, mert „a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták.”

 

A székelyek közül senki sem. Sosem. Semmikor. Punktum. A székelyek illiberálisak és nemzeti keresztények. És futballrajongók. És LMBTQ-gyűlölő homofóbok. Mind.

 

Két baj van itten: az egyik az, hogy Demeter nemzetkarakterológiában töri a fejét, s annak megfelelően a leguncsibb sztereotípiákban. Az ő fejében nyilvánvalóan az angol hűvösen tartózkodó és hidegvérű, s ilyen is az ő irodalma, az olasz impulzív és szenvedélyes, s ilyen is az ő irodalma, a német hangos és tudományoskodó, ilyen hát az ő irodalma, a finn iszákos, következésképp az ő irodalma folyton részeg, a japán hajbókoló, az ő irodalma földig hajol, az ír méla, hát ábrándos és merengő az irodalma, a francia öntelt és folyton szerelmes, ennek megfelelően az irodalma is pöffeszkedő és mindenkibe belehabarodott, a skót anyagias, így az irodalma is smucig. Jobb nem belegondolni abba, milyennek láthatja Demeter a jiddis és a héber irodalmat.

 

A másik baj legalább ekkora: az, hogy Demeter kínosan tudatlan.

 

Mert ha olvasta volna Brahamnek a magyarországi holokausztról írt alapművét (A népirtás politikája, A holokauszt Magyarországon, I. kötet, A II. zóna: Észak-Erdély, 703-744.), vagy ismerné Tibori Szabó Zoltán vonatkozó munkáit, tudná, hogy Székelyföldön éppen olyan olajozottan zajlott a zsidók gettósítása, bevagonírozása, mint bárhol máshol az országban: tudná, hogy székely emberek is aktívan részt vettek a deportálásban, székely emberek is csöndben nézték a zsidók elhurcolását, s székely emberek között is szép számmal akadtak, akik boldogan hordták el az üresen maradt zsidó lakások különféle tárgyait, berendezéseit. Pont úgy, ahogy Beregszászon és Nyíregyházán, Kisvárdán és Kassán, Érsekújváron és Győrött, Miskolcon és Szabadkán, Szegeden és Zalaegerszegen, Monoron és Vasváron. De ha nem olvas Demeter, akkor meghallgathatta volna Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester tavaly májusi emlékező beszédét, amiben elhangzott, hogy „nem szabad letagadnunk, hogy a zsidók 1944-es deportálásában sajnos jelentős számú székelyudvarhelyi polgár is segédkezett. Nem tagadhatjuk a szörnyű tetteket akkor sem, ha kényelmetlen szembenézni ezekkel, hiszen ezzel azt sugallnánk, hogy bármikor megismétlődhetnek hasonló borzalmak.”

 

És akkor most én is differenciálok: Gálfi Árpádtól, Székelyudvarhely pontosan emlékező polgármesterétől nem ismétlődhetnének meg azok az események. Demeter Szilárdtól, a hazug módon emlékező és a legócskább sztereotípiákban gondolkodó miniszteri biztostól viszont ki tudja…


További hírek

  Az LMP követeli, hogy a kormány vonja vissza a Városliget lebetonozását célzó rendeletét
2020. 09. 30. 20:13 hirhatar.hu
  Olaszországban a maffia ad pénzt a járvány miatt bajba jutott családoknak
2020. 09. 30. 20:13 hirhatar.hu
  Akciós zöldséggel kampányol a Fidesz a hétvégi tiszaújvárosi választásra
2020. 09. 30. 20:13 hirhatar.hu
  Az előre menekülés a megoldás
2020. 09. 29. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Kunhalmi: ne a nyilvánosság előtt taglalják a listát
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon, Jeszenszky Géza, Oszkó Péter is cáfolja Fekete-Győr bejelentését
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Októberre várják a halálozások felfutását a minisztérium elemzői
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Cél a vámunió megszilárdítása
2020. 09. 28. 18:15 pecsi-hirhatar.hu
  Amit a kamado grillsütőkről tudni érdemes
2020. 09. 27. 10:45 hirhatar.hu
  Újabb kutatóbázisok Pécsett
2020. 09. 26. 20:26 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport