HÍRHATÁR ONLINE - A terroristák ellen a legjobb fegyver, ha békén hagyjuk az ártatlanokat

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2016.06.28.
 Kedd
Ma Levente, Irén napja van.
Holnap Péter, Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   317,36 Ft
   CHF árfolyam
   294,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 11. 14. 20:30     


A terroristák ellen a legjobb fegyver, ha békén hagyjuk az ártatlanokat
Sokk, félelem, rettegés. Bizonyosan sokakat ezek az érzések kerítettek hatalmukba, amikor meglátták a képeket a párizsi terrortámadásról. Amikor ezt a cikket írom, az áldozatok száma a 128-hoz közelít. 128 embert végeztek ki a terroristák 7 helyszínen - Jámbor András írása.

De nem szabad, hogy a félelem és a rettegés nyelvén, a terroristák gondolataival és szavaival beszéljünk arról, ami tegnap történt. A terroristák célja ugyanis nem csupán emberek gyilkolása, hanem politikai is, destabilizálás, félelemkeltés. Ami Párizsban történt, a januári Charlie Hebdo elleni terrortámadással együtt, az kulturális sokk, egy olyan pillanatban, amikor Európa politikai válságok sorát éli meg, legújabban a menekültválságot, vagyis egy olyan pillanatban, amikor az elmúlt 70 évben felépített Európa meginogni látszik. A terroristák pedig ezt jól tudják.

 

Minden eddigi információ alapján tegnap Párizsban szélsőséges iszlamisták gyilkoltak, az Iszlám Állam vagy a jemeni Al-Káida tagjai, a céljuk pedig a gyilkolás mellett nem csak az volt, hogy mi féljünk Európában, hanem az is, hogy úgy cselekedjünk, hogy az európai muszlimoknak minél rosszabb legyen, ezt pedig a szélsőséges európai politika erősítésével, a csak és kizárólag a rend nyelvén beszélő, rasszista, iszlamofób politikai erők erősítésével tudják elérni. Ha a kérdés valóban “mi vagy ők”-re változik.

 

Tegnap Párizsban viszont bizonyos, hogy muszlimok is meghaltak, ahogy januárban a Charlie Hebdo elleni merényletnél is,  és a támadásokat a francia muszlim egyházak vezetőinek tanácsa rögtön elítélte. A lehető legtévesebb gondolat egyenlőségjelet húzni a terroristák és a muszlimok között. Hiszen valóban az elkövetők minden valószínűség szerint muszlimok, de nem cselekedtek a több millió európai muszlim, vagy az egész muszlim világ  nevében, nem képviselik őket, sőt. Bejrútban csütörtökön 40-en, Bagdadban pedig 19-en haltak meg, mind muszlimok, az Iszlám Állam terrormerényletei következtében. Ahogy a Charlie Hebdo elleni merénylet után, most is muszlimok tíz- vagy százezrei fogják tüntetéseken jelezni, hogy tiltakoznak az ellen, ami történt, hogy nem kérnek ebből a háborús logikából (ahogy Kabulban pár napja több tízezren tüntetek a tálibok ellen, az elmúlt 20 év legnagyobb afganisztáni tüntetésén, ahogy a különböző muszlim egyházak számos vezetője adott ki Fatvát az elmúlt 1-2 évben az Iszlám Állam ellen).

 

És bár eddig semmi nem utal arra, hogy a merénylők között menekültek is lettek volna, sőt, a szemtanúk beszámolói inkább tökéletes franciasággal beszélő elkövetőről szólnak, a vészmadarak és a szélsőséges oldalak már 20 perccel a támadás után az elmúlt pár hónapban Európába érkező menekültek fejét követelték. Azokét az emberekét, akik pont a terroristák elől menekülnek Európába, pont a polgárháborúk, pont az Iszlám Állam elől, azokét, akiknek nagy része nem is szunnita, mint az Iszlám Állam, hanem pont síita, vagy nem is muszlim, mint például a szír keresztény menekültek.

 

Ez az, amit nem szabad tenni. A szabadságot nem lehet feláldozni a rend oltárán, és nem lehet a terroristák kedvére tenni azzal, hogy Európa végzi el nekik a toborzási munkát az iszlomofóbiával, hogy saját magunk változtatjuk Európát egyre inkább olyanná, amilyennek az Iszlám Állam akarja látni és láttatni.

 

Igen, az biztos, hogy többet kell tennünk a biztonságunk érdekében, közös EU-s biztonságpolitikára, szorosabb együttműködésre, új eszközökre, talán több pénzre van szükség. És az is biztos, hogy el kell kapni azokat, akik kitervelték, inspirálták, támogatták vagy végrehajtották ezt a merényletet. De az ártatlan embereket, akik nem tettek semmit, nem is támogatják ezeket a merényleteket, nem szabad, hogy bántódás érje. És többet kell tennünk az integrációért és az egyenlőségért is, hogy minél kevesebb ember jusson a szélsőségesek karmai közé. Emlékezzünk, a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői másod- és harmadgenerációs fiatalok voltak, akik nevelőintézetben nevelkedtek, a vallással, és pont annak szélsőséges ágával a francia börtönökben ismerkedtek meg.

 

Meg kell védenünk magunkat, de nem csak a biztonságunkat, hanem a jogainkat, a szabadságunkat is. És még többet kell tennünk azért, hogy még kevesebb feltétel álljon elő ahhoz, hogy valaki rossz útra térjen. Körbe kell zárnunk és ki kell húznunk a talajt a terroristák lába alól.

 

(kettosmerce.blog.hu)

 

 


További hírek

  Foci EB: Anglia-Izland 1:2
2016. 06. 28. 09:43 pecsi-hirhatar.hu
  Így fog kinézni a 2016/17-es tanév:szünetek, érettségi, felmérők
2016. 06. 28. 08:16 gyomroi-hirhatar.hu
  Kerítésország
2016. 06. 28. 06:46 14keruleti-hirhatar.hu
  Szijjártó Orbán Európa-ellenes szóvivője
2016. 06. 28. 06:19 13keruleti-hirhatar.hu
  Ne a szegényeket büntessék!
2016. 06. 28. 06:15 13keruleti-hirhatar.hu
  20 éves az Angyalföldi Szociális Egyesület
2016. 06. 28. 05:42 13keruleti-hirhatar.hu
  Hulladékgazdálkodás
2016. 06. 28. 03:13 maglodi-hirhatar.hu
  FOCI EB 2016 - Anglia búcsúzott, Izland meglepetésre a nyolc között
2016. 06. 27. 23:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Élménypark gyereknek, felnőttnek
2016. 06. 27. 21:51 pecsi-hirhatar.hu
  Foci EB: Olaszország-Spanyolország 2:0
2016. 06. 27. 21:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport