HÍRHATÁR ONLINE - Akik nem tudták belopni magukat a NER-univerzumba – modern rabszolgaság, 55 fokban

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.07.07.
 Kedd
Ma Appolónia napja van.
Holnap Ellák napja lesz.
   EUR árfolyam
   352,8& Ft
   CHF árfolyam
   331,66 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 08. 14. 13:31     


Akik nem tudták belopni magukat a NER-univerzumba – modern rabszolgaság, 55 fokban
A szabadban +35 °C, árnyékban mérve. Benn, a gyárban minimum a duplája. Sűrűn állnak egymás mellett a gépek, néhol 2 m távolság van közöttük, ahol a dolgozók szedik le a szalagról a forró műanyagot, MEO-zák, csomagolják és teszik raklapra.

Az ütemet a gép teljesítménye diktálja, de mivel forrósodik, gyakran leáll vagy csak sok selejtes terméket ad ki. A kinti hőséghez még hozzáadódik a gépek által kibocsájtott forróság. Klíma nincs, ventilátorok nem működnek, egyáltalán nincs biztosítva szellőzés, csak néhány udvarra nyitott ajtó, a fal egyik oldalán. Levegőtlen, oxigénhiányos műhelycsarnok, kábult hangyaként vánszorgó nők és néhány férfimunkás.

 

Védőital van, fele mennyiségű fél literes ásványvíz, mint amennyi ember dolgozik a műszakban. Fél óra elteltével, pisi langyosságú lesz. Hideg szódavíz is van egy balonnal, ami két óra alatt elfogy, nem pótolják. Marad a csapvíz vagy a félkarú rabló italautomata, amiből több is van.

 

 

A munkaruha viselése kötelező! Kék sűrű vászon munkásnadrág, vastag (zárt nyakú) póló, nehéz bakancs. Télen praktikus viselet lehet, de most szaunaként funkcionál. A verejték nemcsak a homlokon, de a lábszáron is csordogál lefelé. Falfehér, nedves arcok, üres tekintetek, erőltetett mozdulatok. 40-50 éves nők 10 évvel öregebbnek látszanak. Az elgyötörtség szembeötlő!

 

Fejvadász cégek alkalmazásában állnak a munkások, kikölcsönzés címén kerülnek a gyárba. Sok léhűtőt kell eltartania a rabszolgának!

 

Nem ez az egyetlen gyár a megyében, ahol 95 %-ban romák dolgoznak. Dolgoznak, kőkeményen! Ne mondja senki, hogy nem szeretnek dolgozni, mert én olyanokkal még nem találkoztam. Magyar ember szájából viszont már hallottam, hogy "Ezeknek miből telik?". Nekem a cigányokkal soha semmi gondom nem volt, egyből befogadtak most is. Más munkahelyen már dolgoztam némelyikükkel, messziről rám köszönnek, mosolyognak. Mi tagadás, jó érzés.

 

Mindenki minimálbéres, de borítékban fizetik a tényleges órabéreket, ami nettó 700 Ft, délutáni és éjszakai pótlék pluszban jön rá, de nem jelentős összeg.

 

Három műszakos munkarenddel már 130 ezer Ft-ot is haza lehet vinni!!! Ez a környékünkön jó fizetésnek minősül!

 

 

Bármennyit lehet túlórázni. Egyik kolléganő súgta a fülembe (hangosan nem merte mondani, nehogy irigyeljék), hogy ő 16 órázni szokott egy hetet - annyit tesz, hogy hajnali 3/4 6-tól - este 1/2 11-ig robotol (2 óránkénti 10'-es szüneteket is le kell dolgozni) -, bevállal még 2 hétvégére éjszakai műszakot és akkor kézhez kap 220 ezret. Ez már horribilis összegnek számít egy gyári munkásnak! Mennyire van arányban az elvégzett termelőmunkával? Semennyire! Valakik jól élnek belőlünk.

 

Szóval, egy hetet dolgoztam a fenti körülmények között és örülök, hogy végre sikerült bejelentett állást találnom, még ha 50 km-mel arrébb is a lakóhelyemtől. Háztól-házig szállít a céges autó, legalább utiköltségre nem kell költeni.

 

7 és fél évet kellett várnom erre a lehetőségre!! Egy korábbi munkatársnőm ajánlására, magam találtam ezt a munkahelyet. A munkaügyi központok semmit nem érnek, csak arra jók, hogy a fidesz-kdnp nyaloncai ellébecoljanak benne, kiemelkedően magas munkabérért.

 

Közel 61 évesen megértem, hogy gyári rabszolga lehetek. Boldogság van! Dolgoztam már hasonló körülmények között másik két helyen - alkalmi munkásként - az elmúlt 4 évben, de ott még rosszabbul fizettek. A vállalkozók nem akarják bejelenteni a dolgozóikat, dívik a fekete munka -.éhbérrel. Akinek a megélhetése múlik ezen bevállalja, nem lehet elítélni érte!

 

36 éves munkaviszonyom megállt, amikor Tarlósék tisztogattak a Főpolgármesteri Hivatalban. Azóta nem tudtam hivatalosan elhelyezkedni, mert minden kiközvetített munkahelyen közölték, fiatalabbat szeretnének. Így, bele a képembe! Nos, én már sem fiatalabb, sem csinosabb nem leszek, ez tuti.

 

 

3 éve nyugdíjas lehetnék, ha legalább közmunkát kaptam volna, de esélytelennek bizonyultam. Kicsiny falucskámban arra megvannak a csókosok, én egy "gyüttment" vagyok, hiszen még csak 5 éve élek itt. Így éli meg az ember lánya, fia, hogy migráns lesz saját hazájában.

 

NYES-t se kaphatok, amire 60. életévem betöltése után jogosult lehetnék (ami duplája az eddigi 22.800.- Ft-omnak), mert ahhoz 3 éven belüli, 1 éves munkaviszonyt kellene igazolnom. Ez sajnos az évi 90 napos hivatalos alkalmi munkákból sehogy nem jött össze. Jól ki van ez találva!!!

 

A múlt hetet földi pokolban töltöttem, de nagyszívű sorstársak között. Holnap folytatom, hajnalban indulok, délután 4-kor már itthon leszek.

 

Semmi baj, kedveseim! Fontos, hogy a kormánytagok fizetése emelkedett és naponta kitalálnak valamit, amivel tovább borzolhatják a kedélyeket!

 

Az írás a közösségi oldalon jelent meg – nem a személyét, hanem a jelenség tényét érezzük fontosnak megosztani olvasóinkkal.


(kép: illusztráció: Fortepan/archív)

 


További hírek

  Híd a munkahelyekhez
2020. 07. 06. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt a Volt egyszer egy vadnyugat legendás zeneszerzője
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Miután zsírgazdag lett közpénzből, már nem szeretne ilyen befektetéseket – közölte álszerényen az Orbánvej
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Ismét látható a Spirál
2020. 07. 05. 19:48 pecsi-hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Az Orbán-kormány megszavazta a 150 éves Színművészeti Egyetem einstandját
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Szlovénia tesztet kér a horvátoktól, rekordszámú új beteg Bulgáriában
2020. 07. 05. 17:35 hirhatar.hu
  Lesz nyári színház Pécsen
2020. 07. 03. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Megszavazták a színművészet egyetem kormányalapítványba erőszakolását
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport