HÍRHATÁR ONLINE - Akiktől az Al-Kaida is besokallt

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.05.28.
 Csütörtök
Ma Emil, Csanád napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   350,01 Ft
   CHF árfolyam
   328,13 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 11. 13:28     


Akiktől az Al-Kaida is besokallt
A népirtás fogalmát kimerítő, videóra vett tömegmészárlások, kínzások, a civil lakosságot rettegésben tartó, álarcos banditák, elhurcolt, megerőszakolt nők - íme az ISIS ténykedésének néhány ismertetőjegye.

A népirtás fogalmát kimerítő, videóra vett tömegmészárlások, kínzások, a civil lakosságot rettegésben tartó, álarcos banditák, elhurcolt, megerőszakolt nők - íme az ISIS ténykedésének néhány ismertetőjegye. Az Al-Kaida szárnyai alatt felnőtt terrorszervezettől most már maga a szülőatya is besokall.

 

A láthatatlan sejk


A szervezet vezetője Abu-Bakr al-Baghdadi, a "láthatatlan sejk" Sokan nem is Zawahirit, a kissé sótlan iszlám teológust tartják Osama bin Laden méltó örökösének, hanem az ISIS első emberét. Persze, Zawahiri még mindig nagy befolyást gyakorol a Pakisztánban, az Arab Félszigeten és az Észak. Afrikában levő testvérszervezetekre, de a fiatal dzsihádisták sokkal szívesebben csatlakoznak a nála sokkal karizmatikusabb Al Baghdadi-hoz, akinek élete kész ponyvaregény.

 

Kilétéről nem sokat tudni. Állítólag 1971-ben született, Awwad Ibrahim al-Badri al-Samarri  néven, Irakban. Teológusi képzettsége neki is van, a '90-es években iszlám teológiából és történelemből doktorált Bagdadban. Emellett azonban nagy focirajongó is: a 2003-as amerikai bevonulás előttig még egy Bagdad külvárosában levő mecset focicsapatában is játszott. De élete már akkor sem  csak a tanulásból és a sportból állt: már a Szaddám-rendszer idején is elkötelezett dzsihádista volt,  és ahhoz a felkeléshez is csatlakozott, mely azt követően tört ki, hogy az amerikai hadsereg 2003-ban megszállta Irakot.

 

2005-ben le is tartóztatták és éveket töltött egy amerikaiak által felügyelt iraki börtönben. 2009-ben azonban, amikor a börtön bezárt, az amerikaiak nem tartották különösebben veszélyesnek, így szabadon engedték. Tévedtek. 2010-ben  már a helyi Al Kaida szervezet -amelyből később kialakult az ISIS - vezetőjeként hallatott magáról. 2011-ben  terroristának nyilvánították és 10 millió dollár vérdíjat tűztek ki a fejére.

 

Rendkívül óvatos, alig mutatkozik a nyilvánosság előtt és csak olyan közeli embereken keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal, akiket nagyon jól ismer. Egészen idén júliusig, amikor nyilvánosságra hozatott egy  mosuli beszédéről készült 21 perces videot, csupán az iraki belügyminisztérium által közzétett fotó keringett róla.

 

 

Még ellenfelei is kiváló  taktikusnak tartják, akinek kegyetlensége az Osama Bin Ladenén is túltesz. Míg pl. videó-uzeneteiben Osama előszeretettel keltette a szentéletű, törékeny, öreg bölcs benyomását, aki barlangok mélyéről bátorítja fiait,  Baghdadi  ezt vallja: "Inkább féljenek tőlem, mint szeressenek" . És meg is tesz mindent az ügy érdekében. Halomra mészároltatja a civileket, kedvenc gyilkolási módszere a lefejezés, de a tömeges keresztre feszítéseket is ő rendelte el.

 

Sajátos érzéke van a PR-hoz is, mert gondoskodik arról, hogy ezek a hátborzongató, nyilvános kivégzésekről, megcsonkított holttestekről, villanydrótokra fűzött emberfejekről és megannyi, egészséges psziché számára elképzelhetetlen borzalomról készített felvételek bejárják a világot, a dzsihád dicsőségét hirdetve. Bár esküdt ellensége a bűnös nyugatnak, ezek a szakszerű hatáskeltés eszközeivel készített videok a horrormozik- és akciófilmek világát idézik.

 

Az egyes helyeken máris Ibrahim kalifának (a kalifák egyenesen Mohamed próféta hatalmának evilági letéteményesei) becézett hadúr még nagyobb tekintélyre tett szert azáltal, hogy nemcsak nyíltan szembehelyezkedett az Al-Kaidával, hanem mindeddig épen is úszta meg kalandot. Földi birodalma is nagyobb, mint Osama bin Ladené volt: a világ jelenlegi legveszélyesebb embere most  Irak északi és Szíria keleti részein egy, öt  Egyesült Államok-beli államnak megfelelő területet tart ellenőrzése alatt.

 

 

Kiss Kati

 


További hírek

  Tudta...?; 400 000 forint az átlagfizetése
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Hajdú Péter lekapcsolja Mészárosné tévéjében Szulák Andreát és Várkonyi Andreát
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Hiába nyitnak a vendéglátóhelyek, ha nem lesz friss levegő a beltérben
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Rács mögött a visszaeső szójás áfa-csalók
2020. 05. 28. 11:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
2020. 05. 27. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Mi lesz akkor, ha ez a kormányzás sosem érhet véget...?
2020. 05. 27. 19:42 hirhatar.hu
  Szombattól felszabadulhat Budapest
2020. 05. 27. 19:42 hirhatar.hu
  Meghalt Roger Moore
2020. 05. 27. 13:06 hirhatar.hu
  A neonáci párt kivégeztetné a Deák téri gyilkosság elkövetőjét
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  A bíróság kimondta - Kövér László törvényt sértett
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport