HÍRHATÁR ONLINE - Alkalmazhatatlan a dolgozó utasoknak az állandósított szombati menetrend

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.05.27.
 Szerda
Ma Hella napja van.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.
   EUR árfolyam
   349,66 Ft
   CHF árfolyam
   329,60 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 04. 01. 20:09     


Alkalmazhatatlan a dolgozó utasoknak az állandósított szombati menetrend
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) április elsejétől hétköznap is a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait, ami nagyon nem felel meg az utazási szokásoknak.

A koronavírus-járvány miatt töredékére esett vissza a tömegközlekedést igénybe vevők száma, azonban Budapesten nem megoldás a munkanapokra a szombati menetrend bevezetése. A mától életbelépő menetrendben a BKK néhány vonalon a szombatihoz képest sűrűbben indítja a járatokat, de egészében véve nagyon nem felel meg ez azoknak a dolgozóknak, akik még bejárnak a munkahelyeikre.

 

A szombati menetrend tulajdonsága, hogy nem számol a hajnali, korareggeli utazási igényekkel és délután sincs benne sűrített időszak. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben, több kihasználatlan útvonalon még késő este is 10-20 perces járatgyakoriságot nyújt a szolgáltató. A most is utazók döntő többsége ezért azt szeretné, hogy az egyébként indokolt járatcsökkentéseket úgy alakítsák, hogy sokkal jobban figyelembe vegyék a valós igényeket, elsősorban a munkába járók érdekeit.

 

Szakemberek egy jelentős része is egyetért abban, hogy a szombati menetrend – kis változtatással való, de lényegében egy az egyben átvétele a munkanapokra nagy hiba volt. Azt is megtudtuk, hogy egy teljesen átdolgozott menetrend jelentős erőfeszítésébe került volna a BKK-nak, ezért a már meglévő menetrendi struktúrákból választottak.

 

Csakhogy a jelenlegi helyzetre egyik, már korábban is meglévő közlekedési rend sem alkalmas, egyrészt nagyon nem veszi figyelembe a napjainkra előállt helyzetet, másrészt bizonyos mértékig még úgy is pazarló, hogy a szolgáltató mindenképpen szeretné elkerülni, hogy az utasok túl közel legyenek egymáshoz. Mivel szombat kora reggel néhány járat normál esetben egyáltalán nem közlekedik, így azok nagy részét leállították, miközben munkába meg mennének ezekről a szakaszokról is emberek.

 

Beszéltünk olyan buszra várakozóval, aki például azért indul el még az egyébként megszokottnál is jóval korábban, hogy elvigye az ételt két, nem együtt lakó idős emberhez és utána utazna tovább a munkába.

 

Legalább másfél hónapja tudni lehetett, hogy világjárvány közeleg Magyarország felé. Azonban legkésőbb március 11-én, a veszélyhelyzet kihirdetésekor a BKK vezérkarának is meg kellett volna értenie, hogy jelentős változások állhatnak be az utas-igényekben. Ehhez képest érdemi intézkedésre eddig nem került sor, legalábbis olyanra, amelyik egy átstrukturált, a lehetőségekkel lépést tartó menetrendi kínálat kidolgozását jelentette volna. Természetesen tudjuk, hogy egy teljesen új menetrend óriási munka, sőt a tájékoztatótáblák információinak lecserélése rövid idő alatt is keményen igénybe venné a BKK kapacitását. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a szinte teljesen üresen közlekedő járművek egy részének kivonása – jelentősen csökkenthetné a költségeket – ha az ésszerűen történne. Bár a napközbeni vagy késő esti még ritkább közlekedés járhat kényelmetlenséggel, de óriási pazarlás ezt nem meglépni!

 

Kertész Z István


További hírek

  A neonáci párt kivégeztetné a Deák téri gyilkosság elkövetőjét
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  A bíróság kimondta - Kövér László törvényt sértett
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Vizsgálatot rendeltek el az elhunyt 33 éves családanya ügyében, akit későn fogadtak a kórházak
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Száz beteg gyógyulását segítheti
2020. 05. 25. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Kásler hazudik – távoznia kell a kormányból
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  Állatkerti belépőket kaptak pénzjutalom helyett az egészségügyi dolgozók
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  Egymillióval segíti Böjte Csaba alapítványát az MSZP
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  A kábítószert nemcsak a hátizsákjában vitte....
2020. 05. 24. 20:39 pecsi-hirhatar.hu
  Ellopták Wichmann Tamás sírjáról a keresztet
2020. 05. 23. 12:58 hirhatar.hu
  Botka László is aláírta Karácsony Gergely követeléseit
2020. 05. 23. 12:58 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport