HÍRHATÁR ONLINE - Alma és a fája: a szélsőjobb színeváltása - Franciaországban

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.09.19.
 Csütörtök
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,65 Ft
   CHF árfolyam
   303,44 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 04. 22. 22:31     


Alma és a fája: a szélsőjobb színeváltása - Franciaországban
Egyre nagyobb ideológiai szakadék tátong Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) alapítójának és tiszteletbeli elnöke, és a pártot jelenleg vezető lánya, Marine Le Pen között. Vajon mi táplálja a családon belüli ellentéteket?

Marine Le Pen az a karizmatikus politikus, akinek akár a 2017-es franciaországi elnökválasztásokat is esélye lenne megnyerni. Apja szélsőséges politikai nézetei azonban uniós viszonylatban szalonképtelenné teszik pártját és saját esélyeit is rontják a közelgő választásokon. A két Le Pen közötti, már a közelmúltban sem felhőtlen viszony április elején mérgesedett el igazán, amikor is Marine újra elhatárolódott apja holokausztot bagatellizáló s a nácikat dicsőítő kijelentéseitől.

 

A francia szélsőjobboldal nagy megmondóembere ugyanis már 1987 óta hangoztatja, április 2-án pedig újra kifejtette az RMC francia rádióban és a BFM francia hírtelevízióban, hogy a gázkamrák csak részletkérdését jelentették a háborúnak. Lánya, Marine azon nyomban nyilvánosan elhatárolódott, azt nyilatkozva, hogy "mélyen nem ért egyet Jean-Marie Le Pennel sem a tartalmat, sem a formát illetően". Ezt követően felpörögtek az események: Marine Le Pen április 8-án még csak kilátásba helyezte, hogy ellenezni fogja apja jelölését az év végi regionális választásokon, amely az utolsó nagy országos szintű megmérettetést jelenti a francia pártok számára a 2017. májusában esedékes elnökválasztás előtt. Másnap viszont már fegyelmit is indított apja ellen, arra hivatkozva, hogy az, szalonképtelen kijelentéseivel keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a Nemzeti Frontból fősodorbeli erőt kovácsoljon. Erre reagálva Jean-Marie Le Pen visszalépett, átadva unokájának, Marion Maréchal-Le Pen nemzetgyűlési képviselőnek a párt a Provence-Alpes-Cote d' Azur régióbeli listavezetői helyét.

 

 

Bár egy évvel az elnökválasztások előtt Marine politikai ambíciói felülkerekedhettek a családi érzéseken és azt is beláthatta, hogy nyerési esélyei növeléséhez pártja retorikáján sem ártana szelídíteni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a FN 2011-ben megválasztott elnöke már 2000 óta igyekszik „szalonképesebbé” tenni a 90-es években egyszer már válságba került pártot. (Marine Le Pen 1986-ban csatlakozott a Nemzeti Fronthoz,1998-ban a párt jogi szekciójának lett a vezetője és ugyanebben az évben szerezte meg első politikai mandátumát, párton belüli népszerűsége pedig nőttön-nőtt.)

 

Marine először 2005-ben konfrontálódott nyíltan apjával, amikor az azt állította, hogy a német megszállás Franciaországban "nem volt különösebben embertelen". A politikusnő akkor a nácizmust "a barbarizmus csúcspontjának" nevezte s jelezte, hogy egyáltalán nem ért egyet apja provokatív politizálásával. Aztán 2007-ben, amikor Jean-Marie Le Pen választási kampányának stratégiai igazgatója volt, úgy tűnt, sikerült rávennie apját, hogy valamelyest javítsák, finomítsák a párt imázsát. Úgy látszik azonban, nem elég sikeresen, hiszen 2009-ben az Európai Parlament még a saját háziszabályát is megváltoztatta, megakadályozandó, hogy az új összetételű testület első ülésén korelnökként a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen elnököljön

 

2011-ben Marine vette át apjától a FN vezetését, miután január 16-án 70%-os fölénnyel nyerte meg az idősebb Le Pen által alapított párt vasárnapi elnökválasztását. Ugyanebben az évben az amerikai Time magazin A világ 100 legbefolyásosabb személyisége közé sorolta. Népszerűsége azóta is töretlen, bár továbbra is nagy dilemmát okoz: vajon párton belüli sikerei csakugyan annak tudhatók be, hogy az FN valódi változást akar, vagy pedig a karizmatikus Marine személye csupán csali, hiszen sokkalta megnyerőbb a lakosság számára, mint nyíltan antiszemita édesapja.

A cukikampánnyal másfelé is, mifelénk is kísérleteznek. További kérdés, hogy a régi, kopasz ordasok hajlandóak-e átadni helyüket az új idők jólfésült szalonfasisztáinak vagy harcolni fognak velük a pozíciókért? De egy biztos: akármennyire is igyekeznek illemtudóan viselkedni az új vonal hívei, sose feledjük: egyik kutya, másik eb.

 

KissK.

 

 


További hírek

  Újra a lecsó körül forog a hétvége Gyömrőn
2019. 09. 19. 12:32 gyomroi-hirhatar.hu
  Színházak éjszakája Kecskeméten
2019. 09. 19. 12:30 kecskemeti-hirhatar.hu
  Októberben, a megyében is újra vakcinázzák veszettség ellen a rókákat
2019. 09. 19. 11:53 szegedi-hirhatar.hu
  Továbbra se tudni, honnan vannak Fercsák milliói
2019. 09. 19. 09:17 bajai-hirhatar.hu
  Kecskeméti anyakönyvi hírek: 37. hét/2019
2019. 09. 19. 08:16 kecskemeti-hirhatar.hu
  Újabb források az Erasmus+-ra
2019. 09. 19. 01:23 pecsi-hirhatar.hu
  Szerdán négy vonat nem indult el, mert nem volt mozdonyvezetője
2019. 09. 19. 00:11 kecskemeti-hirhatar.hu
  Új ovi-sportpályát avattak Szegeden, egyszerre hármat
2019. 09. 18. 22:07 szegedi-hirhatar.hu
  Helyére került a sólyapálya a Partfürdőn
2019. 09. 18. 21:53 szegedi-hirhatar.hu
  Rangos sportversenynek ad otthont Gyömrő
2019. 09. 18. 21:48 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport