HÍRHATÁR ONLINE - Az eddigi legmocskosabb választás jön vasárnap

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.08.06.
 Csütörtök
Ma Berta napja van.
Holnap Ibolya napja lesz.
   EUR árfolyam
   345,84 Ft
   CHF árfolyam
   320,89 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 10. 10. 15:14     


Az eddigi legmocskosabb választás jön vasárnap
Lejt a pálya, méghozzá a regnáló kormánypártoknak és vazallusaiknak. Már most bizton állítható, hogy nem lesz tiszta a 2019-es helyhatósági választás.

Bár maga az aktus még el sem kezdődött, a megelőző időszakban, a kampányban felerősödtek azok a kormánypárti hangok, amelyek azzal riogatják a választókat, hogyha nem a regnáló hatalom helyi embereit választaná az adott településen élők többsége a helyhatóságba, akkor az állami támogatás is jócskán csökkenhet, mi több, akár teljesen el is apadhat. Mit gondoljunk akkor, ha ezt éppen a kormányfő, Orbán Viktor szájából is halljuk. Márpedig az előző rendszerváltástól már harminc év telt el, és egyre jobban közeledünk a mindent központosítani, amit csak lehet gyakorlatához. Az önkormányzatok hatáskörének kiüresítése főleg a Fidesz és a mellékszereplő KDNP 2010-es, ismételt hatalomra jutás után gyorsult fel.

 

Ma már alig van forrásuk a helyhatóságoknak és így sok beleszólásuk sem maradt a helyi ügyekbe. Megint ott tartunk, hogy egy pártközpontban osztják le a lapokat, melyik település mit kapjon. Persze, hogy nagyon is számít, hogy milyen párt vezeti illetve van a helyi képviselő-testületben többségben az adott városban vagy faluban. Ha megnézzük Budapestet, Tarlós István főpolgármestersége alatt egy csomó mindenét elvesztette a főváros, miközben az országban megtermelt személyi jövedelemadó 40%-a itt képződik.

 

Ezt próbálják most kompenzálni a hatalmas Fidesz-KDNP plakát- és kiadvány-dömpinggel. Az országos, a megyei és a helyi lapok sem sokat törődnek a legalapvetőbb sajtóetikával sem, nem ritka, hogy az egész kiadvány csak a kormánypártok tevékenységével van kitöltve.

 

Kihasználják azt a jogi rést, hogy az önkormányzatoknak kötelező beszámolniuk az eredményeikről, munkájukról, amelyek persze erősen összemosódnak azok kampányával. Az utcai plakátozás meg kifejezetten külön téma. Van, ahol az ellenzék nem kap egyáltalán lehetőséget, máshol a kormánypárt az önkormányzat autóival és dolgozóival teszi ki a plakátjaikat. Érden még a polgárőrség is a saját autójával nagy lelkesen részt vesz ebben – a 444-en látható a videó.

 

Az ellenzék eleve jóval kisebb forrásból kampányolhat csak de még a kevesebb plakátjaikat is átfestik, lefújják, letépik, nem bírja elviselni a hatalom, hogy ők is ott lehessenek a közterületeken.

 

Például Németh Gyöngyvér, a Momentum és az ellenzéki pártok közös képviselő-jelöltje, aki a XI. kerületének első körzetében indul, szinte az összes plakátját már többször is letépték a Gellérthegyen és máshol is az éjszaka folyamán. A képviselő-aspiráns szerint a rendőrség azt sugallta, hogy ez a cselekmény nem rongálás csupán véleménynyilvánítás. Ha valóban ezt állítaná a rendőrség, akkor nagyon is téved, mert a plakátok önkényes levétele, rongálása még csak nem is szabálysértés, hanem bűncselekmény.

 

Ugyanis a választási plakát kihelyezése a kampányidőszakban egyértelműen a politikai tájékoztatás eszköze. Az átfestésre még csak lehet azt mondani a bíróságok szerint, hogy véleménynyilvánítás, de a plakátok és tartólemezeik összetörése, a helyszínről való elvitele, már rongálás és lopás. Bár a törvény szerinti értelmezés kissé furcsa, mert 50 ezer forint kárérték alatt az ilyen rongálások csak szabálysértésnek minősülnek és csak ezen összeg felett számít bűncselekménynek, csakhogy az ilyen esetekkel sérül a politikai üzenet lehetősége is, ami súlyosan sérti a választás tisztaságát, az egyenlő feltételek meglétét.

 

Persze az egyenlő feltételek már régóta nincsenek meg, nem ez az első választás, ahol abszolút túlsúlyban vannak a hatalmon lévő Fidesz-KDNP üzenetei, megjelenése. Nagyon kevés kivétellel ilyenek a helyi újságok is. Tehát ha az ellenzéki pártok összességében is csak jóval kevesebb helyet kapnak, mint a kormánypártok – már eleve nem szabad és nem demokratikus a választás. Ha ezen felül még gazdasági fenyegetés is elhangzik az ország jelenlegi vezetőinek szájából, akkor meg  már biztosan nem tisztességes a választási verseny. Mert a választásnak egy szabad versenynek kellene lennie az egyes pártok között, lehetőleg egyenlő feltételekkel. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy főleg vidéken, nem mindegyik szavazókörben lesz ellenzéki megfigyelő, így ezeken a helyeken bármi megtörténhet.

 

Most vasárnap a 3-as főúton Szikszó térségében autóztunk. Több település főútján jó magasan a villanyoszlopokon, amit csak darus kocsival lehet elérni, kivétel nélkül a kormánypártok plakátjait lehetett látni, más pártnak még nyomát sem lehetett látni errefelé.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  Háború kezdődött a DK és a Momentum között Gödön
2020. 08. 05. 18:09 hirhatar.hu
  A Lánchíd felújítási tenderét visszadobta a hatóság, Karácsony Gergelytől akár Mészáros is bejelentkezhet
2020. 08. 05. 18:09 hirhatar.hu
  Megtudtuk, hogy miért nem lesz még egy darabig 6-os villamos
2020. 08. 05. 18:09 hirhatar.hu
  Mindenki szívében van egy dallam
2020. 08. 05. 08:20 pecsi-hirhatar.hu
  Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
2020. 08. 04. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Erdélyben épít boxakadémiát a magyar kormány
2020. 08. 04. 19:57 hirhatar.hu
  Zsámbéki és a józsik
2020. 08. 04. 19:57 hirhatar.hu
  Bánsági Ildikó felmondott a Nemzeti Színházban
2020. 08. 04. 19:57 hirhatar.hu
  A szerződéses ár megállapodás kérdése
2020. 08. 02. 20:43 pecsi-hirhatar.hu
  Az Index után a kisebb, de kényelmetlen témákat feszegető portálokra támad a kormány
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport