HÍRHATÁR ONLINE - Az országgyűlés megkerülésével a családok védelme helyett a végrehajtókat segíti a kormány

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.04.22.
 Hétfő
Ma Csilla napja van.
Holnap Béla napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,83 Ft
   CHF árfolyam
   406,73 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 01. 18:17     


Az országgyűlés megkerülésével a családok védelme helyett a végrehajtókat segíti a kormány
A kormány újabb veszélyhelyzeti rendeletet adott ki, a híradások szerint a családok védelmében. A rendelet azonban a látszat ellenére nem mentesíti a személyi jövedelemadó visszatérítés összegét a végrehajtás alól.

A kormány 2022. január 24-én adta ki a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről szóló kormányrendeletet. A kormány a rendelet kiadásával megkerülte az Országgyűlést, hiszen a végrehajtási törvény módosítása helyett a veszélyhelyzetre hivatkozva inkább zárt kormányülésen alkotott szabályokat.

 

Az új kormányrendelet mindössze egyetlen szakaszból áll. A jogszabály szerint a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezményre, ekho-kedvezményre, valamint visszatérítés előlegére “követelésfoglalást” nem lehet foganatosítani.

 

Úgy tűnhet tehát, mintha a kormány a családok védelme érdekében mentesítené ezeket a bevételeket a család tartozásaira irányuló végrehajtás alól. A jogszabály azonban valójában nem a családokat mentesíti, hanem a NAV-ot és a végrehajtókat.

 

Miért nem mentesülnek a családok? Mert a kormányrendelettől függetlenül változatlanul maradtak a bankszámlákon található összegek lefoglalására (inkasszálására) vonatkozó szabályok a végrehajtási törvényben. Ez azt jelenti, hogy a bank a számlán található egyenleg terhére továbbra is köteles átutalni a végrehajtónak azokat az összegeket, amiket a családon követelnek.

 

Bár az adóvisszatérítés éves tekintetben egyszeri eset, számos sajtótermék kritika nélkül felületesen megírta, hogy a végrehajtó nem teheti rá a kezét erre az összegre, de ez egyszerűen nem igaz – nyilatkozta a Hírklikknek Szatmári Andrea. „Nem lehet ölbetett kézzel üldögélni, ezért döntöttünk úgy, hogy felhívjuk a figyelmet: akinek van lehetősége levenni a számlájáról ezt az összeget, az tegye meg vagy kérje a postai kiutalást. Ezt nagyon sokan most februárban megkapják, de vannak, akik csak az adóbevallásban jutnak hozzá. Ez utóbbinál ráadásul választási lehetőség is van, hogy utalással vagy postán érkezzen s ha a postai utalást választják, akkor biztos kezébe kapja az érintett.”

 

Az adóvisszatérítéssel kapcsolatos szabályozás szerint, akinek például családi pótlékot folyósítanak, annak a NAV automatikusan utalja. Ennek módosítására például december végén volt a határidő, ezt most már nem lehet egy postai átvételre korrigálni, mivel kétséges, hogy a változást a NAV még kezelni tudja a február 15-éig várható kiutalás előtt.

 

S bár a végrehajtási törvényben van egy limit, ami mentesül a végrehajtás alól, a törvény nem

zárja ki, hogy a családtól a végrehajtó egyszerre tiltsa le a szülő munkabérének akár 50 %-át és közben leemelje a bankszámláján lévő pénzt is. Az, hogy melyiket és mikor alkalmazzák, kizárólag a végrehajtó mérlegelésétől függ. Így jogszerűen fordulhat elő, hogy az adós az öregségi nyugdíjminimumból kénytelen a havi létfenntartását biztosítani. Ez 2008 óta változatlanul 28 500 forint.

 

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért ismét a feltehetően legkiszolgáltatottabb réteget sújtja egy hátrányos adminisztratív intézkedéssel, a civilszervezet munkatársa szerint nem biztos, hogy mindezzel ártani akartak, legfeljebb azt akarták elkerülni az általános szabályok szerint, ami alól most kivették az intézkedést, hogy a végrehajtó azt a gyakorlatot folytassa, hogy a végrehajtó a követelést lefoglalja és az az illető, akinek visszajárna, már meg se kapná. Szerintünk az idézett határozattal most azt kerülték ki, hogy a NAV így is komplikált adminisztrációján könnyítsenek - fogalmazta meg az Utcajogász álláspontját Szatmári Andrea. „Az SZJA-visszatérítés is eléggé bekavart az adóbevallásokba, hiszen gondoljon bele: még sehol sincsenek a bevallások, de február 15-ig már vissza kell utalni a pénzt. Mindennek a korrekcióját az adóbevallásoknál kellene felvezetni és ez igen csak megbonyolítja a teendőket. Ezt pedig csak tovább fokozná annak adminisztrálása, hogy nem a kijelölt családoknak, hanem a végrehajtóknak utalják a követeléseket. Ez annyiban jó mindössze, hogy az adósnak még lehetősége van valamilyen módon megmenteni legalább az adóvisszatérítést.”

 

A civilszervezet szerint ráadásul a családoknak járó visszatérítés összege követelésnek számít a NAV-val szemben. A követelések lefoglalására vonatkozó szabályok szerint a végrehajtó akár azt a követelést is lefoglalhatná, amely a személyi jövedelemadó visszatérítésére vonatkozó szabályozás alapján a gyermekes családokat megilleti.

 

Ilyen esetben a végrehajtónak rövid határidőn belül fel kell hívnia a NAV-ot arra, hogy az adóvisszatérítést ne a család részére folyósítsa, hanem azt a végrehajtó számlájára fizesse meg. Az új kormányrendelettel ezért csak ezt az ügyintézést spórolta meg a kormány az adóhatóságnak és a végrehajtóknak, a bankszámlára megérkező visszatérítés összege továbbra is végrehajtás alá vonható.

 

„Mi egyébként azért ’haragszunk’ ennyire a végrehajtókra és minden olyan lehetőségre, ami megkönnyíti a dolgukat, mert sok esetben az eljárások nem ritkán rosszul fogalmazott szabályai szerint jutnak el az emberek a végrehajtási eljárásig úgy, hogy előtte egyszerűen nem volt lehetőségük annak jogosságát vitatni és olyan pénzt hajtanak be rajtuk, amivel nem tartozik. A most megfogalmazott ajánlásunkkal legalább azt az egyszeri összeget bebiztosíthatják, amire feltehetően számítanak az évkezdetkor” - tette hozzá „vérbeli” civil jogvédőként Szatmári Andrea, az Utcajogász Egyesület aktivistája.    

 


További hírek

  Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
2024. 04. 22. 15:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Díjátadó borkóstolóval színesítve
2024. 04. 21. 21:49 pecsi-hirhatar.hu
  Nehogy tragikus hős legyen
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
2024. 04. 19. 09:15 pecsi-hirhatar.hu
  Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
2024. 04. 19. 08:47 pestmegyei-hirhatar.hu
  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport