HÍRHATÁR ONLINE - Az utolsó kísérlet - ez nem választás volt, hanem kivégzés

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.04.15.
 Hétfő
Ma Tas, Anasztázia napja van.
Holnap Csongor napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,05 Ft
   CHF árfolyam
   404,04 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 04. 18. 10:51     


Az utolsó kísérlet - ez nem választás volt, hanem kivégzés
Április 4-én, a választás másnapján Budapesten pont úgy zajlott az élet, mint bármely nap. Minden nyitva volt, és mindenki az utcán, az üzletekben, a villamoson, az autójában – Bruck András fb-jegyzete.

Amerre én lakom, ott az emberek sétáltak, beszélgettek, az arcokon, tekinteteken nyoma sem volt az előző éjszaka eseményeinek. Fagylaltozók lépten-nyomon, előttük sorok, kisgyerekek és kutyák követelték a jussukat… Egyetlen szomorú arcot nem láttam, egyetlen mélyből felszakadt sóhajt nem hallottam. De hiszen ez csak egy választás volt, mit kéne csinálni, sírni?- szokás ilyenkor mondani, a végső érv pedig, amitől egyúttal a zaklatott lélek megnyugszik és minden a helyére kerül, hogy az élet nem állhat meg.

 

Csakhogy ez nem választás volt, hanem kivégzés. Nincs értelme tovább fenntartani a demokratikus látszatot. Vagy úgy harcolsz, olyan eszközökkel, mint ők, vagy örökre vesztes maradsz. Azon a vasárnapon igenis megállt az élet, ezért ha másnap Budapesten egyetlen üzlet sem nyit ki, a kávézók sem, a teraszok üresen maradnak, a villamosokon pedig fekete zászlók jelzik az előző éjszakán történteket, mindez a velünk történt tragédiára adott őszinte, és ami fő, sokáig emlékezetes reakció lett volna. Hiszen a budapestiek többsége a kormány- és rendszerváltásra szavazott, mivel azonban ezzel a vágyukkal  lényegében egyedül maradtak, erre lehetett volna egy gyásznap a válasz. Budapest amúgy is az egyetlen város egész Magyarországon, ahol már korábban is fel-fellobbant a fair közélet és kormányzás iránti igény, mindenhol másutt az emberek többségének úgy jó, ahogy van. Az akaratnélküliség diadala.

 

Természetesen nem volt gyásznap, az egy másik, máshol játszódó történet lett volna. A fővárosiak se mentek egyetlen lépéssel se tovább annál, minthogy előző nap a tisztességre szavaztak az újra rettenetessé vált orosz befolyás alatt álló hatalom helyi emberei helyett. Igazi áldozatra mi, budapestiek sem voltunk soha képesek, legfeljebb alkalmanként egy-egy tüntetésre, vagy tüntikére, ahogy a hatalom hívei ezeket a megmozdulásokat gúnyosan nevezték. Nem sok dologban volt igazuk, de ebben éppenséggel igen. Többnapos-, hetes, nonstop, mindenre elszánt utcai jelenlét, aminek eredménye is lenne, soha még csak fel se merült. Éppen csak szendvicset és kisszéket nem vittünk magunkkal, hogy minél kellemesebben teljen a szembeszegülésre szánt két jókedvű, délutáni órácska.

 

Pár napja a hírfolyamban felbukkant a 2018-as választási vereség után írt posztom. Kíváncsi voltam, hogyan láttam akkor. Ez volt az első mondat: „Nem vagyok se megtörve, se legyőzve, éppen csak itt most sok mindennek sokáig vége”. És az utolsó: „Nem csak a fizikai erőszak erőszak, és nem csak rácsok mögött létezik börtön”. Reménytelenségben fogant temetési beszéd volt, Nekrológ címmel. Négyévente egy nekrológ, már a negyedik – ennek tényleg semmi értelme. Ezek nem választások, ez szemfényvesztés. Időközben pedig a magyar állam, mint egy rákos daganat csak tovább nőtt, a társadalom minden szerve tele van már áttéttel.

Ami meg engem illett, most már megtört és legyőzött vagyok. A csalódás egy ideig termékenyítő, aztán demoralizáló, a legvégén pusztító. Voltaire Candide-jában van egy szép mondat: A belső, titkos bánatok sokkal, de sokkal gyötrőbbek, mint a közös nyomorúságok”. Igaza van, az ember önző, mindenekelőtt a saját sorsán át éli meg a világot, de azért a közös nyomorúság igazolására próbaképp tégy egymás mellé egy oroszt és egy franciát, egy magyart és… mindegy, akit akartok.

 

Az elmúlt tizenkét év gyógyíthatatlan sebeket ütött a társadalom lelkén és testén, falun és városban  egyaránt. Megrontották a nyelvet, általa a gondolatokat majd az érzelmeket, elérték, hogy egyre több gonoszság szívódjon fel az emberekben. De mivel gyilkolni mégsem gyilkolnak, az aljasságuk és ártalmasságuk szinte megfoghatatlan. Április 3-án végül a többség a saját gyerekei, unokái jövőjét is elárulta, csak mert képtelen átlátni egy mesteri manipulátor olcsó kis trükkjein. Ebben a teljességgel kilátástalanná vált helyzetben az erőszak és nem erőszak problémájáról üzen nekünk ötven év távlatából Robert Merle: „Nem vagyok megrögzött pacifista, nem vagyok az erőszakmentesség híve, s úgy vélem, hogy az igazságtalanság ellen nincs más eszköz, mint az erőszak”. (1972-ben, Párizsban beszélgetett vele Köves Erzsébet). Merle nem mindig gondolta így, A sziget írása közben fokozatosan jutott erre az álláspontra, úgymond, megérett benne a felismerés.

 

Dunát lehetne rekeszteni a legújabb ellenzéki kudarc elemzéseivel, de ahol pár szóval: gender, migráns, Soros, ukrán, Gyurcsány minden választást fölényesen meg lehet nyerni, ott a kiúttalanság az egyetlen realitás. Ez is egy opció, ráadásul bőséges praxisunk is van benne. A másik Merle felismerése. A politika Európában élő organizmus, mozgásban van, változik, politikusok, vezetők, pártok emelkednek és süllyednek, születnek és eltűnnek, csak néhány mozdulatlan, felszámolhatatlan roncstelep áll komoran, sötéten a közös európai és nemzeti emelkedés útjában. És az egyik a mienk.

 

 

 


További hírek

  Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
2024. 04. 15. 15:34 gyomroi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A falpanelek használatának 3 előnye
2024. 04. 11. 17:14 fovarosi-hirhatar.hu
  Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
2024. 04. 11. 17:07 pestmegyei-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport