HÍRHATÁR ONLINE - Biszku Béla pere nem az, aminek lennie kellene

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.06.19.
 Kedd
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,33 Ft
   CHF árfolyam
   281,74 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 02. 18:01     


Biszku Béla pere nem az, aminek lennie kellene
Sokan siránkoznak a jobboldalon, hogy a bíróság nem tud, vagy nem akar ítéletet hozni Biszku Béla perében. Novák Előd - aki jobbikus politikusként sokat tesz azért, hogy egyszer ő is vádlott lehessen egy mostanihoz hasonló perben - a legutóbbi tárgyalást lényegében végigordította bírósági asszisztencia mellett.

Pedig ebben az igazságszolgáltatási komédiában nincs semmi meglepő. Itt egyszerűen arról van szó, hogy fanatikus, hatalomban lévő jobboldaliak kottából próbálnak diktálni az igazságszolgáltatásnak és ez a törekvés elkomolytalanítja és kontraproduktívvá teszi az egész peres eljárást. Nem Biszku személyére, nem egyéni felelősségére koncentrálnak, hanem rajta akarják elverni a sztálinizmus minden bűnét az ukrajnai éhínségtől a malenkij robotig, így ebből nem is lehet más csak perújrafelvételek hosszú sora, mert soha nem fognak elegendő bizonyítékot találni arra, hogy a Kádár által moszkovita szélsőségessége miatt háttérbe szorított Biszku volt a legnagyobb kommunista fenevad a földkerekségen.

 

 

Én egyébként egy különleges álláspontot képviseltem ebben az ügyben. Baloldali vagyok, sokan az én oldalamon azt várták el, hogy feltétel nélkül legyek szolidáris Biszku Bélával, erre azonban nem voltam és nem vagyok hajlandó. Azt mondtam, és azt mondom most is, hogy az egykori állampárti funkcionáriusnak szembe kell néznie vádlóival, ha vannak bűneivel és ha úgy határoznak a rá szabott ítélettel is. Ezt most is így gondolom.

 

1956 sok ellentmondásos eseménye, személye kerülhetne más megvilágításba egy ilyen per után. A sortüzek, a megtorló perek egy részének kapcsán máig nem látunk tisztán, nem tudjuk miért történt, ami történt. Az ítéletek jelentős része érthetetlenül és értelmetlenül lett nagyon súlyos, sok esetben még az is felmerül, hogy szándékosan bosszúállóak voltak. Például Angyal István halálos ítélete a véleményem szerint az eljáró hatóságok és az esetleg háttérben álló „sugalmazók” rendkívüli bűne. Itt igenis fel lehet vetni akár baloldaliként is, hogy neveket akarunk hallani. Más esetekben viszont arra derülhetett volna fény, hogy sok, máig a forradalom mártírjaként tisztelt ember az adott kor jogi környezetének abszolút megfelelő ítéletet kapott. Gondoljunk csak arra, hogy Tóth Ilona vádiratában olyan gyilkosságok voltak felsorolva és egyértelműen alátámasztva, amelyeket orvosként, magatehetetlen emberekkel szemben követett el. Vagy gondoljunk arra, hogy a Köztársaság téren önmagukat megadó, feltartott kezű embereket a legbestiálisabb módon gyilkoltak meg emberi mivoltukból kivetkőzött szörnyetegek. Ha ezeket az embertelenségeket, az elkövetőket le lehetne választani 1956 pozitív örökségéről, az igazából mindenkinek jót tenne.

 

 

Biszku Béla perének a pikantériája viszont az, hogy azért próbálják őt elítélni, amire az ő perét is használni akarják. Azt mondják, hogy Biszku is sugalmazott, esetleg diktálhatott is ítéleteket, ugyanakkor nem hagyják meg a teret a pártatlan igazságszolgáltatásnak, hanem sugalmazni akarnak egy ítéletet, azaz ugyanazt teszik, amiért egy öregembert a vádlottak padjára ültettek. Így ebből nem lesz semmi azon kívül, hogy bemutatják számunkra, hogy ebben az országban bármiből lehet olcsó kutyakomédiát csinálni és a végén siránkoznak azon, hogy a többség szolidáris kezd lenni egy öreg, meghurcolt emberrel.

 

Kalmár Szilárd /fotó: origo; mult-kor; népszava/

 

 


További hírek

  Váratlanul Berlinbe rendelték Orbánt
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Botrány az Audinál: Őrizetbe vették a világcég vezetőjét
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Bejött a foci vb: Az oroszok több mint a fele Putyint akarja 2024 után is
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Leekens repül, utódjával már tárgyalnak
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Óriási képpel ironizált az extravagáns hajviseleten Cantona
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Rejtély: Kigyulladt a szaudi csapatot szállító orosz gép
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Will Smith apák napi show-t nyomott családjával a Lánchídnál
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Kényszergyógykezelés vár a budaörsi mániákus gyújtogatóra
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Ketten meghaltak a hétfő esti malmői lövöldözésben
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Harry Kane a megmentő
2018. 06. 18. 22:49 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport