HÍRHATÁR ONLINE - Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   325,67 Ft
   CHF árfolyam
   294,23 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 05. 08. 17:06     


Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak
Különös táblára leltünk már három évvel ezelőtt a Dunaszentmiklós határában lévő erdőben, így ideiglenes jelzésről szó sem lehet. Jogi segítőnket kérdeztük, hogy is van ez – ha így van.

Egészen pontosan a zöld kereszt és az egykor volt piros sáv turistajelzések kereszteződése, a Repedtkői útcsomópont közelében találtuk annak ellenére, hogy ezzel a szöveggel állandó tábla kihelyezése sem az erdőtörvénynek sem a vadászati törvénynek nem felel meg.

 

„Figyelem! A vadászterületen – napkelte előtt és napnyugta után – intenzív vadászat miatt tartózkodni tilos és életveszélyes! Kivéve munkavégzés során a földtulajdonosokat és a mezőgazdasági haszonbérlőket.”

 

Az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. tv) a 94. paragrafusában így rendelkezik:

 

„Az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás az életet vagy testi épséget veszélyezteti, illetve, ha az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti vagy akadályozza. A vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását.”

 

Az azonban kérdés, mire és hogyan vadászhatnak éjszaka, mert azt a vadászatról szóló törvény elég szűk körben teszi csak lehetővé: például tiltott vadászati mód az éjjellátó készülék használata. Az éjszakai vadászathoz hatósági engedély is kell: a vadászati hatóságtól, ha a vadkár másként nem hárítható el, illetve, ha állat-egészségügyi, humán-egészségügyi vagy vagyonvédelmi indokok ezt szükségessé teszik.

 

 

Ehhez az is hozzátartozik, hogy a törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott vadfajok fényszóróval történő éjszakai vadászatát engedélyezheti.

 

Ettől függetlenül a törvény alapvetően nem teszi lehetővé az éjszakai vádaszatot, ennek eszközeit (éjjellátó) és módját tehát napnyugta után, napfelkelte előtt sem. Ennek fő oka, hogy sötétben a vad biztos felismerése, a nemének, állapotának, korának meghatározása bizonytalan. Alapvetően a veszélyes tevékenységnek minősülő vadászat éjszaka még inkább az. Ehhez képest kivételként, hatósági engedéllyel, időszakosan lehet bizonyos- korábbi szóhasználattal dúvadnak, kártevőnek tartott - vadfajokra vadászni, de fokozott biztonsági követelmények- fegyverlámpa, stb.- betartásával.

 

Ezért ha valaki az éjszakai időszakra tiltja az erdőben való tartózkodást, akkor annak engedélyének kell lennie arra, hogy éjszaka vadásszon. Erdőben ez amúgy ritka, mivel a szóban forgó vadfajok elsősorban mezőgazdasági területen az ültetvényekben, apróvadban okoznak károkat. Különösen érdekes, hogy a veszélyes vadászati tevékenység gyakorlása az erdei munkásra nem veszélyes, mert a tábla szerint ők például bemehetnek. Nos ilyen sincs. Ha ők bemehetnek, akkor épeszű ember ott nem vadászik.  

 

Azt nem tudni, hogy a haszonbérlők, földtulajdonosok milyen munkát tudnak végezni éjszaka. Erdőben elvileg semmilyent, szántóföldön erőgéppel viszont van olyan, amit éjszaka is csinálnak, de azért ez időszakosan jellemző csak, ha nagyon sürgős valami. Ugyanakkor a tábla térségében csak fiatalos erdő van.

 

Kertész Z István/kép: G. Sz.


További hírek

  Kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szegednél
2019. 07. 21. 22:21 szegedi-hirhatar.hu
  Folytatódik a szegedi science park kialakítása
2019. 07. 21. 22:15 szegedi-hirhatar.hu
  A Bajnokok Ligája négy közé jutás a Mol-Pick Szeged célja
2019. 07. 21. 22:02 szegedi-hirhatar.hu
  Keresd a dinnyést!
2019. 07. 21. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  A Csókakő várának látogatása
2019. 07. 21. 11:28 hirhatar.hu
  Körkörös villanófény
2019. 07. 21. 11:28 hirhatar.hu
  Partizzunk okosan!
2019. 07. 21. 11:28 hirhatar.hu
  Az alkáli elemek
2019. 07. 21. 11:28 hirhatar.hu
  A Momentum országossá alkotta a 6-os metrót
2019. 07. 21. 10:46 hirhatar.hu
  Az altemplom feltárta titkait
2019. 07. 20. 22:26 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport