HÍRHATÁR ONLINE - Csökken a magánszemélyek adóterhelése - legalábbis a XVIII. kerületben

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.27.
 Vasárnap
Ma Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,58 Ft
   CHF árfolyam
   335,60 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 11. 28. 15:42     


Csökken a magánszemélyek adóterhelése - legalábbis a XVIII. kerületben
A főváros XVIII. kerületében döntött a képviselőtestület, a helyi adórendelet módosítását, amelyet Szaniszló Sándor polgármester terjesztett be, 13 igen és 8 tartózkodás mellett elfogadták. A jövő évtől bővül azok köre, akik a „garázsadó” alól mentesülnek.

Két helyi adónem, a telek- és az építményadó változásáról döntött a mai napon a képviselőtestület. A módosítás eredményeként várhatóan 1,5 milliárd forinttal nő majd a városrész helyi adókból származó bevétele.

 

A javaslat érdekessége, hogy miközben jelentős bevételnövekedést realizálhat a kerület, az itt élő magánszemélyek adóterhei nem nőnek, sőt a garázsadó alól az eddigieknél lényegesen, csaknem tízszer több kerületben lakó mentesül majd.

 

A jelenlegi 16 négyzetméteres maximumot ugyanis 30 négyzetméterre emelték, ami azt jelenti, hogy a jövőben csak azoknak kell garázsadót fizetni, akik ennél nagyobb gépkocsibeállóval rendelkeznek. Fontos információ, hogy a mentesség csak egy garázsra vonatkozik.

 

Jelentősen emelkedik ezzel párhuzamosan a telekadó, amely azonban szintén nem érinti a magánszemélyeket, hiszen a 10 ezer négyzetméter (ez két focipálya mérete) alatti ingatlanokra továbbra is a korábbi adómérték vonatkozik majd. Az ennél nagyobb telkek esetében azonban az önkormányzat a törvényileg kiszabható maximumot kéri a jövőben.

 

Szaniszló Sándor polgármester (kép: nepszava.hu) ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az egész kerületben összesen kevesebb, mint 60 ilyen ingatlan található. Az adómérték emelést egyéb gazdasági hatások is szükségessé teszik, így 2014-től a bruttó jövedelmek jelentős, 138,8 %-ra való növekedése, valamint a nemzetgazdaság szolgáltató szektorában a kivitelezési árak emelkedése, amely a beruházások és a felújítások költségigényének nagy mértékű növekedését is maga után vonta.

 

Az utóbbi években az ingatlanok piaci értékének robbanásszerű növekedése, a kereslet-kínálat folyamatos bővülése megalapozta, hogy a vállalkozások magasabb szinten járuljanak hozzá a közösségi kiadásokhoz, amellyel részt vállalnak az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak finanszírozásában. Ennek ellenére érthetetlen módon a kerületben hét éve nem volt semmiféle adókorrekció.

 

Eddig sávosan csökkenő adózás volt, ami azt jelentette, hogy minél nagyobb volt az ingatlan, annál alacsonyabb négyzetméterenkénti adót kellett a tulajdonosának fizetnie. Ez most megfordul, és az igazságos közteherviselés jegyében a kisebb telkek tulajdonosai fizetik majd négyzetméterenként a kevesebb adót. A telekadó új mértéke egyébként nem kirívó, például a szomszédos XVII. kerületben már évek óta az majdnem ekkora volt, így az ottani önkormányzat az elmúlt években több milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert.

 

Az emelésre azért volt szükség, mert az októberben menesztett korábbi vezetés – bár állításuk szerint mintegy 5 milliárd forint plusszal adták át a kasszát – csaknem 11 milliárd forintnyi kötelezettséget is hagyott hátra. A Városgazda Nonprofit Zrt-nél például annyira kiürítettek mindent, hogy az októberi bértömeg kifizetéséhez az Önkormányzatnak kellett szanálnia a céget – emelte ki Kőrös Péter gazdasági alpolgármester.

 

A megemelt telekadóból befolyó pluszforrást ezeknek a kötelezettségeknek a fedezetéül szánják. Ezek közé tartozik a csapadékvíz elvezetés problémájának megoldása, amelyre az elmúlt években egy forintot sem költöttek, miközben a rendezése nem tűr halasztást, továbbá a Fáy utca 2 számú ingatlan rehabilitációja, amelyet már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni. Ugyanilyen sürgető feladat a Havanna piac és a Lőrinci sportcsarnok felújításának valamint a pestszentimrei gyermekorvosi rendelő építésének befejezése és a korábban megkezdett járdafelújítási program folytatása, amelyek együttesen 11 milliárd forintnyi forrást igényelnek. 

 

Kertész Z István


További hírek

  Amit a kamado grillsütőkről tudni érdemes
2020. 09. 27. 10:45 hirhatar.hu
  Újabb kutatóbázisok Pécsett
2020. 09. 26. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Kiállítás csak felnőtteknek
2020. 09. 26. 20:11 pecsi-hirhatar.hu
  110 éves a János-hegyi kilátótorony
2020. 09. 26. 16:35 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon visszatér: Momentum-tanácsadó lesz az egykori miniszterelnök
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  Volt pornós lehet az utánpótlás-bizottság elnöke a Magyar Tenisz Szövetségben
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  LMP: Galvani híd helyett forgalomcsillapítást
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Átadták a 30 milliárdos lakiteleki népnemzeti élményközpontot
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Kiderült, hányszor utazott rendőrségi helikopterrel Szijjártó idén
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Új kezdet a migráció terén
2020. 09. 24. 19:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport