HÍRHATÁR ONLINE - Dr. Geréb Ágnes David Chamberlain díjat kapott

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.04.15.
 Hétfő
Ma Tas, Anasztázia napja van.
Holnap Csongor napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,76 Ft
   CHF árfolyam
   402,25 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 22. 12:01     


Dr. Geréb Ágnes David Chamberlain díjat kapott
Ez évben dr. Geréb Ágnes, magyar szülész-nőgyógyász, bába és pszichológus kapta a David Chamberlain díjat a 2022. október 6-9. között megtartott “Prenatális tudományok globális kongresszusa – a béke előmozdítása” elnevezésű világkongresszuson.

A díjat a kongresszust támogató egyik nemzetközi szervezet, az APPPAH (Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health - Egyesület a Pre- és Perinatális Pszichológiáért és Egészségért) elnöke, Raylene Philipps adta át.

 

A David Chamberlain díjat a megszületett és a meg nem született gyermekek jogaiért, egészségéért és jólétéért való kiállásért adják. A díjazottak olyan szakemberek, akik megelőzik és gyógyítják a perinatális élet traumáit, és/vagy munkájukkal jelentős lépéseket tesznek a gyöngéd születés megvalósulásáért.

 

Dr. Geréb Ágnes 1977-ben végezte el az orvostudományi egyetemet Szegeden. Gyakornoki idejét is Szegeden töltötte, összesen tizenhét évet dolgozott szülész-nőgyógyászként a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. 1977-től férjeket csempészett be a szülésekhez, ami akkoriban még tilos volt. Négy gyermek anyja.

 

2007-ben eltiltották a foglalkozásától, utána szüléskísérőként asszisztált. Tevékenységét ennek ellenére folytatta, otthonukban szülő nőknek segédkezett. 2009-ben maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, miután egy általa vezetett szülés közben a magzat életét vesztette. 2009 novemberében Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) egyesítették a vádakat és úgy ítélték meg, hogy a cselekmény emberölésnek is minősíthető.

 

 Az emberölések elbírálása a megyei bíróságok hatáskörébe tartozik, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódott. Magyarországon ez volt az első eset, hogy orvost azzal vádoltak meg, hogy elvégzett egy beavatkozást annak ellenére, hogy tudta, halált okozhat A Fővárosi Bíróság (FB) megállapította, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szabályt sértett az átminősítéssel és az ügyet visszahelyezte.

 

2010. október 5-én ismét őrizetbe vette a rendőrség, miután egy általa vezetett tanfolyam közben az egyik részvevőnél megindult szülés során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt és újra kellett éleszteni. 2010. október elején élőláncot alkotva demonstráltak a letartóztatott Geréb Ágnes mellett az otthonszülés támogatói Geréb kiszabadításáért és az otthonszülés kérdésének rendezéséért. 2010. október 22-én a The Guardian brit napilap cikket közölt a letartóztatásáról és a fogvatartás körülményeiről, amelyben ügyvédje azt állította, hogy a szülésznőt oly módon vezették a tárgyalásra, hogy a lábbilincs tíz centiméteres sebet vágott a lábába. Három nappal később Ertsey Katalin, az LMP képviselője közleményben tudatta, hogy a Nagy Ignác utcai BV intézet parancsnokhelyettese, Tóth Gábor jogsértő módon megakadályozta, hogy parlamenti képviselők meglátogathassák a szülésznőt. 2010. november 8-án a bíróság ugyanazokkal az indokokkal az előzetes letartóztatását két hónappal meghosszabbította. Egy ekkor (2010 novemberében) megjelent magyarországi ENSZ-jelentés is említést tesz a független bábák kriminalizálásáról és név nélkül, de kitér arra is, hogy egy bábát letartóztattak szülési komplikáció kapcsán. Az év végére 2010. december 22-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette Geréb Ágnes előzetes letartóztatását, és házi őrizetbe helyezte át.

 

2011 márciusában a Fővárosi Bíróság első fokon két év letöltendő fogházra ítélte. A vádlottak a tárgyalás utolsó előtti napján eljárási kegyelmet kértek az aktuális köztársasági elnöktől, Schmitt Páltól, aki azt elutasította. Ezután házi őrizetben maradt. Hívei rendszeresen tüntettek, tiltakoztak. Geréb Ágnes nem kerülhetett feltételesen szabadlábra.

 

A Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10-én súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét. Öt év helyett tíz évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától, és a két év letöltendő fogházbüntetést is helyben hagyták, de egy év után nem szabadulhatott volna feltételesen. Több mint másfél millió forintos bűnügyi költséget is ki kellett fizetnie. Geréb Schmitt Pál, majd később Áder János köztársasági elnökhöz is kérelmet nyújtott be, amelynek elbírálásáig nem kellett börtönbe vonulnia.

 

2018. június 28-án Áder János részleges kegyelmet adott Geréb Ágnesnek, akinek így nem kell letöltenie a szabadságvesztését. A kegyelmi döntés meghagyta az orvosi és szülésznői szakma gyakorlásától való eltiltást, és nem mentesítette Geréb Ágnest a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól sem – olvasható a wikipedia oldalán.

 

 


További hírek

  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A falpanelek használatának 3 előnye
2024. 04. 11. 17:14 fovarosi-hirhatar.hu
  Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
2024. 04. 11. 17:07 pestmegyei-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
2024. 04. 09. 19:37 13keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport