HÍRHATÁR ONLINE - Élőlánc védte a Csepeli Munkásotthont

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.03.20.
 Kedd
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   310,96 Ft
   CHF árfolyam
   265,45 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 25. 16:41     


Élőlánc védte a Csepeli Munkásotthont
Látványos demonstrációt szervezett a Csepeli Munkásotthon Alapítvány tegnap délután a nagy múltú kultúrház kisajátítása ellen tiltakozva. A megmozdulást azért szervezték, mert a Magyar Országgyűlésben Németh Szilárd, volt helyi fideszes polgármester képviselőként törvényjavaslatot nyújtott be a civil szervezetek működéséről, illetve bírósági nyilvántartásukról szóló jogszabályok módosítására.

A Csepeli Munkásotthon Alapítványt 1990-ben tíz csepeli vállalat hozta létre, melyek nagy többsége az elmúlt 25 éves időszakban jogutód nélkül megszűnt, vagy magánosítás során vesztette el alapítói jogát. A törvény értelmében helyettük az alapítói jogot a Fővárosi Bíróság gyakorolja.

 

A törvénymódosítás lényege, hogy a jövőben ne a bíróság gyakorolja az alapítói jogokat, hanem a helyi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság. Ez azt jelentené, hogy a Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ a kerület önkormányzatának irányítása alá kerülne.

 

Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kiemelte, hogy az alapítvány önálló jogi személy, közhasznú civil szervezet s mint ilyen, – elődeihez híven – ragaszkodik a függetlenségéhez, meg kívánja őrizni az intézményi autonómiát, és a munkásotthon szellemiségét is.

 

 

Szenvedélyes szavakkal emelte ki, hogy a szociáldemokraták és a különböző szakszervezetek támogatásából és a csepeli munkások önerejéből épült Csepeli Munkásotthon 95 éve szolgálja a csepelieket. Működésének első évtizedében komoly harcot kellett folytatnia az akkori községi vezetéssel, amely meg akarta szerezni az intézményt. A hosszú évtizedeket megélt, s a nehezebb időszakokat is konokul átvészelt intézmény az utóbbi években egyre nehezebb körülmények között is őrizte függetlenségét, és az alapítók akaratához híven szolgálta a csepeliek kulturális igényeit.

 

Kultúréletünk fő intézményeként a munkásotthon ma is egyedülálló értéket képvisel. Helyi védettséget élvező szecessziós színháztermünk, koncertjeink, színházi előadásaink, állandó és időszaki kiállításaink, zenei, kézműves és egyéb klubjaink mellett színvonalas mozgásművészeti lehetőségeket is biztosítunk minden korosztálynak. Több kedves tagunk most is megjelent ezen az eseményen. Országos rendezvényeinkkel pedig nagymértékben hozzájárulunk kerületünk jó hírnevének erősödéséhez.

 

Határozottan tiltakoznak a csepeli önkormányzat szándéka ellen, mivel a 2010 óta hatalmon lévő vezetése próbálja megszerezni az intézmény feletti irányítást. Ezért öt évvel ezelőtt megvonták a kulturális központtól a támogatást, igyekeztek ellehetetleníteni a működésüket.

Ennek ellenére Csepel jelenlegi vezetőinek az utóbbi öt évben sem hatalmi szóval, sem fenyegetéssel nem sikerült rátenni a kezüket a Munkásotthonra.

 

Ám most Németh Szilárd törvényjavaslatot terjesztett az országgyűlés elé, hogy a Csepeli Munkásotthon alapítói jogait a jövőben ne a bíróság, hanem a helyi önkormányzat gyakorolhassa. Amennyiben ezt a javaslatot az országgyűlés megszavazza, Csepel polgármestere szabad kezet kap a Munkásotthon önállóságának felszámolásában.

 

Az alapítvány képviselői s a jelenlévő szimpatizánsok határozottan állást foglaltak a kérdésben: egy esélyük van: a tiltakozás és amíg lehetőségük van, ki is állnak az igazukért, nem adják a Csepeli Munkásotthont.

 


További hírek

  Nem állt szóba a Bajcsy-Zsilinszky kórház vezetője az LMP-s politikussal
2018. 03. 19. 17:51 hirhatar.hu
  Kaukázusi krétakör-háromszor
2018. 03. 19. 16:12 pecsi-hirhatar.hu
  Orbán és a hétköznapi fasizmusa
2018. 03. 19. 14:17 hirhatar.hu
  A fideszes Zsigó terrorizmussal vádolja Bárándy Péter ex-MSZP-s igazságügyi minisztert
2018. 03. 19. 14:14 hirhatar.hu
  Európa csendes, elzúgtak forradalmaink...?
2018. 03. 19. 14:11 hirhatar.hu
  Sem Tiborcz, sem Kósa idiotizmustól bűzlő botránya nem rengette meg alapjaiban az erőviszonyokat
2018. 03. 19. 12:21 hirhatar.hu
  Rákosi elvtárs mosolyog sírjában: Lázár után Deutsch forgatott „önfilmet” a nyugat bűnös dekadenciájáról
2018. 03. 19. 12:12 hirhatar.hu
  Vágó ittassággal vádolta Gyurcsányt: Megegyezni nem tudtak, hát akkor legalább pereskednek
2018. 03. 19. 12:00 hirhatar.hu
  A héten is lesznek mínuszok
2018. 03. 19. 11:10 bajai-hirhatar.hu
  Változásban az ellenzéki oldal. Lesz-e változás április 8. után?
2018. 03. 19. 09:11 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport