HÍRHATÁR ONLINE - Hároméves kistestvére életét mentette meg a 9 esztendős pécsi kisfiú

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.30.
 Szerda
Ma Jeromos napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   365,96 Ft
   CHF árfolyam
   339,34 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 11. 21. 20:30     


Hároméves kistestvére életét mentette meg a 9 esztendős pécsi kisfiú
A „Süss fel nap!” tévés vetélkedő olyan verseny, melyre gyerekhősök jelentkezhetnek, akik a mindennapok során valami jelentőset tettek azért, hogy jobb legyen a világ. A tíz döntősre november 16-tól lehet szavazni, és Baranyából a 9 esztendős pécsi Budavári Andor került be közéjük, aki önzetlen donorként 3 éves kistestvére életét mentette meg.

Mi tette szükségessé ezt a felajánlást?

 

Talán elsőre nem tűnik olyan nagy cselekedetnek egy testvértől az önkéntes donori szerep – mondja az édesapa, Budavári Csaba. – Ám az példaértékű, ami nálunk történt. Mert nagy családi tragédia előzte ezt meg, a legnagyobb fiunk, Koppány 17 évesen a nyáron meghalt egy igen ritka genetikai betegségben. Egész életében tünetmentes volt, aztán amikor elkapta a nyállal terjedő úgynevezett „csókvírust”, a mononukleózist, képtelen volt az immunrendszere ellenállni a bajnak. A családi szűrésen az is bebizonyosodott, hogy másik kisgyerekünk, a 3 éves Lacika ugyancsak veszélyeztetett.

 

Mi ilyenkor a teendő?

 

Egy steril boxban, amelyből kizárnak mindenféle fertőzést, kemoterápiával lenullázzák az immunrendszert, majd alkalmas őssejt beültetésével újra felépítik. Már az sem egyszerű, hogy megfelelő donort találjanak erre, mindenesetre nálunk mind az öt egészséges gyermek azonnal jelentkezett a hosszadalmas, fájdalmas beavatkozásra. Szerencsére a 9 éves fiunkat, Andort alkalmasnak is találták a donori feladatra.

 

Miért érzik úgy, hogy ez a történet egy tévés versenybe illik?

 

Mert borzasztó lelki teher volt a családnak elveszíteni egyik pillanatról a másikra az addig makkegészséges legnagyobb gyermeket. Aztán Budapesten a Szent László Kórházban láttuk azt a rengeteg családot, akik abban bizakodtak, hogy talán ők is sorra kerülnek az ott működő öt steril box valamelyikében. Továbbá láttuk az ott dolgozó orvosok, ápolónők odaadó, szeretetteljes munkáját is. Úgy gondolom, mindenkinek tudnia kell, hogy azok a kopasz kisgyerekek, akik fájdalmasan szomorú tekintettel szerepelnek a tévé műsorokban, bizony valóban megszenvedték már egy élet minden kínját. Szeretnénk, ha Andor közbenjárásával sikerülne a figyelmet ráirányítani az ilyen családi küzdelmekre.

 

Hol tart most a beavatkozás?

 

Lacika 30 napot töltött a steril boxban, és az immunrendszerét eltüntették, Andorét pedig maximálisan felerősítették, és itt most nem részletezném az injekciókat, a legyengülést, az intenzív osztály pszichés hatásait. Andornak a csípőcsontjából vettek őssejteket tartalmazó vért, s ezt ültették át.

 

Hogy készült Andor a műtétre?

 

Az iskolában azt mesélte egy tanító néni, hogy mindig szomorúan üldögélt szünetekben, hát megkérdezte tőle, miért bánkódik? Nem a műtéttől félek! – mondta a fiam –, hanem hogy hiába az egész, nem fog sikerülni.

 

Most éppen Budapestre indul. Akadt valami komplikáció?

 

Laci már kikerült a steril boxból, de szövődmények léptek fel, és vírusfertőzést is kapott. Most a transzplantációs osztályon fekszik lázasan, s már csak 13 kiló.

 

Miben segíthet ezután a verseny?

 

Megmutatni, hogy mások is bátran jelentkezzenek Andorhoz hasonlóan donornak, vagy véradónak. Mert van olyan gyerek, aki már hat éve vár alkalmas donorra. Lacinak pedig óriási mennyiségű vérre van szüksége egy speciális anyag kiválasztására, ami elengedhetetlen a gyógyulásához. Szeretnénk azt is, ha Andor őszinte, önzetlen segítsége méltó elismerést kapna. Ha pedig netán ő nyerne, a díjösszeget a Szent László Kórház gyermek- transzplantációs osztály alapítványára utalnánk.

 

(Mészáros Endre – Dunántúli Napló)


További hírek

  Az előre menekülés a megoldás
2020. 09. 29. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Kunhalmi: ne a nyilvánosság előtt taglalják a listát
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon, Jeszenszky Géza, Oszkó Péter is cáfolja Fekete-Győr bejelentését
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Októberre várják a halálozások felfutását a minisztérium elemzői
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Cél a vámunió megszilárdítása
2020. 09. 28. 18:15 pecsi-hirhatar.hu
  Amit a kamado grillsütőkről tudni érdemes
2020. 09. 27. 10:45 hirhatar.hu
  Újabb kutatóbázisok Pécsett
2020. 09. 26. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Kiállítás csak felnőtteknek
2020. 09. 26. 20:11 pecsi-hirhatar.hu
  110 éves a János-hegyi kilátótorony
2020. 09. 26. 16:35 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon visszatér: Momentum-tanácsadó lesz az egykori miniszterelnök
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport