HÍRHATÁR ONLINE - Háttér: A halála után még több, mint hat órát villamosozott

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.05.22.
 Kedd
Ma Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.
   EUR árfolyam
   317,33 Ft
   CHF árfolyam
   268,98 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 17. 11:02     


Háttér: A halála után még több, mint hat órát villamosozott
Több hírportál is beszámolt arról, hogy február 7-én egy 73 éves ember meghalt a budapesti 17-es villamoson és még hat órát utazott azután, hogy ezt észrevették volna. Az esettel kapcsolatban néhány háttér-információval szolgálunk.

A 17-es villamos Budapest egyik leghosszabb járata, ami most fontos szempont. A hírportálok szerint a 73 éves férfi a vidéki lakhelyéről reggel háromnegyed hétre megérkezve a Déli pályaudvarra, felszállt a 17-es villamosra, amelyen csupán két megállónyit kellett volna megtennie a munkahelyéig. Ezt a legrosszabb esetben is 3-4 perc alatt megteszi a jármű.

 

Azonban ott nem szállt le, a halál pontos beálltának időpontját nem lehet megállapítani, mint ahogy arra sincs még tanú, hogy a szokásos időben valóban felszállt-e arra a villamosra, amelyen hat és fél óra múlva megtalálták. Az viszont tény, hogy 13.33-kor szólt egy utas a járművezetőnek, hogy „rosszul van egy másik utas, lehet, már nem is él.” Ekkor a BKV dolgozója már mindent elkövetett, amit a szabályzat számára előír, a hatóságok 16.11-ig nem engedték tovább a konkrét villamost, a járat addig nem is tudott a teljes vonalán végigközlekedni.

 

Megkérdeztünk két szakembert, akik név nélkül válaszoltak nekünk.  Az elmondottak alapján a villamos vezetőjét nem lehetne hibáztatni vagy csak olyan mértékben, mint a több száz utast, aki közvetlenül mellette vagy szemben ült, állt a szerencsétlenül járt ember közelében. Kivétel az az utas, aki mégis csak észrevette, hogy itt valami nincs rendben. Az a villamos, amelyiken az eset megtörtént, nem egyterű, végigjárható Caf volt, hanem két Tátra típusú kocsiból összekapcsolt szerelvény.

 

A villamosvezetők döntő többsége, mind két végállomáson nem a járművön, hanem a mellett sétál végig az egyik vezetőállásból a másikba (kivéve, ha nagyon rossz az idő). A 17-es járat fő pihenő-rendje a Savoya Parknál van, a Bécsi úti végállomáson kevesebb a tartózkodási ideje. És itt jön a lényeg, a 17-es villamos irányonként majdnem egy órát megy akkor is, ha nincs forgalmi dugó. Ezért a legtöbbször egy-egy forduló után leváltják a járművezetőt, hogy pihenhessen egy kicsit.

 

A Savoya Parknál külön le és felszállóhely van rendszeresítve, így a vezetőnek elvileg le kellene mindenkit parancsolnia a villamosáról. Persze, ha késésben van, vagy el akar szívni egy cigarettát, vagy azonnal be tud állni a felszállóhelyre, amit éppen nem foglal el másik szerelvény, akkor inkább sietve beáll oda, ott váltják le, vagy marad kevés ideje a visszaindulásig.

 

Tehát nagy valószínűség szerint az elmondottakból megállapítható, hogy nem ugyanaz a munkatárs vitte az adott villamost hat órán keresztül. Ugyanakkor az is kiderült, hogy amikor 13.33-kor észrevették a holtestet, a villamost vezető munkatárs, már az előző körben is ugyanezen a szerelvényen dolgozott, tehát hosszabb pihenő nélkül a második fordulóját teljesítette a 17-es járatán. Ebből az is következik, hogy a Savolya Parknál meg kellett volna győződnie, hogy mindenki leszállt-e, és akkor észre vehette volna a tragédiát. Ha ez megtörtént volna, akkor nem csak kegyeleti okból lett volna jobb a helyzet, hanem a pályát sem kellett volna lezárni több, mint két és fél órára. Ezen kívül ennek a járművezetőnek legalább háromszor el kellett sétálnia a villamos mellett, vagy magán a két kocsiból álló szerelvényén. Természetesen ezek az észrevételek csak akkor fontosak, ha valóban ilyen hosszan a szerelvényen maradt a 73 évet élt honfitársunk.

 

Szó nincs arról, hogy bármiféle büntetésért kiáltsunk a villamos vezetője ellen, azonban azt sem lehet normálisnak mondani, hogy Buda egyik legforgalmasabb átlós vonalán utazzon fél napig egy halott ember.

 

Szerkesztőségünk részvéttel gondol a hozzátartozókra.

 

Kertész Z István


További hírek

  A futball éjszakája
2018. 05. 21. 22:17 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Országszerte felhőszakadásra figyelmeztetnek
2018. 05. 21. 20:25 gyomroi-hirhatar.hu
  Kigyulladt egy autóbusz Pécel közelében
2018. 05. 21. 20:22 gyomroi-hirhatar.hu
  Senki sem lát Orbán fejébe, talán jobb is így – de képes kiuralkodni Petőfi 24 évét is
2018. 05. 21. 14:32 hirhatar.hu
  Hadházyt hiába üti a pártja mellett Kövér is - nem hagyja magát
2018. 05. 21. 14:00 hirhatar.hu
  Putyin a legnépszerűbb Magyarországon – tombol a kádári nosztalgia
2018. 05. 21. 11:06 hirhatar.hu
  Molnár Gyula, Fodor Gábor és a többi „orbánista áruló”
2018. 05. 21. 10:59 hirhatar.hu
  Mellár Tamás megmenti az elárult Párbeszéd frakciót
2018. 05. 21. 10:50 hirhatar.hu
  Húsvét után a legrégebbi ünnepünk
2018. 05. 21. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz a napsütés, de záporok továbbra is előfordulhatnak a jövő héten is
2018. 05. 20. 19:14 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport