HÍRHATÁR ONLINE - Háttér: A halála után még több, mint hat órát villamosozott

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.03.20.
 Kedd
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   310,96 Ft
   CHF árfolyam
   265,45 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 17. 11:02     


Háttér: A halála után még több, mint hat órát villamosozott
Több hírportál is beszámolt arról, hogy február 7-én egy 73 éves ember meghalt a budapesti 17-es villamoson és még hat órát utazott azután, hogy ezt észrevették volna. Az esettel kapcsolatban néhány háttér-információval szolgálunk.

A 17-es villamos Budapest egyik leghosszabb járata, ami most fontos szempont. A hírportálok szerint a 73 éves férfi a vidéki lakhelyéről reggel háromnegyed hétre megérkezve a Déli pályaudvarra, felszállt a 17-es villamosra, amelyen csupán két megállónyit kellett volna megtennie a munkahelyéig. Ezt a legrosszabb esetben is 3-4 perc alatt megteszi a jármű.

 

Azonban ott nem szállt le, a halál pontos beálltának időpontját nem lehet megállapítani, mint ahogy arra sincs még tanú, hogy a szokásos időben valóban felszállt-e arra a villamosra, amelyen hat és fél óra múlva megtalálták. Az viszont tény, hogy 13.33-kor szólt egy utas a járművezetőnek, hogy „rosszul van egy másik utas, lehet, már nem is él.” Ekkor a BKV dolgozója már mindent elkövetett, amit a szabályzat számára előír, a hatóságok 16.11-ig nem engedték tovább a konkrét villamost, a járat addig nem is tudott a teljes vonalán végigközlekedni.

 

Megkérdeztünk két szakembert, akik név nélkül válaszoltak nekünk.  Az elmondottak alapján a villamos vezetőjét nem lehetne hibáztatni vagy csak olyan mértékben, mint a több száz utast, aki közvetlenül mellette vagy szemben ült, állt a szerencsétlenül járt ember közelében. Kivétel az az utas, aki mégis csak észrevette, hogy itt valami nincs rendben. Az a villamos, amelyiken az eset megtörtént, nem egyterű, végigjárható Caf volt, hanem két Tátra típusú kocsiból összekapcsolt szerelvény.

 

A villamosvezetők döntő többsége, mind két végállomáson nem a járművön, hanem a mellett sétál végig az egyik vezetőállásból a másikba (kivéve, ha nagyon rossz az idő). A 17-es járat fő pihenő-rendje a Savoya Parknál van, a Bécsi úti végállomáson kevesebb a tartózkodási ideje. És itt jön a lényeg, a 17-es villamos irányonként majdnem egy órát megy akkor is, ha nincs forgalmi dugó. Ezért a legtöbbször egy-egy forduló után leváltják a járművezetőt, hogy pihenhessen egy kicsit.

 

A Savoya Parknál külön le és felszállóhely van rendszeresítve, így a vezetőnek elvileg le kellene mindenkit parancsolnia a villamosáról. Persze, ha késésben van, vagy el akar szívni egy cigarettát, vagy azonnal be tud állni a felszállóhelyre, amit éppen nem foglal el másik szerelvény, akkor inkább sietve beáll oda, ott váltják le, vagy marad kevés ideje a visszaindulásig.

 

Tehát nagy valószínűség szerint az elmondottakból megállapítható, hogy nem ugyanaz a munkatárs vitte az adott villamost hat órán keresztül. Ugyanakkor az is kiderült, hogy amikor 13.33-kor észrevették a holtestet, a villamost vezető munkatárs, már az előző körben is ugyanezen a szerelvényen dolgozott, tehát hosszabb pihenő nélkül a második fordulóját teljesítette a 17-es járatán. Ebből az is következik, hogy a Savolya Parknál meg kellett volna győződnie, hogy mindenki leszállt-e, és akkor észre vehette volna a tragédiát. Ha ez megtörtént volna, akkor nem csak kegyeleti okból lett volna jobb a helyzet, hanem a pályát sem kellett volna lezárni több, mint két és fél órára. Ezen kívül ennek a járművezetőnek legalább háromszor el kellett sétálnia a villamos mellett, vagy magán a két kocsiból álló szerelvényén. Természetesen ezek az észrevételek csak akkor fontosak, ha valóban ilyen hosszan a szerelvényen maradt a 73 évet élt honfitársunk.

 

Szó nincs arról, hogy bármiféle büntetésért kiáltsunk a villamos vezetője ellen, azonban azt sem lehet normálisnak mondani, hogy Buda egyik legforgalmasabb átlós vonalán utazzon fél napig egy halott ember.

 

Szerkesztőségünk részvéttel gondol a hozzátartozókra.

 

Kertész Z István


További hírek

  Nem állt szóba a Bajcsy-Zsilinszky kórház vezetője az LMP-s politikussal
2018. 03. 19. 17:51 hirhatar.hu
  Kaukázusi krétakör-háromszor
2018. 03. 19. 16:12 pecsi-hirhatar.hu
  Orbán és a hétköznapi fasizmusa
2018. 03. 19. 14:17 hirhatar.hu
  A fideszes Zsigó terrorizmussal vádolja Bárándy Péter ex-MSZP-s igazságügyi minisztert
2018. 03. 19. 14:14 hirhatar.hu
  Európa csendes, elzúgtak forradalmaink...?
2018. 03. 19. 14:11 hirhatar.hu
  Sem Tiborcz, sem Kósa idiotizmustól bűzlő botránya nem rengette meg alapjaiban az erőviszonyokat
2018. 03. 19. 12:21 hirhatar.hu
  Rákosi elvtárs mosolyog sírjában: Lázár után Deutsch forgatott „önfilmet” a nyugat bűnös dekadenciájáról
2018. 03. 19. 12:12 hirhatar.hu
  Vágó ittassággal vádolta Gyurcsányt: Megegyezni nem tudtak, hát akkor legalább pereskednek
2018. 03. 19. 12:00 hirhatar.hu
  A héten is lesznek mínuszok
2018. 03. 19. 11:10 bajai-hirhatar.hu
  Változásban az ellenzéki oldal. Lesz-e változás április 8. után?
2018. 03. 19. 09:11 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport