HÍRHATÁR ONLINE - Hétvégi HÉV-botrány: Már egy épkézláb menetrend összeállítása is megoldhatatlan kihívást jelent

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.05.25.
 Szombat
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,19 Ft
   CHF árfolyam
   290,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 30. 11:16     


Hétvégi HÉV-botrány: Már egy épkézláb menetrend összeállítása is megoldhatatlan kihívást jelent
Az elmúlt hétvégén súlyos fejetlenséget okozott a nem kellően átgondolt, ideiglenes menetrend a szentendrei HÉV vonalán. A helyközi buszokra Pomázon és Szentendrén valamennyi járatról lekéstek az átszállni kívánó utasok.

Az alapvető probléma abból adódott, hogy a H5-ös HÉV csak Békásmegyer és Szentendre között közlekedett, de nem az eredeti menetrendje szerint, hanem attól eltérő ütemezésben. Így a napközben most is 20 percenként járó szerelvényekkel Pomázon és Szentendrén mindenki lekéste az adott HÉV-hez csatlakozó autóbuszokat.

 

Ugyanis a helyközi járatok menetrendjét nem változtatták meg, mert nem is volt, aki koordinálja a közlekedési ágazatok közti kapcsolatot.  A MÁV-HÉV önkényes menetrendi eltolása, a buszokra átszállni kívánó utasoknak 60-120 perces késést okozott mind a két nap. A HÉV-szerelvényeket a Batthyány tér és Békásmegyer között autóbuszokkal pótolták. A teljes egészében a főváros területén haladó autóbuszok közlekedtetése szintén a MÁV-HÉV irányítása és elgondolása alapján történt, ezen a szakaszon is több kellemetlenséget okozva az utasoknak.

 

Természetesen megkérdeztük a vasúttársaságot, hogyan sikerült ennyi kellemetlenséget okozniuk az utasoknak.

 

A válaszban lényegileg elismerték, hogy nem lett volna annak műszaki vagy technológiai akadálya, hogy a külső szakaszon a HÉV szerelvények az eredeti menetrendjük szerint közlekedjenek, de az alapelgondolásuk az volt, hogy a budapesti Batthyány térről akkor induljanak a belső szakaszt pótló autóbuszok, amikor a HÉV is indult volna.

 

Azt is figyelembe vették, hogy így hosszabb a menetidő, tehát Békásmegyerről 8 perccel később indították tovább a HÉV-szerelvényeket, hogy az utasok azt elérjék. A válaszban arról nem volt szó, hogy elfelejtkeztek a továbbutazást helyközi autóbuszokon folytatókról, aránytalanul nagy sérelmet okozva a nem csekély számú embernek. Az egész MÁV-HÉV szervezetnél nem volt egyetlen ember sem, aki figyelmeztette volna a vasúttársaságot az aránytalan utazási sérelmek okozására.

 

A belső szakaszon a pótlóbuszok közlekedése sem volt zökkenő mentes. Amikor két csuklósjárművet indítottak egymás mögött, akkor az első, rendszerint sokkal rosszabb állapotú járműre kapaszkodott fel mindenki, mert a mögötte haladó nívósabb jármű nem mindig látszódott, az rendszerint fél-üresen tette meg az útját.

 

Szintén kérdést vet fel, hogy az egyébként HÉV megállóval nem rendelkező Flórián téren és az attól kétszáz méternyire lévő Raktár utcánál miért álltak meg a buszok, jelentősen növelve az amúgy is megnyúló menetidőt. Erre a MÁV-HÉV válasza csak annyi volt, hogy arra is jelentkezett utas-igény. Többször megfigyeltük, hogy ez egy-két emberre korlátozódott miközben a tömeg izzadt a járműveken a két-három lámpavesztés miatt. Szintén gondot okozott a kerékpárok szállításának engedélyezése, de erre sem kaptunk érdemi választ. Ezért leírjuk, hogy a hat kocsis HÉV-szerelvényekhez képest eléggé zsúfolt tud lenni egy autóbusz. Továbbá ezeken a járműveken nincs is kialakítva bicikli szállításra hely.

 

Jelenleg a 30 napnál rövidebb idejű vágányzárak idején nincs olyan szervezet felhatalmazva, amely koordinálná a különböző közlekedési ágazatok között a menetrend összehangolását. Talán érdemes lenne ezen is változtatni.

 

Kertész Z István


További hírek

  Bozsik Yvett Csipkerózsikája
2019. 05. 25. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Gamerek irány a Zsolnay Negyed
2019. 05. 25. 01:59 pecsi-hirhatar.hu
  Garantáltan jó buli lesz a városi gyereknap
2019. 05. 24. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  A náciknak nincs helyük az utcákon
2019. 05. 24. 14:57 hirhatar.hu
  Heller Ágnest az Élysée-palotában fogadta Macron
2019. 05. 24. 14:57 hirhatar.hu
  Közvetlenül látják, ahogy a kiskirályok mellettük gazdagodnak
2019. 05. 24. 14:57 hirhatar.hu
  Habony Árpád közszereplő, számon kérhető a vagyonosodása - is
2019. 05. 24. 12:40 hirhatar.hu
  Tízezrek tüntetnek már egy hónapja Csehországban a korrupt kormány ellen
2019. 05. 24. 12:40 hirhatar.hu
  Hollandiában már győztek a szocialisták
2019. 05. 24. 12:40 hirhatar.hu
  Autóversenyzés bűnszervezetben
2019. 05. 23. 22:04 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport