HÍRHATÁR ONLINE - Hogyan működik a kvarcóra?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.03.04.
 Hétfő
Ma Kázmér napja van.
Holnap Adorján napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,15 Ft
   CHF árfolyam
   411,64 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 12. 23. 13:26     


Hogyan működik a kvarcóra?
A mechanikus órák nagyon bonyolult szerkezetek, a hagyományos órák számtalan apró fogaskereket, rugót, pici alkatrészt tartalmaznak, amelyek összehangolt működése mozgatja a mutatókat, így mindig tudhatjuk, hogy éppen mennyi az idő.

A kvarcórák a 70-es években jelentek meg, és nagyon hamar igen népszerűvé váltak. A mechanikus órák kezdtek kiszorulni a piacról, mivel a digitális kijelzős változatok pillanatok alatt meghódították az embereket. Mindenki kvarcórát akart, és ennek folyományaként a svájci óraiparnak is majdnem leáldozott.

 

De miért van még napjainkban is szükség a karórákra?

 

A mobiltelefonok és az okosórák elterjedésével sokan vizionálták azt, hogy a hagyományos karóráknak leáldozott. Mára már szerencsére bebizonyosodott az, hogy mekkorát tévedtek! Az Órashop.hu változatos karórái ugyanis a mai napig hihetetlenül közkedveltek, és ennek az a magyarázata, hogy ez a kiegészítő ma már ékszerré avanzsált. Imádjuk viselni, hiszen olyan mutatós, annyiféle kinézetben készül, egy komolyabb márka pedig igazi presztízst ad a viselőjének, és minden helyzetre, alkalomra találhatunk a ruhánkhoz illő darabot.

 

A kvarcszerkezet feltalálása

 

Pierre Curie a nagy kémikus is rendkívüli módon érdeklődött a kvarckristályok iránt. Már 1880-ban észrevette ugyanis azt a jelenséget, hogy a kristályok felületén piezoelektromosság keletkezik. Ezt használták fel az órákban is, mivel az elektromos impulzus hatására szabályos rezgést tapasztaltak a kvarckristály felszínén, ez a szabályos, másodpercenkénti egy rezgés pedig időmérésre is alkalmassá tette.

 

A kvarcórák kifejlesztése

 

Hosszú volt az út addig, amíg a kísérleti modellektől eljutottunk a mai apró szerkezetekig. Kezdetekben ugyanis a kvarckristály mérete igen jelentős volt, valamint a hőmérséklet szabályozására is szükség volt. A kristály méretét azonban fokozatosan sikerült lecsökkenteni, ezáltal pedig ma már egy 4 mm-es kristály meg tudja oldani a kvarcórák működtetését, mivel az egy meghatározott frekvencián rezeg. 

 

A kvarcórák működése

 

A vekkerben tehát egy apró kvarckristály található, mely az oszcillátor része. A működéshez energiaforrásra van szükség, amelyet az elem biztosít. Érdemes megjegyezni, hogy a világ első piacra került kvarcórája a méltán híres és nagyon közkedvelt Seiko Astron volt.

 

Miért érdemes kvarcszerkezetű modellt vásárolni?

 

Elmondható az, hogy minden szerkezetnek megvannak a maga előnyei, így van ez a kvarcnál is. A legnagyobb előnyük a pontosság, egyes modellek rádiójel által vezéreltek, így képesek mindig korrigálni a működésüket. Vannak olyan modellek, melyek öntanulók, így lesznek egyre pontosabbak, de még környezeti hőmérséklet alapján történő korrekcióra alkalmas órák is léteznek. További előnyük, hogy folyamatosan működnek, csupán a lemerült elem cseréjét kell időnként elvégezni.

 

A kvarcórák tehát a bennük lévő kvarckristály rezgése által működnek, a kristály az oszcillátor segítségével adja a folyamatos impulzusokat a léptetőmotor számára, így biztosítja a problémamentes és pontos működést.


További hírek

  Összehangolák az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat
2024. 03. 02. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
2024. 03. 02. 16:17 hirhatar.hu
  Negyedmillió szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a pedofilbotrány miatt
2024. 03. 02. 16:17 hirhatar.hu
  A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
2024. 03. 02. 16:17 hirhatar.hu
  Orvostudomány a világűrben, stroke és zene
2024. 02. 28. 22:02 pecsi-hirhatar.hu
  Lemondott az MSZP-elnök a gyermektáborban történtek miatt
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Juszt László legyalulta a Nemzeti Múzeum vezetőjének is kinevezett Demeter Szilárdot
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A közismerten baloldali Moldova György özvegye csalódott Novák Katalinban
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport