HÍRHATÁR ONLINE - Hogyan tovább ellenzék?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 04. 11. 12:29     


Hogyan tovább ellenzék?
Megdöbbentő mértékben vesztette el az Összefogás – Egységben Magyarországért a 2022-es országgyűlési választást. A hogyan továbbról viszonylag kevés szó esik, inkább a rossz eredmény felelősét keresik, mind a hat érintett párt, mind az ellenzékre szavazók – Kertész Z István publicisztikája.

Ma még nagyon nehéz tisztán látni, sőt megkockáztatom, hogy a jelenlegi választási rendszerben és a Fidesz számára óriási média- és kommunikációs főlényben szinte lehetetlen ennél lényegesen jobb eredményt produkálni. Tehát elsősorban ennek megváltoztatását kellene az ellenzéknek elérnie, amelynek továbbra is csak összefogva van esélye a győzelemre, bármilyen változtatásra. Bár ez a győzelmi lehetőség most még nagyon távolinak tűnik, a munkát már most meg kellene kezdeni. Nyilván a hat ellenzéki párt vezetése együtt és külön-külön is elemzi majd a kialakult helyzetet, ám azt is tudomásul kell venni, hogy a felelősség, még ha nem is teljesen azonos mértékben, de közös. Az okok keresésében eddig leginkább felmerült tételek, Márki-Zay Péter szereplése, a kormánypártok túlzott médiafölénye, a Jobbik elvesző szavazói, hogy csak a legtöbbször emlegetetteket mondjam.

 

Van azonban ennél jóval reálisabb ok, nem is kevés. Például Donáth Anna, a Momentum elnöke, korábban is nyilvánosságra hozta, hogy szerinte az előválasztás utáni egy hónap szinte teljesen kimaradt a választásra való felkészülésből. Értékes idő lett volna, de inkább még januárig huzakodtak a közös listán, aminek utólag kiderült, semmi értelme nem volt. Már látom, hogy megint megy az egyezkedés, hogy a listáról ki kerüljön be arra a három helyre, amit, Márki-Zay, Dobrev és Karácsony nem foglal el. Fennáll a lehetősége, hogy olyan üljön be ezen helyek valamelyikére, mint a DK-s Gy. Németh Erzsébet, aki Budapest egyik főpolgármester-helyetteseként sem volt tisztában azzal, hogy mi Budapest tulajdona. Kérdés, hogyan fog az ország kevés számú ellenzéki képviselőjeként így harcolni a kormánypártokkal?

 

 

Most többen felvetették, hogy az ellenzéknek egyáltalán nem kellene beülni a Parlamentbe – mert színjáték, ami ott megy. Valóban így van, de szerintem mindenképpen be kell ülni a Parlamentbe, legfeljebb tisztségeket nem érdemes vállalniuk. Mert ebben az összetételben tényleg nincs értelme a vitáknak, inkább azt az energiát a választókkal való párbeszédre kellene fordítani. Azonban ehhez elengedhetetlen, hogy az összefogás pártjai továbbra is összefogjanak, és mindenhol - beleértve a Demokratikus Koalíciót is – új vezetőséget válasszanak. Mert ha nem, és ugyanezekkel az emberekkel megy neki a 2026-os vagy ennél korábbi időpontban megtartandó választásoknak az ellenzék, akkor hasonló vagy még rosszabb eredmény fog születni. Mindenképpen fiatalítani kell a pártok vezetését és tagságát. Például sok képviselő évtizedekig ült közülük a Palamentben, aztán semmi nem kötődik a nevükhöz. Például a pártok nagy választmányai sorra vehetnék a listás képviselői helyekre beülni szándékozókat, hogy mit tettek le eddig az asztalra?

 

Ami viszont veszélyes lehet az ellenzékre, az önmarcangolás. Valóban nagy a csalódás, nem csak a pártok, hanem az ellenzékre szavazók körében is – hiszen a közvélemény-kutatók is benézték ezt a választást, bár voltak nagyon figyelmeztető előjelek is. Például a 444, a Hír24 vagy a Telex.hu utcai videóiban mindig kicsivel többen nyilatkoztak a Fidesz, mint az egyesült ellenzék mellett.

 

Azt is vizsgálni kellene, hogy Budapest és vidék között miért ilyen határozottan éles a szavazatarány. Ha csak ezt meg tudja érdemben állapítani az ellenzék, már van mire indítani a munkát. Magán véleményem az, hogy az egyik párthoz sem tartozó, de leginkább a Momentummal tartó Szél Bernadettet kellene felkérni a közös ellenzéknek, hogy az egyik felszabaduló listás helyet foglalja el. Az ő kvalitása és munkabírása mindenképpen indokolja, hogy hiába maradt egy kicsit alul a saját választókerületében, az ellenzéknek igenis nagy szüksége van a munkájára és a habitusára. Véleményem szerint a Momentumnak meg azon kellene elgondolkodnia, hogy miért nem tudta kellő arányban megszólítania a saját korosztályát (a 25–35 éves fiatalokat)?  Mert hogy nem tudta, az biztos. Mivel az én nem kicsi baráti és ismeretségi köröm leginkább ebből a korcsoportból kerül ki – nyugodtan mondhatom, hogy nem sikerült ezt elérnie.

 

Külön kell szót emelnem Márki-Zay Péterről. Azt állítani, hogy miatta apadt így le az ellenzék eredménye – talán túlzás. Persze ő is követett el hibákat, nem kicsiket, hanem nagyokat, viszont az előválasztáson azért kapott annyi új szavazatott, mert amikor már közte és Dobrev Klára között kellett választani a még politikailag nem annyira aktív emberek egy jó része is arra gondolt, hogy Dobrev Klárával egyszerűen képtelenség ezt a választást megnyerni, még akkor is ha utóbbinak lényegesen nagyobb a kvalitása. Minden esetre Márki-Zay jól teszi, ha visszamegy Hódmezővásárhelyre, Dobrev Klára meg okosan, ha a magyar helyett az Európai parlamentet választja. Karácsony Gergely szintén helyesen lép, ha az országos politika helyett Budapestet irányítja, mert az sem megy neki elég jól.

 

Kertész Z István

 

(az írás a szerző saját meglátásait tartalmazza)

 


További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Letartóztatták a komlói késelőt
2024. 07. 21. 02:23 pecsi-hirhatar.hu
  Már szüretelik a Jázmint Pécsen
2024. 07. 20. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Baranya önellátó dinnyéből
2024. 07. 19. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  A barokk tapéták – az időtlen elegancia megtestesítői
2024. 07. 18. 13:13 13keruleti-hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport