HÍRHATÁR ONLINE - Horváth Csaba: „Erővel szemben csak erő győzhet” – Karácsony Gergely: „Beszéljük meg a részleteket”

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.05.28.
 Csütörtök
Ma Emil, Csanád napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   349,25 Ft
   CHF árfolyam
   328,24 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 21. 14:01     


Horváth Csaba: „Erővel szemben csak erő győzhet” – Karácsony Gergely: „Beszéljük meg a részleteket”
Lényegében ez a bipoláris habitusú álláspont húzódott végig a két jelölt részéről a vasárnap délutáni első főpolgármester-jelölti előválasztási vitában, ami kevéssé volt vita, mint inkább a Tarlós utáni időszak teendőinek leosztása és egyeztetése – szakmai alapon.

Vasárnap délután jelentős érdeklődés mellett tartották meg a Feneketlen-tó melletti szálló „teltházas”  konferenciatermében az eseményt, amelyet, ha jól követjük az eseményeket, még kettő követ ugyanezen szereplőkkel.

 

MSZP-s nagyöregek és ifjú titánok laza szórásban

 

A fórumon érdeklődőként megjelent politikusok közül 90 százalékban szocialista politikusokat láthattunk a lelkes civilérdeklődők mellett, bár az eseményt az Előválasztási Bizottság szervezi, amely négy párt képviseletéből: Élő Norbert (DK), Huszti Andrea (Szolidaritás), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Őrsi Gergely (MSZP) személyéből áll.

 

Érdekes triangulumként formálódott, ahogyan az éppen feltörekvő elsősorban magabiztos ifjú titánok mellett a régi nagyöregek háttérbe húzódva, de mind kíváncsian várták a „nagy összecsapást”: ki-ki feltehetően saját elvárásaink a beigazolódásával, Baja Ferenctől az aktuális ifjútitán Bihal Dávidig.

 

 

Összességében megállapítható, hogy a résztvevők még oly szűken szabott palettája ellenére is pergő, izgalmas, szellemes és szórakoztató programismertetés zajlott, ami két alapvető tanulsággal szolgál: egyrészt Tarlós leváltása esetén létezik MEGVALÓSÍTHATÓ alternatíva a főváros – szó szerinti – felvirágoztatására, másrészt Tarlós leváltható.

 

Egy mindenkiért, mindenki Budapestért

 

Az első négyperces programvázolásban Horváth Csaba indított erősen Orbán és Tarlós főváros elleni háborúját kiemelve, melyben együtt tették tönkre Budapestet, aminek a megvédése és anyagi függetlenségének a megteremtése az elsődleges cél. Horváth kiemelte, hogy a „Szabad Budapest Most” nevű programja nem ötletgyűjtemény, hanem az alapoktól kíván építkezni, amit tíz éve fejleszt szakértői gárdájával. Megismételte eddigi ismert álláspontját is, miszerint a főváros napi húszmilliárdos adójából minimum a tizedét a város fejlesztésébe kell visszaforgatni. Nem lehet tovább a város a fideszes oligarchák játszótere: mindez harc lesz az otthonunkért.

 

 

A „nékoszos-feelinggel” konzekvensen nyakkendő nélküli Karácsony Gergely első mondataiban szintén megerősítette, hogy bármelyikük is nyer, természetesen együttműködésben teszi jelöltaspiránsával.

 

Ő már inkább a viking seregeket is harcba hívó jelszavak mellett már inkább a megvalósítható elképzeléseit emelte ki rövid expozéjában, ügyes személyes vallomással indítva. Ebből megtudhattuk, hogy vidéki gyerek létére nem született, hanem szeretett bele a fővárosba. Eredendően meghatározó volt a számára a jó levegő, a biztonság, mindezt megvalósítaná itt, a világ legszebb városában is.  Ezért is választotta a polgármesterséget a direktpolitika helyett. Emberközpontú és nem ingatlanbiznisz terepet akar Budapestből látni, holott évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt a világ egyik legélhetőbb városa volt első közparkjával, földalattijával, mindez újra megteremthető lenne „egy mindenkiért, mindenki Budapestért” – véli Karácsony.

 

 

Adj király katonát – nem adok, de egységben az erő

 

A következő blokk a legfontosabb változtatandókat igyekezett körbejárni, amiben gyakorlatilag teljes egyetértésben, de az alapvető alkati hozzáállással nyúlt a két jelölt.

 

Horváth Csaba nagyjából a teljes letámadás, míg Karácsony a konszenzuális finomhangolás oldaláról véli megváltoztathatónak a tömegközlekedés, a főváros és a kormány kapcsolata, a „zöld Budapest” és oktatás, egészségügy témáit.

 

Álláspontja szerint a NER-t csak erővel lehet megváltoztatni. Az a kevés eredmény, amit az ellenzék (s nem kis számban a civilszerveződések – teszi hozzá a szerk.) elért az internetadó, vasárnapi boltzár, Római parti gát esetében, az csak erőből sikerült. „Budapestnek a sarkára kell állni” – véli a szocialista politikus. A „hogyanra” válasza a jelentős fővárosi támogatások kieszközlésére a kormánnyal szemben ismételten annyi volt, hogy miután háborút folytat a NER, erővel kell fellépni ellenük. Nyilván lehet tárgyalni, de ha ez nem sikeres, akkor egyszerűen megtagadható lehet a napi 20 milliárd teljes átadása – hozta fel példaként az egyik megoldási javaslatot.

 

Karácsony szerint ebben a városban Tarlóson és Orbánon kívül mindenki tudja, hogy miként lehetne élhetővé tenni a várost. Ezzel együtt csak akkor vállalja a jelöltséget, ha a budapestiek többsége ezzel egyetért, mert a következő főpolgármester nem az ellenzék, hanem a város jelöltje kell, hogy legyen.

 

Meggyőződése, ha ez az egység létrejön és beáll a jelölt mögé, akkor a kormány nem teheti meg mindazt, amit Tarlós alatt gátlástalanul kihasznált. Minden lényeges kérdésben ki kell kérni a véleményüket és akkor érezhetik, hogy nincsenek egyedül s aki őket képviseli, bevonja a vitákba, akkor az a jelölt nyerhet s megállíthatja a kormány eddig gyakorolt rabló politikájától.

 

 

 

Politikai zérótolerancia vagy szakmai hozzáértés – ez itt a kérdés

 

A kétharmados kormánytöbbség kiküszöbölését célzó kérdésre Horváth Csaba kijelentette, hogy a főváros nincs, nem lesz egyedül, hiszen 22 kerület áll majd mellettük – (hogy ennek jelentős része fideszes vezetés alatt, annak megoldása még feltehetően várat magára). Azt viszont határozottan kijelentette s ezt megígérheti, hogy nem fog levitézlett NER-lovagokat megtenni alpolgármesternek vagy közlekedési szakértőnek.

 

Itt először volt érezhető némi ellenpontozás és markáns véleménykülönbség kettejük között, mivel Karácsony Gergely éppen a zuglói egyensúlyteremtést hozta fel ellenpéldaként, amivel a rá bízott közösség érdekében a vállalható kompromisszumok mezsgyéjén egyensúlyozást kitanulta.

 

De s főként abban volt más állásponton, hogy az előtte célzott Vitézy Dávid tevékenységét kifejezetten pozitívan értékeli szakmailag.

 

Ezt követően olyan alapvető szakmai kérdéseket és lakossági felvetéseket vitattak meg, melyekben szinte azonos álláspontot képviselnek, bár Horváth Csaba inkább általános stratégiai felvetésekkel, Karácsony Gergely pedig a gyakorlatias megvalósíthatóság finomhangolásai mentén jegyezve a teendőket.

 

A hajléktalanságról, a repülőforgalom erősödéséről, a Római part sorsáról, a független fővárosi színházi közösségek elvont tao-támogatásáról hallhatnak-láthatnak további részleteket s alapos párbeszédet az elovalasztas2019.hu oldalon.

 

A Hír TV és az ex-szoci politikus magányossága

 

Tanulságos és véletlen utójáték volt a fórum vége felé az épület bejáratánál Lampert Mónika és a Hír TV ifjan magabiztos riportere közti rövid beszélgetés, melyben a jelenleg XV. kerületi jegyzőként dolgozó volt MSZP-s politikus megkérdezte az ismét radikálisan jobbrahordó csatornát képviselő illetőt, hogy tervez-e interjút Horváth Csabával, mire a hátrálóan magabiztos válasz annyi volt, hogy á dehogy, úgyis elszaladna – ennyit a kiegyensúlyozott tájékoztatásról.

 

Finoman a kampánystratégiára is oldalvágott egyet a jegyzőasszony volt párttársa ”örömére”, megállapítva, hogy míg Horváth Csaba egy sokoldalas, látványos kampányújsággal terítette be Budapestet, addig Karácsony Gergely csak egy szerény szórólappal, de mégis az utóbbin szerepel, hogy hol lehet jelentkezni az előválasztásra – szekundált a riporter nyegleségére.

 

Az újabb Horváth-Karácsony csörte holnap délután a Kispesti Munkásotthonban következik.


További hírek

  Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
2020. 05. 27. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Mi lesz akkor, ha ez a kormányzás sosem érhet véget...?
2020. 05. 27. 19:42 hirhatar.hu
  Szombattól felszabadulhat Budapest
2020. 05. 27. 19:42 hirhatar.hu
  Meghalt Roger Moore
2020. 05. 27. 13:06 hirhatar.hu
  A neonáci párt kivégeztetné a Deák téri gyilkosság elkövetőjét
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  A bíróság kimondta - Kövér László törvényt sértett
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Vizsgálatot rendeltek el az elhunyt 33 éves családanya ügyében, akit későn fogadtak a kórházak
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Száz beteg gyógyulását segítheti
2020. 05. 25. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Kásler hazudik – távoznia kell a kormányból
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  Állatkerti belépőket kaptak pénzjutalom helyett az egészségügyi dolgozók
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport