HÍRHATÁR ONLINE - Javaslat Prőhle Gergelynek egy Nemzeti Feljelentéskezelői Hivatal megalapításáról

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.07.02.
 Csütörtök
Ma Ottó napja van.
Holnap Kornél napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,66 Ft
   CHF árfolyam
   330,07 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 08. 09. 14:00     


Javaslat Prőhle Gergelynek egy Nemzeti Feljelentéskezelői Hivatal megalapításáról
Voltaképpen már csak egy dolog hiányzik megannyi balsorstól sújtott életünk vígságossá válásához, a szókratészi eudaimonisztikus erkölcs és boldogságtudat e világi kiteljesedéséhez: egy Nemzeti Feljelentéskezelői és Feljelentésinnovációs Hivatal (NemzFelHiv) – Gábor György írása.

Kedves Gergely!

 

Persze tudom, működik ez honunkban spontán módon is, gazdag hagyományokból táplálkozva, központi utasítás nélkül, alulról szerveződve, bázisdemokratikus formában, hazafias elkötelezettségtől vagy épp privát reményektől vezetve, hol a gazdagon burjánzó történelmi tradíciókhoz igazodva, hol a dekonstrukció kísérletező szellemének új és merész formanyelvén.

 

Parászka Borókának a tegnapi napon közzétett írása megemlékezik a filozófusok ellen indított egykori attakról, amelynek nyitányát, vezérmotívumát és eszmei-ideológiai alapját néhány kollegiális feljelentés, illetve eme feljelentések repetitív ismétlődése képezte.

 

Meglévő dokumentumokból ismert, s a szakma számára pontosan tudott, hogy ki volt a feljelentő.

 

Mindez most azért vált újra érdekessé, mert napjaink „legizgalmasabb vitája” (Orbán Viktor) újságcikkeknek álcázott feljelentésfolyamban bomlik ki az érdeklődő olvasóközönség előtt. A feljelentések nem az arisztotelészi dramaturgiával, vagyis a hely, idő, cselekmény hármasságának egységében korrelálva hömpölyögnek előttünk: haladnak erre is, meg arra is, térben és idősíkokban sokszor egymástól elkülönülten.

 

A feljelentő irományok számára célszemélyt képezhet a hazátlan és kívülről irányított, nemzetet szakmányban rontó filozófus, esztéta, szépíró vagy képzőművész, legyen az illető akár élő, akár holt, másfelől eme szakmunkák sorában különös érdeklődésre tarthatnak számot azok a denunciációk, amelyeknek műfaji sajátja a belső ellenséggel, a „velünk élő” árulókkal és osztályidegenekkel történő leszámolás.

 

Ilyennek bizonyultál Te is, kedves Gergely, akiről megtudhattuk, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum homályában rejtőzködve próbálsz a hazára rászabadítani néhány firkászt, akik írni ugyan nagyon is tudnak, de éberség, ez senkit ne tévesszen meg, minthogy valójában ezek az elvetemült alakok írók és költők. Szóval a magyar folklorisztikus hagyománynak megfelelően szépen föl lettél nyomva, s ugyan önkritikát gyakoroltál, s tanúságot tettél arról, hogy Orbán Viktor minden beszédét töviről hegyire ismered, a textusokat pontosan idézed, mégis most az egész nemzet visszafojtott lélegzettel várja a Nagy Vakáció leteltét, hogy majd első kézből ítéltessék meg adekvát, avagy eretnek Orbán-interpretációd.

 

Szegény Gergely, nem lennék a helyedben, nem bújnék most a bőrödbe.

 

Miként akkor sem tudtam kibújni a bőrömből, amikor szerénységem és a Filozófiai Intézet vált épp följelentetté, történetesen általad, kedves Gergely, midőn minden későbbi följelentőt beelőzve, vagyis mindazokat, akik az ominózus pályázat lezárultával próbálták rendőrségen, ügyészségen és a nagyszerű Budai Gyulánál eljárva besározni az intézet elnyert pályázatát és a pályázók becsületét, te már a pályázat elnyerésének másnapján, néhány neked nem tetsző, s a tudományos pályázattal semmilyen összefüggésben nem álló egyházpolitikai cikk miatt, politikai ellenszenvedet kifejezendő, csúnyácskán fumigáltad a még be sem indult kutatásokat, s aljas és hazug módon kezdtél el sugallni valamit, amely a későbbi feljelentő kollégád, valamint a már hatalomra került pártod kormányszócsövei számára modellként és követendő paradigmaként szolgálhatott a legfelső körökben jóváhagyott és amonnan irányított, gondosan összehangolt, hosszan kitartó, mocskos és undorító lejárató kampányakciójuk során.

 

Munkád az Evangélikus Élet 2006/5-ös számában látott napvilágot, s megtámadottakként – legyen ez a hetilap érdeme, ma már ugyanez más lapoknál nem történhetne meg – válaszolhattunk ugyan kis prejudikációs állításaidra, s ugyancsak reflektálhatott irományodra a Filozófiai Intézet akkori igazgatója, ám a hatalom későbbi gyakorlói számára igazi foganatja az általad levezényelt nyitánynak, vagyis kizárólag a Te vádaskodásaidnak lett.

 

A történet innentől kezdve már ismert…

 

Fölöttünk ugyan elszállt az idő, de lám, ante portas tolonganak az ifjak, akik kevesebbet tudnak ugyan a múlt szövevényes útjairól és útvesztőiről, ám annál elszántabban igyekeznek lerombolni mindent, mit rapid (politikai) érvényesülésük és helyzetbe kerülésük, avagy szunnyadó tehetségük kibontakozásának akadályaként érzékelnek. És tollat ragadnak, s újra és rendületlenül továbbgazdagítják a magyar feljelentő irodalom bővítetten újratermelődő szakanyagát. Határ a csillagos ég.

 

Kedves Gergely, hát csak ennyit kívántam elmondani, egyúttal köszönetemet szeretném kifejezni, hogy szorgos munkálkodásodnak hála, annak idején Te is leraktad a magad alapkövét a NemzFelHiv leendő székházához.

 

Üdvözlettel,

Gábor Gyuri


További hírek

  Az Odú-egy különleges installáció
2020. 07. 02. 14:29 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Nyitva
2020. 07. 01. 14:27 pecsi-hirhatar.hu
  Az első mini KRESZ-Ovi
2020. 07. 01. 08:12 pecsi-hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Kilenc órai iskolakezdéssel nyitná a tanévet a főváros
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Megint lebukott egy kábítószer-kereskedő
2020. 06. 29. 20:28 pecsi-hirhatar.hu
  Nem múlt el a veszély: három újabb halálos áldozata van a koronavírus-járványnak
2020. 06. 29. 12:56 hirhatar.hu
  A románok felmondják az atomerőmű bővítését – kitessékelik a kínaiakat
2020. 06. 29. 12:56 hirhatar.hu
  Várd az árokban a buszt...
2020. 06. 29. 12:56 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport