HÍRHATÁR ONLINE - Karácsony: Kizárt, hogy a Fidesz ma jobb pozícióban van, mint négy éve

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.12.02.
 Szombat
Ma Melinda napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,17 Ft
   CHF árfolyam
   399,18 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 03. 31. 19:44     


Karácsony: Kizárt, hogy a Fidesz ma jobb pozícióban van, mint négy éve
A Fidesz újabb győzelmét mérő Medián felmérés atombombaként robbant a magyar politikai közéletben. A hitelesnek számító intézet az ellenzék számára rosszabb eredményt prognosztizál, mint a kormány szolgálatában álló Nézőpont Intézet.

A korábban közvéleménykutatóként dolgozó Karácsony Gergely főpolgármester szerint a felmérés nem a valóságot mutatja. A józan ész szerint ugyanis, ha az ellenzéki szavazók elmennek választani, akkor az összefogás pártjai meg is nyerhetik a választást. Karácsony emlékeztet arra, hogy a főpolgármester-választáskor is mindegyik kutató Tarlós Istvánt nevezte meg győztesnek.

 

Azt nyilatkozta korábban, hogy az ellenzék jó szereplése szinte garantált, ehhez képest egykori cége, a Medián most majd’ kétharmados kormánypárti előnyt mért. Elfogadja ezt a felmérést?

 

Nem, szerintem a felmérések ma már nem a valóságot mutatják. Vagyis fenntartom korábbi álláspontomat: szerintem ugyanis nagyon szoros választási eredmény várható, fej-fej mellett áll a két nagy politikai tömb. Ha az ellenzéki választók nagy számban mennek el szavazni, akkor hatpárti győzelem is lehet! Látok ugyanis esélyt arra, hogy az összefogásban résztvevő hat párt közösen több mandátumot szerez, mint a kormányoldal. Az esély megvan rá, el kell menni szavazni!

 

Pedig a Medián mandátumbecslése szerint a Fidesz 128 képviselőjével szemben az ellenzéknek 71 képviselője lehet majd az új parlamentben, ami a Nézőpont Intézeténél is előnytelenebb feltételezés. Ez valami tévedés lehet?

 

Régi igazság, hogy nem közvélemény kutatást, hanem választást kell nyerni. Egykori kutatóként tapasztalom, hogy az elmúlt években egyre nagyobb az eltérés az előrejelzések és a választási eredmények között. Emlékezhet: a főpolgármesteri választáson, 2019-ben 7 százalékkal nyertem! Ehhez képest az összes felmérés Tarlós István győzelmét vetítette előre. A valóságot legjobban megközelítő előrejelzés is csak holtversenyt prognosztizált, illetve a Medián is 1 százalékos Tarlós győzelmet mért. Nem beszélve a Nézőpontról, amely 6 százalékos, a Századvég pedig 8 százalékos Tarlós győzelmet vizionált. Sajnos a Fidesz húsz éve mérgezi a közéletet az erőszakos, hangos kampánnyal. Ezért a felmérések húsz éve felülmérik a támogatottságát.

 

Ez a folyamat az utóbbi években tovább erősödött, a fideszes szavazók egyre hangosabbak, magabiztosabbak, a kampány egyre zajosabb, durvább; otthonaikban vélhetően több a fideszes hűtőmágnes, mint az ellenzéki családoknál. Pedig az ellenzéki szavazók bizonyíthatóan többen vannak. Ez az ellentmondás billentheti ki a kutatások adatait a valóságtól.

 

Gyakorló politikusként hogy’ látja, egy ilyen „elbillent” kutatás mennyire veszi el az ellenzéki szavazók kedvét a voksolástól? Nem tart attól, hogy egy ilyen Medián kutatás után vasárnap kevesebben mennek el szavazni?

 

Abban reménykedem, hogy a kutatásnak inkább ellenkező hatása lesz, tehát az ellenzéki szavazókat inkább feldühíti, s „elviszi” az urnákhoz, a kormánypártokét pedig „elaltatja”, s ezzel távol tartja a választástól. Csakúgy, mint 2018-ban, amikor – ha összefogott volna, akkor az ellenzék – legyőzhette volna a Fideszt. Azóta a magyar politikában bekövetkezett minden lényegi változás az ellenzék erősödését vagy győzelmét valószínűsíti inkább.

 

A mai ellenzék lényegesen erősebb, mint négy éve. Ha az almát az almához hasonlítjuk, tehát pusztán a mérési számokat hasonlítjuk, akkor érdekes következtetésre jutunk. 2018-ban a Medián még 53 százalékra mérte Orbán Viktor pártját, ma viszont „csak” 50 százalékra, ami azt jelenti, hogy a kutatók szerint is 3 százalékkal kevesebb szavazója van a Fidesznek, vagyis a kormánypárt szavazótábora a Medián szerint is csökkent! Ergo: józan paraszti ésszel gondolkodva ebből egyenesen az is következhet, hogy éles a küzdelem, s a Fidesz akár ki is kaphat.

 

Az előrejelzések és a valódi választási adatok közötti szakadékot – ha már létezik – a kutatók miért nem tudják megmérni?

 

Tudható, hogy a közvélemény-kutatás nagyon drága műfaj. A jó minőségű kutatásokhoz jól megfizetett, motivált kérdezőbiztosi hálózatok kellenek. Magyarországon ilyen nem áll rendelkezésre, szinte kizárólag telefonon készülnek a felmérések. A szakma szabályai nem érvényesülnek, gyakorlatilag a cégek a meglévő adatbázisokból hívogatják az embereket. Elsősorban a call-centerek telefonálgatnak, hisz az adatfelvételnél nem saját infrastruktúrákat használnak a kutatók. Egy mintavételnél nagyon sok hívásból nagyon kevés interjú születik, hozzávetőleg: húsz hívásból egy adatfelvétel készül. Aki elutasítja a válaszadást, annak a politikai nézeteiről fogalmunk sincs.

 

Akik tehát anno Önt választották főpolgármesternek, azok nem nyilatkoztak a kutatóknak, csak szavaztak. De nem árulták el a kérdezőknek, hogy kire, mert féltek?

 

Valószínű, hisz minél nehezebben jön létre az interjú a kutatók és az állampolgárok között, annál jobban torzulnak a kutatások. A fideszes szavazók úgy érzik, nincs mitől félniük, magabiztosak, harsányak, őszinték. A főpolgármesteri kampány idején is minden felmérés telefonon készült. A kormány-közeli kutatók politikai torzítása mellett a szakmailag tisztességes mérések is ezért torzulhatnak.

 

A személyesen találkozásokon alapuló kutatások sokkal megbízhatóbbak, s egyébként az ilyen technikával készült felmérések szerint az ellenzék sokkal jobban áll a választásokon. De amikor ezt a tárgyat tanítottam az egyetemen, akkor mindig azt hangsúlyoztam, hogy a józan paraszti észre kell támaszkodni.

 

Mit diktál most ez a józan paraszti ész, amit nem tudnak kimutatni a felmérések?

 

Az bizonyítottnak vehető, hogy ha 2018-ban a Fidesz kikapott volna egy egységes ellenzéktől, akkor azt ma senki nem állíthatná, hogy a kormánypárt erősebb, mint négy éve. Akkor ugyanis 10 százalékos volt a reálbér-növekedés, most gyakorlatilag nulla, mert az osztogatásnak nevezett kormányzati akciót elviszi az infláció, meg a forint romlása.

 

Négy év alatt sok idős életét követelte a rosszul kezelt járvány, de a fiatalabb korosztályokban is az ellenzéknek van hatalmas többsége, ami közel 400 ezer új szavazatot jelent. Idén már a szavazóhelyiségben nem lesz könnyű csalni, mert 20 ezer új ellenőr van. És ma már egységes az ellenzék, közös a program, közös a kormányfő-jelölt. Az ellenzék most a korábbinál jobban mozgósítja a szavazóit. Mindezt díjazza a választó.

 

A Fidesznek viszont nincs olyan ügye, amivel mozgósítaná a szavazóit, a menekültügy befulladt, a nem-változtató népszavazás pedig szemmel láthatóan kudarcba fullad. A háború is elbizonytalanítja a kormánypárt híveit, hiszen megosztja őket Oroszország, illetve Putyin megítélése. Tehát kizárt, hogy 2018-hoz képest a Fidesz most jobb pozícióban lenne, hiszen négy éve is kikaptak volna.

 

Az egyéni választókerületekben óriási a harc, amit meghatároz a nagypolitika, a jelöltek személye, programja. Ráadásul a vidéki körzetekben a kutatók nem is készítenek felmérést. Ez okozhat meglepetést?

 

Az elmúlt tíz év konfrontatív politikája miatt a politikai táborok között megszűnt az „átjárás”. Egyéniben az ellenzék minimum 40 egyéni körzetet megnyer, s legalább 45 listás mandátumra is számíthat. És ez csak több lehet.

 

Viszont a felmérések szerint már nagyon kevés a bizonytalan, lassan mindenki eldönti, hogy kire szavaz.

 

Ez is az ellenzéket támogatja, hiszen a bizonytalanok körében rendre masszív ellenzéki többséget mért mindenki. Ezért is gondolom, hogy szinte valamennyi kutató irreálisan magasan méri a Fidesz támogatottságát.

 

Egyébként közhely, de igaz: a választást a mozgósítás fogja eldönteni, s teljesen nyílt a küzdelem, ismétlem: az ellenzék meg is nyerheti ezt a választást. Ugyanis már jó ideje megszületett az a közösség, amely le akarja váltani a Fideszt. Ennek érdekében a tábor egységesen szavaz, függetlenül attól, hogy korábban a Jobbik, az MSZP, vagy a Momentum támogatói voltak.

 

Tehát én tartom a korábbi, optimista álláspontomat, az ellenzék komoly eredményekre képes, s vasárnap meg is nyerheti a választást. Ebben a Medián felmérés nem bizonytalanított el, hisz saját számításaim szerint – a torzító hatást is beleszámolva – ma a 44 százalékával vesztésre áll a Fidesz. Erre fogadni is mernék.

 

(helyben.hu)

 


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  A POS terminál bérlés előnyei összefoglalva
2023. 12. 01. 19:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Trapézlemez tető építése: már ezért megéri
2023. 12. 01. 19:05 fovarosi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Önindítók robogókhoz, hogy gyorsabb legyen a start!
2023. 11. 29. 10:03 pestmegyei-hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk producere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport