Bár az idei jónak ígérkező termés miatt csökkenthetnék az árakat, de a többletkiadások miatt mégsem tehetik. A Pékszövetség szakmai titkára szerint egyetlen év jó termése nem pótolhatja az előző évi szárazság veszteségeit.
A sütőipar várhatóan nem tudja kigazdálkodni az év eleje óta tartó költségnövekedéseket. Januártól nőttek a munkabérterhek, a termékszállításhoz felhasznált üzemanyagok folyamatosan drágultak, mostantól pedig további hét-tíz százalékos gázáremeléssel is
szembesülniük kell a cégeknek.
A többletkiadások újabb kenyérdrágulást vonhatnak maguk után, de ennek mértéke nagyban függ a betakarítás utáni búzaáraktól is – nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke. A vállalkozások ma összességében azzal számolnak, hogy szeptembertől ismét növelniük kell átadási áraikat.
Korábbi nyilatkozatok szerint a cégek kis lépésekben igyekeznek majd elfogadtatni törekvéseiket kereskedelmi partnereikkel. Az elmúlt évben a sütőiparnak 19-20 százalékkal sikerült növelnie az árait, de ez már akkor sem fedezte teljes mértékben a termelési többletkiadásokat. A pékszövetség adatai szerint Németországban például tavaly mintegy 40 százalékkal drágultak a kenyérféleségek, holott a magyar cégek is hasonló költségekkel működnek. Nálunk – állítják szakértők – a piaci helyzetet és az árérvényesítést az is nehezíti, hogy a versenyhivatal áregyeztetés gyanújával vizsgálatot folytat az iparágban.