HÍRHATÁR ONLINE - Kétes ügyletek a washingtoni magyar nagykövetségen

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.03.04.
 Csütörtök
Ma Kázmér napja van.
Holnap Adorján napja lesz.
   EUR árfolyam
   363,55 Ft
   CHF árfolyam
   328,20 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 14. 18:03     


Kétes ügyletek a washingtoni magyar nagykövetségen
Kétes hírnévre tett szert Washingtonban Szemerkényi Réka, Magyarország nemrég akkreditált nagykövete. A Hungarian Free Press, egy kanadai, angol nyelvű online újság arra figyelmeztet, hogy a nagykövet asszony nem csak az első olyan magyar diplomata Washingtonban, aki hivatalosan is fogadta egy neonáci párt delegációját, és annak a gyanúja is felmerül, hogy az Egyesült Államokkal kapcsolatos bizalmas információkat oszt meg Putyin barátaival.

„Szemerkényi Rékát nemrég akkreditálták Magyarország washingtoni nagyköveteként. Miután bemutatta megbízólevelét Barack Obama elnöknek a Fehér Házban, megígérte, új fejezetet nyit az amerikai-magyar kapcsolatokban. És meg is tette „- kezdődik Lázár György aggasztó cikke.

 

„Eddig még egyetlen amerikai magyar nagykövet sem karolta fel a neonácikat. Szemerkényi asszony a történelem első olyan magyar diplomatája, aki hivatalosan fogadta Washingtonban az újfasiszta Jobbik küldöttségét és egyúttal eligazítást is adott nekik. A delegáció tagjai között ott volt Szávay István, a Jobbik alelnöke és Staudt Gábor országgyűlési képviselő is.

 

 

Hogy képet alkothassanak, kik is ezek a gazemberek,  íme egy idézet abból a levélből, amelyet ötven amerikai képviselő írt Orbán Viktor miniszterelnöknek 2012-ben. 'Az antiszemita és homofób nézetek, amelyeket a Jobbik párt bizonyos tagjai vallanak, mélységes aggodalommal töltenek el bennünket. A Jobbik elnökjelöltje, Morvai Krisztina például „mocskos, tetves gyilkosokként” emlegette az izraeli zsidókat, a magyar zsidókat pedig arra figyelmeztette, hogy a jó időknek befellegzett a számukra. Egy Jobbik-közeli újság arra célozgat, hogy nem egészen alaptalan a mítosz, miszerint a zsidók keresztények vérét használták fel vallásos rítusaikhoz. A Jobbik egy törvényjavaslatot is a parlament elé terjesztett, kifejtve, a homoszexualitás perverzió, azoknak pedig, akik népszerűsítik, börtönben a helyük. A Jobbik kemény kritikával illette azokat a munkáltatókat is, akik melegeket alkalmaznak, az általuk homoszexuálisnak tartott Alföldi Róbert elbocsátását követelve.' A levél a romákkal, bevándorlókkal és más rétegekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció sokkal szélesebb körű problémájára is kitért.

 

De ne higgyék, hogy csupán holmi, a magyar diplomácia sajnálatos figyelmetlenségéből fakadó tévedésről van szó. Ugyanezt a Jobbik-delegációt korábban Kumin Ferenc, Magyarország főkonzulja is fogadta. Kumin úr nemrég találkozott Andrew Srulewitch úrral az ADL (Anti-Defamation League / Rágalmazásellenes Liga) igazgatójával, akit biztosított afelől, hogy „abszolút zéró toleranciát” tanúsítanak a rasszizmus valamennyi formájával és az antiszemitizmussal szemben is. Kumin úr korábban határozottan kizárta mindenfajta, a Jobbikkal való együttműködés lehetőségét, és rámutatott: a párt veszélyt jelen a magyar demokráciára.

 

 

A magyar politikusok kétkulacsos halandzsáival valamennyien tisztában vagyunk: miközben bőszen szervezik a holokauszt-emlékünnepségeket és zéró toleranciáról prédikálnak, a kulisszák mögött csendesen támogatják a neonáci Jobbikot. De a következő incidens még a Janus-arcú magyar diplomácia esetében is kirívónak számít.

 

Április 27-én Szemerkényi asszony részt vett egy, a kibertér biztonságról tartott konferencián, a Georgetown Egyetemen. Az általa hallgatott előadást Phyllis A. Schneck az Egyesült Államok belbiztonsági osztályának a számítógépes hálózatok biztonságáért felelős helyettes államtitkára moderálta.

 

Miért hívták meg Szemerkényi asszonyt erre a rendezvényre? Egy olyan diplomatának, aki a magyar Jobbik operatív munkatársainak ad „eligazításokat”, nincs semmi keresnivalója olyan üléseken, amelyeken rendkívül érzékeny belbiztonsági kérdések kerülnek megvitatásra. Köztudott, hogy a Jobbik szoros kapcsolatban van Oroszországgal és Putyin elnökkel. Ez nem rémhírterjesztés: az Európai Unió a közelmúltban hivatalos vizsgálatot indított egy neves jobbikos politikus, Kovács Béla ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy már  az 1970-es évek óta kapcsolatot ápol az orosz hírszerzéssel.

 

A magam részéről nagyon zavarónak találom, hogy Putyint támogató magyar fasiszták parádéznak a washingtoni nagykövetségen, és azon töprengek, vajon nem jött el annak az ideje, hogy a Külügyminisztérium tüzetesebben is megvizsgálja Szemerkényi asszony és Kumin úr tevékenységeit és akkreditációját. Önök hogy’ gondolják?” - teszi fel a komor kérdést a cikk.

 

(Ford. Kiss Kati / forrás: hungarianfreepress.com)

 


További hírek

  Egykor jelentős volt a szerepük
2021. 03. 03. 20:15 pecsi-hirhatar.hu
  Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést
2021. 03. 03. 19:03 hirhatar.hu
  Orbán lúzerként bukott ki az uniós Néppártból
2021. 03. 03. 19:03 hirhatar.hu
  Távozik a Fidesz a néppárti frakcióból
2021. 03. 03. 19:03 hirhatar.hu
  Már nemcsak álom
2021. 03. 02. 19:59 pecsi-hirhatar.hu
  A környezettudatosság minden időben fontos
2021. 03. 01. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Dr. Gődény és vagy ezer követője tiltakozott szabályellenesen a Hősök terén
2021. 03. 01. 20:07 hirhatar.hu
  Két budapesti kerület kapott váratlanul milliárdos összeget – mindkettő fideszes
2021. 03. 01. 20:07 hirhatar.hu
  Hajnal Miklós feljelentette Rogánékat az Európai Csalásellenes Hivatalnál
2021. 03. 01. 20:07 hirhatar.hu
  Örömet hozó kétezer tábla szeretetcsoki
2021. 02. 28. 19:42 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport