HÍRHATÁR ONLINE - Ki tudja megállapítani: Facebook, vagy valóság?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.03.01.
 Hétfő
Ma Albin napja van.
Holnap Lujza napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,82 Ft
   CHF árfolyam
   330,56 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 23. 12:02     


Ki tudja megállapítani: Facebook, vagy valóság?
Ki hazudik Facebook-on, és ki adja önmagát? Legyintünk mások exhibicionista megnyilvánulásaira, vagy rosszul esik, esetleg bosszantó?

A Facebooknak köszönhetően ma könnyebben tájékozódunk kapcsolataink útvesztőjében, mint valaha. Néhány kattintás, és előkerülnek a rég nem látott iskolatársak, bepillanthatunk leendő alkalmazottunk magánéletének részleteibe, beleértve politikai, vallásos nézeteit, családi kapcsolatait, stb. És persze a Nagy Ővel is rengeteg lehetőségünk van megismerkedni. Ennek ellenére nem árt, ha néhány dolgot szem előtt tartunk.
 
 
A valóság szűrője
 
A Facebook használók miniújságként olvassák a hírfolyamot, az információt pedig ismerőseik és az általuk bejelölt oldalak anyagai szolgáltatják. Így azonban meglehetősen torzított képet kapnak a a valóságról, hiszen csak az fog átjönni belőle, amit életükbe engednek.
 
Manipulált fényképek
 
Meglátni és megszeretni egy pillanat műve, de könnyen előfordulhat, hogy a dögös, karcsú harmincasról az első randevún kiderül, bibircsókos matróna, Bruce Lee alteregója pedig le se tud hajolni sörhasától. A felhőtlen nyaralásokat, családi idillt, szakmai csúcspontokat megörökítő fotók mögött is gyakran rejtőznek kiürült életek.
 
Felvágós állapotfrissítések
 
Exhibicionista alkatú ismerőseink folyamatosan tájékoztatnak bennünket, milyen étteremben jártak, éppen mivel gyarapították szerzeményeik listáját, milyen lámpalázasak az új cégnél, mekkora izgalmat okoz nekik a új sportkocsi és még sorolhatnánk a napi szenzációk dömpingjét. Ennyi fantasztikus hír láttán a hétköznapi életet élő halandó elfuserált lúzernek érezheti magát.
 
Like-nem like
 
Ismerősünkhöz akkor is tömegesen érkeznek a like-ok, ha a világ legbárgyúbb képét osztja meg, vagy csak épp kinyilatkoztatja, hogy "áldottnak", "boldognak" vagy épp gondterheltnek érzi magát... Hiába hasznosak és érdekesek azonban a mi postjaink, még egy árvácska smileyt sem tudunk begyűjteni. Ez jelentősen csökkentheti önbecsülésünket, hiszen ilyenkor nem az jut először eszünkbe, hogy szelektálni kellene ismerőseink között, hanem hogy a kutyának sem kellünk.
 
Hamis együttérzés
 
A kitett kutyusok, cicák szomorú sorsáról szóló történeteket megosztva mindenki érző szívű jótét léleknek érezheti magát. De csak nagyon kevesen veszik a fáradságot, hogy a felkavaró hírek hatására ők is utaljanak a megadott bankszámlaszámra, vagy neadj' Isten hazavigyenek a menhelyről, utcáról egy-egy kis szőrmókot, nemcsak virtuálisan vállalva mindazt, ami vele jár.
 
Egy bolond százat csinál
 
"Csatlakozz ehhez és ehhez a csoporthoz...", "Oszd meg, és szerencséd lesz", "Likeold ezt a cukiságot" - érkeznek nap mint nap tömegével a hasonló típusú hírek. Az elvesztegetett időn kívül ily módon, anélkül hogy tudatában lennénk, olyan információs anyagokat is közvetíthetünk, amiket egyébként eszünk ágában sincs: pl. politikai szélsőségeket, pornográfiát terjesztő oldalakat.
 
Barátok között
 
Bár tény, hogy a Facebookon rengeteg értékes baráti és üzleti kapcsolat szövődik, az ilyen virtuális kontaktusok sokszor csak azért vannak, hogy helyettesítsék a valódiakat. Előfordulhat pl. hogy hús-vér párunkkal, szüleinkkel, szomszédainkkal már alig váltunk szót, amikor azonban egy valóságos sorshelyzetben lenne szükség Facebook-barátinkra, csak a levegőt markolásszuk.
 
Kiss Kati

További hírek

  Örömet hozó kétezer tábla szeretetcsoki
2021. 02. 28. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  Romló adatok: 4948 új fertőzött, 107 beteg elhunyt
2021. 02. 27. 10:12 hirhatar.hu
  Orbántól várja a PDSZ az iskolák bezárását
2021. 02. 27. 10:12 hirhatar.hu
  Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz
2021. 02. 27. 10:12 hirhatar.hu
  Az új igazgató Andricz Bertold
2021. 02. 26. 19:55 pecsi-hirhatar.hu
  Hajléktalanokat bántalmaztak
2021. 02. 25. 20:21 pecsi-hirhatar.hu
  Orbán faluja egymaga több támogatást kapott, mint az összes ellenzéki vezetésű város
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  Ellenzéki előválasztás: Karácsony Gergely a legnépszerűbb a Medián szerint
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  A jobbikos bizottsági elnöke szerint titkos alagutat építenek Orbánnak a Puskás Stadionhoz
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport