HÍRHATÁR ONLINE - Ki tudja megállapítani: Facebook, vagy valóság?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.03.26.
 Kedd
Ma Irén napja van.
Holnap Emánuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   316,23 Ft
   CHF árfolyam
   281,45 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 23. 12:02     


Ki tudja megállapítani: Facebook, vagy valóság?
Ki hazudik Facebook-on, és ki adja önmagát? Legyintünk mások exhibicionista megnyilvánulásaira, vagy rosszul esik, esetleg bosszantó?

A Facebooknak köszönhetően ma könnyebben tájékozódunk kapcsolataink útvesztőjében, mint valaha. Néhány kattintás, és előkerülnek a rég nem látott iskolatársak, bepillanthatunk leendő alkalmazottunk magánéletének részleteibe, beleértve politikai, vallásos nézeteit, családi kapcsolatait, stb. És persze a Nagy Ővel is rengeteg lehetőségünk van megismerkedni. Ennek ellenére nem árt, ha néhány dolgot szem előtt tartunk.
 
 
A valóság szűrője
 
A Facebook használók miniújságként olvassák a hírfolyamot, az információt pedig ismerőseik és az általuk bejelölt oldalak anyagai szolgáltatják. Így azonban meglehetősen torzított képet kapnak a a valóságról, hiszen csak az fog átjönni belőle, amit életükbe engednek.
 
Manipulált fényképek
 
Meglátni és megszeretni egy pillanat műve, de könnyen előfordulhat, hogy a dögös, karcsú harmincasról az első randevún kiderül, bibircsókos matróna, Bruce Lee alteregója pedig le se tud hajolni sörhasától. A felhőtlen nyaralásokat, családi idillt, szakmai csúcspontokat megörökítő fotók mögött is gyakran rejtőznek kiürült életek.
 
Felvágós állapotfrissítések
 
Exhibicionista alkatú ismerőseink folyamatosan tájékoztatnak bennünket, milyen étteremben jártak, éppen mivel gyarapították szerzeményeik listáját, milyen lámpalázasak az új cégnél, mekkora izgalmat okoz nekik a új sportkocsi és még sorolhatnánk a napi szenzációk dömpingjét. Ennyi fantasztikus hír láttán a hétköznapi életet élő halandó elfuserált lúzernek érezheti magát.
 
Like-nem like
 
Ismerősünkhöz akkor is tömegesen érkeznek a like-ok, ha a világ legbárgyúbb képét osztja meg, vagy csak épp kinyilatkoztatja, hogy "áldottnak", "boldognak" vagy épp gondterheltnek érzi magát... Hiába hasznosak és érdekesek azonban a mi postjaink, még egy árvácska smileyt sem tudunk begyűjteni. Ez jelentősen csökkentheti önbecsülésünket, hiszen ilyenkor nem az jut először eszünkbe, hogy szelektálni kellene ismerőseink között, hanem hogy a kutyának sem kellünk.
 
Hamis együttérzés
 
A kitett kutyusok, cicák szomorú sorsáról szóló történeteket megosztva mindenki érző szívű jótét léleknek érezheti magát. De csak nagyon kevesen veszik a fáradságot, hogy a felkavaró hírek hatására ők is utaljanak a megadott bankszámlaszámra, vagy neadj' Isten hazavigyenek a menhelyről, utcáról egy-egy kis szőrmókot, nemcsak virtuálisan vállalva mindazt, ami vele jár.
 
Egy bolond százat csinál
 
"Csatlakozz ehhez és ehhez a csoporthoz...", "Oszd meg, és szerencséd lesz", "Likeold ezt a cukiságot" - érkeznek nap mint nap tömegével a hasonló típusú hírek. Az elvesztegetett időn kívül ily módon, anélkül hogy tudatában lennénk, olyan információs anyagokat is közvetíthetünk, amiket egyébként eszünk ágában sincs: pl. politikai szélsőségeket, pornográfiát terjesztő oldalakat.
 
Barátok között
 
Bár tény, hogy a Facebookon rengeteg értékes baráti és üzleti kapcsolat szövődik, az ilyen virtuális kontaktusok sokszor csak azért vannak, hogy helyettesítsék a valódiakat. Előfordulhat pl. hogy hús-vér párunkkal, szüleinkkel, szomszédainkkal már alig váltunk szót, amikor azonban egy valóságos sorshelyzetben lenne szükség Facebook-barátinkra, csak a levegőt markolásszuk.
 
Kiss Kati

További hírek

  Autókölcsönzés kellemetlen meglepetések nélkül
2019. 03. 25. 22:28 pecsi-hirhatar.hu
  Köves Slomó és G. Fodor Gábor találkozása Yehudi Menuhin asztalán
2019. 03. 25. 09:29 hirhatar.hu
  Felcsúton elintézték, hogy tengerparttá nyilvánítsák a falut
2019. 03. 25. 09:29 hirhatar.hu
  Akkora a jólét, hogy húsvétra már 60 forintért is vehetünk tojást
2019. 03. 25. 09:29 hirhatar.hu
  Fogynak a vadmacskák a Gemencben
2019. 03. 24. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Egyeztetés kell a bankokkal
2019. 03. 24. 18:54 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Tudta...?; - Orbán akadályozta meg a 3. világháborút, tuti, ő maga beszélt erről
2019. 03. 24. 09:13 hirhatar.hu
  Túlcsordult a botrányfaktor vagy újraosztják a területet - 120 rendőr zúdul a bulinegyedre
2019. 03. 24. 09:13 hirhatar.hu
  Czeglédy váratlanul szembefordul az őt eddig védő Gyurcsánnyal...?
2019. 03. 24. 09:13 hirhatar.hu
  Sűrűsödnek a felhők a Fidesz felett: Komlón is egy emberként indul az ellenzék
2019. 03. 23. 11:51 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport