HÍRHATÁR ONLINE - LMP: Évértékelés és vihar előtti csend

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.02.18.
 Kedd
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   335,44 Ft
   CHF árfolyam
   315,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 02. 12. 15:46     


LMP: Évértékelés és vihar előtti csend
Szombat délelőtt évet értékelt a Lehet Más a Politika (LMP), a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos szerint a jövő építéséhez elengedhetetlenül szükséges a múlt értékelése.

Az évértékelőnek nevezett eseményen azonban mind két társelnök nem kifejezetten a 2016-os évvel foglalkozott, hanem a rendszerváltás óta eltelt időszakkal, sőt utaltak a még régebbi korszakok súlyos hibáira is. Az zöldpárt létrejöttének oka, az abban és a későbbiekben részvevők társadalmi összetétele, és a közeli jövőben elérendő célokért folytatandó küzdelem állt Szél Bernadett mondanivalójának fókuszában, míg Hadházy Ákos beszédében a társadalom és az emberek depresszióját, a mérhetetlen kormányzati korrupciót és a választási igazságtalanságokat hangsúlyozta.

 

A vihar előtti csendre emlékezetett Hadházy Ákos, amikor beszédében reagált a miniszterelnök vágyára, miszerint 2017-ben csendes évet akar. Az LMP-s politikus egy természeti jelenséggel figyelmeztetett – a legnagyobb csendet, amikor a levegő se rezdül és még a madarak is elhallgatnak, mindig hatalmas vihar szokta követni, és minél hosszabb ez a csend annál nagyobb a kitörő vihar ereje – mondta. Ezzel egyben illusztrálta pártja politikai törekvéseit is, mert szerinte nem maradhat örökké minden úgy, ahogy most van.

 

 

Szél Bernadett a gyakorlatiasságot emelte ki, amikor a nap legfontosabb feladatának az olimpiai népszavazás kezdeményezéséhez való aláírásgyűjtést nevezte, amit éppen az esemény előtt hagyott abba a két társelnök. Ezt követően a párt múltjaként Magyarország elveszett jövőjét határozta meg. Az LMP megalakulására utalva egyben a párt jövőbeni törekvéseiről beszélt.

 

–Bár tarkábbak vagyunk talán másoknál, nekünk is van múltunk. Magyarország alternatív energiáiból nőttünk ki. Az LMP többek között civilek, aktivisták, természetvédők, jogvédők, ökológusok, nők, egyetemisták, nagycsaládosok, rendszerváltáskori politikusok, fizikai munkások és fiatalok politikai közössége. Régi vitákat kívántunk meghaladni, és új kérdésekre akartunk választ adni.

 

A múltat idézve, de igazából a jövő programját felvázolva így folytatta a társelnök-asszony.

 

–Mi vagyunk azok, akiket felháborított, hogy félrevezették Magyarországot. Mi vagyunk azok, akik ki akarják venni azok kezéből a hatalmat, akik visszaéltek vele, akik csak gyengítették Magyarországot, hogy saját magukat hizlalják. Magyarország elveszett jövőjét azoktól kell visszaszerezni, akik a XX. században ragadva még mindig az 1990-es évek csatáit vívják.

 

A tavalyi évet konkrétan egyetlen mondattal illusztrálta.

 

–A Fidesz tökélyre vitte mindazt, ami rossz volt a rendszerváltásban és 2016-ra eljutottunk oda, hogy az ország hangulata visszazuhant az 1980-as évek szintjére. Látszatrend, látszatjólét, amit csak a kormányzati propaganda igazol, de a magyar emberek pontosan tudják, milyen álszent jólétről papol a Fidesz, amikor az állami oktatás és egészségügy már rég széthullott.


 

A fő problémát így határozta meg.

 

–A rendszerváltás óta a politika a maga képére próbálta formálni a magyar embereket. Mostantól viszont a magyar embereknek kell a saját képükre formálni a politikát. A politika ma Magyarországon öncélú, keserű és taszító. Az LMP mindenekelőtt ezzel akar szakítani, a mi célunk az, hogy visszahívjunk minél több embert a politikába, mert nélkülük, velük szemben nem fogunk eljutni a jövőbe.

 

És ügyes szófordulatokkal tágította a tért, majd a lényeget emelte ki.

 

–Mi merünk új megoldásokat javasolni, olyanokat is, amikre a régiek azt mondják, ábránd és elérhetetlen, a körülmények nem teszik lehetővé. Mi erre azt válaszoljuk, hogy a körülményeken akarunk változtatni, és akkor majd lehetséges lesz.

Az LMP a régi világ ellenzéke, de hiszek abban, hogy a jövő kormánya. Remélem, hogy már a közeli jövő kormánya, mert a közeli jövőben el lehetne érni egy sor olyan változtatást, ami visszaadja az ország energiáit, a magyar emberek cselekvőképességét.

 

A konkrét tervekről így szólt.

 

–A megújuló Magyarországon, amiért az LMP dolgozik, nincs helye a dolgozói szegénységnek, de van többkulcsos adórendszer, így aki dolgozik, az nem csak megél de félre is tud tenni. Növekedik a közszférában dolgozók bére, mindenki, aki szeretne gyermeket vállalni az meg is teheti, és ennek nem lesz anyagi akadálya. Lesznek viszont bérlakások a fiataloknak is, és kiemelten finanszírozott oktatási rendszer, amelyre minden állami bevétel 20%-t fordítják.

 

Majd egy ma még meglepőnek tűnő konkrétum is elhangzik, az LMP minden tíz emberből négynek diplomát adna a kezébe.

 

Befejezésül a párt politikai jövőképét összegezte.

 

–A régi politika nem fenntartható, saját magát emészti fel és elpusztítja az országot is. A helyébe kell lépnünk, és a helyébe is fogunk lépni. Elsőként mérsékeljük a károkat, ezt követően eltakarítjuk a romokat és végül utat adunk az újnak. Ez legalább akkora küzdelem lesz, mint a rendszerváltás, mert az eljátszott bizalmat, az eltékozolt energiákat és a cselekvőképességet kell helyreállítanunk Magyarországon. Aki hisz ebben, annak van kire szavazni, az tartson az LMP-vel!

 

Az elsőnek idézett, de az eseményen másodiknak felszólaló Hadházy Ákos sem kifejezetten a 2016-os évről szólt, hanem arról a folyamatról, amibe Magyarország az évek alatt belekerült. Előrevetítette, hogy reményei szerint nem lesz 2017 a miniszterelnök által megkívánt csend éve. Pártja már a 2018-as választásokra készül, amely nem lesz tisztességes, mert az ellenzék anyagi forrása töredéke a kormányon lévőkhöz képest, továbbá több százezer külföldön élő honfitársukat zárják ki a referendumból.

 

–Azt senki sem, hiszi, hogy egy-egy nagy kiterjedésű ország egyetlen városába, egyetlen napra oda tud mindenki menni, aki élni szeretne választói jogával!

 

A társelnök szerint a reménytelenség miatt az emberek és a társadalom is depressziós.

 

–Ilyen mértékű kormányzati csalás és lopássorozat még nem volt Magyarországon és ezt egyre több ember látja. A korrupcióval nem az a legnagyobb baj, hogy csúnya dolog, hanem az ellopott pénz, mindannyiunk pénze, hiányzik máshonnan, ahol pedig a közösség érdekében égetően szükség volna rá.

 

Hadházy szerint az ordító, mindent eltakarni próbáló propaganda éppen a csendet szolgálja. A megvett média, a csak a kiváltságosaknak megszerezhető hirdetési felület, mind azt a célt kívánja elérni, hogy a választók ne hallhassanak, ne láthassanak más megoldásokat, valódi igazságot.

 

–Az LMP mindent megtesz a 2018-as kormányváltásért, ami csak akkor történhet meg, ha ugyanolyan erős a cél kormányváltásra, mint arra, hogy az országnak teljesen új irányt kell adni.

 

A társelnök végül arról beszélt, hogy nem lesz csend az idei évben, mint, ahogy azt a miniszterelnök szeretné, de ha mégis, az csak a vihar előtti csend lesz.

 

Kertész Z István/fotó: LMP, Dömötör Csaba


További hírek

  Bódi Sylvi rasszista ironizálással nyalt be az Orbán-kormánynak – Mikronéziából
2020. 02. 18. 19:28 hirhatar.hu
  Tíz évre titkosították a pedofilbotrányba keveredett magyar diplomata ügyét
2020. 02. 18. 19:28 hirhatar.hu
  Bayer Zsolt megnyugodhat: nem lesz politikai tisztogatás a vári lakások miatt
2020. 02. 18. 19:28 hirhatar.hu
  Feltették a lejárt lemezt – újra meztelen képek a polgármesterről
2020. 02. 18. 13:20 gyomroi-hirhatar.hu
  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Jogerősen nyert a DK: nem volt törvénytelen a tévészékház meglátogatása
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Az eredeti Vándordiák mozgalomról
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport