HÍRHATÁR ONLINE - Magukra maradtak a rokkantak – az ellenzék is elfordulóban

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.05.22.
 Kedd
Ma Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.
   EUR árfolyam
   317,33 Ft
   CHF árfolyam
   268,98 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 10. 17. 19:10     


Magukra maradtak a rokkantak – az ellenzék is elfordulóban
Egyre világosabban körvonalazódni látszik, hogy a korhatár alatti rokkantak problémája senkit sem érdekel ebben az országban. Az ellenzéki pártok is nyugodt lelkiismerettel végignézik azt, hogy a becsületes, több évtizednyi munkában megrokkant emberek nélkülöznek.

A munkában, vagy vétlen balesetben megrokkantak, a súlyos betegségben szenvedők, illetve a betegen született gyermekek emberhez méltatlan helyzete senkit nem érdekel - vallja ezt a Tabunyitogató és a Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezete (KAROSZ).

 

A két civil érdekvédő szervezet együttműködéssel és összefogással próbálna kiállni az elesettekért és családjaikért. Köztudott, ha a családban rokkant van, az mélyszegénységet generál. Furcsa módon egyetlen ellenzéki párt sem foglalkozik azzal, hogy a rokkantak a legkiszolgáltatottabb szegények. 

 

A két szervezet közös álláspontja szerint bár Korózs Lajos a népjóléti bizottság alelnöke egy szegedi fórum kapcsán megtartott sajtótájékoztatón hosszasan sorolta az elszegényedő társadalmi csoportokat, azonban az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantakról most sem ejtett egyetlen szót sem, mint a 2014-évi választások óta, szinte soha. Csak arra tudnak gondolni, hogy az MSZP vezetőségének és közös, egységes politikai akaratának a portfóliójában a korhatár alatti rokkantak nem kaphatnak helyet. Pont emiatt Korózs Lajos sem beszélhet a rokkantakról - a pártja politikai akaratának a hiányában - miközben a rokkantak potenciálisan a legkiszolgáltatottabbjai a mélyszegénységnek?

 

 

Az öregségi nyugdíjak legkisebb összegéhez (28.500,- Ft/fő/ hó összeghez) igazodó szociális ellátások hosszú évek óta nem emelkednek. Valóban a 7 szűk esztendő folytatódik a szegények számára. Azonban, a megváltozott munkaképességűek ellátása hiába igazodik a minimálbérhez, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantak felét visszaminősítették, vagy kidobták az ellátórendszerből. Emiatt ők tartósan kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a rokkantsági ellátórendszer átalakítása miatt. A nulla forintosok, az ellátórendszerből eltávolítottakat, vagy 27-34 ezer Ft/fő/hó rehabilitációs ellátottakat a családjuk nyakába varrta a kormány, miközben átlagosan ezek az emberek több mint 30 éven át becsületes járulékfizetők voltak. Mégis a törvény szerint a 2012.évi minimálbér töredékét kapják csak, de azt is maximum 3 éves fix időtartamra.

 

Az enyhébb fokozatú, de rokkantellátottak is csak a 2012.évi minimálbér 45%-át kapják ellátásként, amiből megélni képtelenség egy rokkantnak, akinek a gyógyszerköltsége átlag havi 15 ezer Ft/fő/ hó. A súlyosabb állapotú rokkantellátottak helyzete sem sokkal jobb, mert többségük a 2012. évi minimálbér 60%-át kapja. A rendkívül súlyos állapotú rokkantak a D és E kategóriában 70-99%-os rokkantként kategóriánként 5-5%-kal emelt összegekből kénytelenek élni. /…/

 

Ha már az egészségügy és a szociálpolitika szoros összefüggéseinek a felelőse az MSZP szakpolitikusa, akkor arra is gondolnia kellene az MSZP vezetőségének, hogy a mélyszegénységben élő rokkantak egészsége mennyire rossz. Arról nem is beszélve, hogy a rokkantak mindig az egészségügyi várólista végére kerülnek –mintha a társasjátékban a büntető dobás a start-kockára küldené őket vissza – a pénzhiány miatt képtelenek soron kívüli diagnosztikai vizsgálatot, magánrendelést, vagy hálapénzt megfizetni. Így még az egészségügyi rehabilitációjuk sem teljesül. Ennek ellenére, betegen kényszerítenék őket munkába a visszaminősítésekkel. Ha magas munkanélküliség, nem a rokkantakért fognak kapkodni a nyílt munkaerő piacon sem. 

 

„A vak is látja, hogy teljesen egységes a kormány és az ellenzéki pártok rokkantpolitikája, a beteg senkinek sem kell, egyetlen politikai erő sem áll ki a rokkantakért.

 

A rokkantak üldözése nem most kezdődött el, már legalább 10 éve folyamatosan tart. Erről már évekkel ezelőtt írtunk. Amit 3 évvel ezelőtt megfogalmaztunk ezzel kapcsolatban (katt ide), az egyre igazabbnak tűnik. A csalódásunkat nem rejtjük véka alá. Az MSZP is végleg elengedte a korhatár alatti rokkantak kezét és hallgatólagosan a kormány rokkantpolitikájával érthet egyet, ha a választások óta, szinte fel sem szólal a rokkantakért.

 

Miféle álságos szegénypolitika az, melyből a legkiszolgáltatottabb mély szegényeket hagyják ki? Az alapvető emberi jogsérelmek sorozatáról már nem is beszélve. A rokkantak saját hazájukban sokkal rosszabbul élnek, mint a menekültek, csakhogy a rokkantak már nem menekülhetnek el innen sehová. Erre se pénzük, se erejük nincs már.

 

Szégyen, hogy minden politikai párt, egységesen ahhoz asszisztál ma hazánkban, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabbjai - a korhatár alatti rokkantak- mihamarabb tűnjenek el az élők sorából. A politikusaink 4 évenként fűt-fát ígérnek, de később kiderül, hogy lesajnálnak minket és csak a bársonyszékre vágytak?” – teszi fel a kérdést a Tabunyitogató és a KAROSZ közös állásfoglalása.

 

 

 

 


További hírek

  A futball éjszakája
2018. 05. 21. 22:17 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Országszerte felhőszakadásra figyelmeztetnek
2018. 05. 21. 20:25 gyomroi-hirhatar.hu
  Kigyulladt egy autóbusz Pécel közelében
2018. 05. 21. 20:22 gyomroi-hirhatar.hu
  Senki sem lát Orbán fejébe, talán jobb is így – de képes kiuralkodni Petőfi 24 évét is
2018. 05. 21. 14:32 hirhatar.hu
  Hadházyt hiába üti a pártja mellett Kövér is - nem hagyja magát
2018. 05. 21. 14:00 hirhatar.hu
  Putyin a legnépszerűbb Magyarországon – tombol a kádári nosztalgia
2018. 05. 21. 11:06 hirhatar.hu
  Molnár Gyula, Fodor Gábor és a többi „orbánista áruló”
2018. 05. 21. 10:59 hirhatar.hu
  Mellár Tamás megmenti az elárult Párbeszéd frakciót
2018. 05. 21. 10:50 hirhatar.hu
  Húsvét után a legrégebbi ünnepünk
2018. 05. 21. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz a napsütés, de záporok továbbra is előfordulhatnak a jövő héten is
2018. 05. 20. 19:14 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport