HÍRHATÁR ONLINE - Miért is alibiznek az ellenzéki pártok

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.08.08.
 Hétfő
Ma László napja van.
Holnap Emőd napja lesz.
   EUR árfolyam
   392,66 Ft
   CHF árfolyam
   402,02 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 30. 14:05     


Miért is alibiznek az ellenzéki pártok
Fenyegető Facebook-posztokban nincs hiány, de az ellenzék mintha nem akarná meglovagolni azt a társadalmi sokkot, amelyet a rezsiköltségek radikális kormányzati emelése okoz és amiről az egész ország beszél.

„Kérem önöket, nézzenek most szét! Ki tudna egy ilyen erőnek ellenállni? Miféle erő vagy miféle karhatalom? Ez a sok százezer megfeszülő kar képes lenne minden követ megmozgatni. A sok százezer egymásba kapaszkodó ember képes bármilyen hatalmat elsodorni.”

 

Ezek egy ellenzéki párt által szervezett tüntetés szónokának szavai, de nem az emberek millióit érintő rezsicsökkentés részleges felszámolása miatti tüntetésen hangzottak el. Tizenhat évvel korábban Orbán Viktor mondta őket.

 

2006-ban a mostaninál jóval kisebb megszorítócsomag követte a Gyurcsány Ferenc akkori pártja, az MSZP által megnyert parlamenti választást: a gáz és a villamos energia árának növelése, az áfakulcs emelése (ami így sem érte el a Fidesz által bevezetett 27 százalékot), valamint a kulturális szolgáltatások árának emelése. Az ellenzéki Orbán mégis radikális utcai politizálásra hívott fel.(...)

 

Orbán Viktor 2022. február 12-én a választási kampányban: „Van pénz, és ha folytathatjuk a kormányzást, lesz is. (…) A rezsicsökkentés működik…”

 

Nacsa Lőrinc Fidesz-politikus 2022. február 22-én: „A baloldal folyamatosan támadja a rezsicsökkentést, és ha rajtuk múlna, akkor az embereknek sokkal magasabb árat, évente akár négyszázezer forinttal többet kellene fizetni a rezsiért.”

 

Németh Szilárd Fidesz-politikus 2022. március 1-jén: „Ha ismét a baloldal és Gyurcsány emberei kerülnének hatalomra, megszüntetnék a rezsicsökkentést, és a mostaninak a többszörösébe kerülne az energia a lakosságnak.”

 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója 2022 júliusában Tusnádfürdőn a megnyert választás után: „A rezsicsökkentést a kormány úgy tudja megvédeni, hogy azt átlagfogyasztást védi, afelett a világpiaci árnál kedvezményesebb lakossági piaci árat vezetnek be, jelen pillanatban ezt tudják tartani. Erre kérjük a megértését az embereknek. Amint a gazdasági mozgástér lehetővé teszi (…) akkor szeretnénk minél inkább visszatérni a korábbihoz.”

 

Most Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, a DK vezetője nem tüntetéseken szónokol, hanem ilyeneket posztol: „Magyarország, a hazánk, okos, nyugodt vidék lesz. Egymásra is vigyázó emberekkel. Az emberi élet mindenkit megillető lehetőségével. Az a dolgunk, hogy gyorsítsuk az időt. Hogy minél gyorsabban visszatérjünk a történelem főutcájára.” És: „A rendszerhazugságokból hazug rendszer állt össze. Omlani fog (…) Készülünk.”

 

A Fidesz – már a kétezres évek közepén – „nemzeti konzultációba” kezdett, „faluparlamenteket” szervezett, és polgári körökbe szerveződött hívei egyre gyakrabban zavarták meg az MSZP rendezvényeit.

 

Ehhez képest most az MSZP arra szólítja fel Facebookon az embereket (saját FB-követőit), hogy küldjenek tiltakozó levelet fideszes parlamenti képviselőjüknek.(...)

 

Az ellenzéki visszafogottságot az sem magyarázhatja, hogy tartanak attól, amit a Fidesz már most hirdet, miszerint ők soha nem is akarták a rezsicsökkentést. Bár a választás megmutatta, hogy a Fidesz propagandagépezete mire képes, az ellenzék igazolhatóan mondhatja, hogy ők már 2014-től csak igazságosabbá és fenntarthatóvá akarták tenni a rezsicsökkentést. A 2018-as választás előtt pedig az MSZP–Párbeszéd programjában sávos hatósági földgázár szerepelt: az átlagfogyasztásig harminc százalékkal csökkentették volna a gáz, tíz-tíz százalékkal pedig az áram és a távhő árát. Az EU-ban egyébként mindenütt állami támogatást kapnak az alacsonyabb jövedelműek a rezsiköltségeikhez.

 

Az is lehetséges, hogy az ellenzék csak az első új számlák megérkezésére vár. De addig is tudna mit tenni, hiszen a fél ország retteg az augusztusi számlájától. Egy névtelenséget kérő momentumos politikus sorolja, mit kéne csinálni: „Megszórni sárga csekkekkel a postaládákat, ki kéne matricázni a Fidesz-irodákat, molinókat kéne kifeszíteni, fényfestést csinálni. Azután jöhetne a tüntetés, ami egy felháborodási folyamat vége. De ezt a felháborodási folyamatot is meg kéne csinálni.” Ennek elmaradását ő egyszerűen az ellenzék fáradtságával és szétesettségével magyarázza (a Jobbikban és a Momentumban valóban teljes vezetéscsere történt).

 

Egy szintén anonim megszólaló szocialista szerint viszont az ellenzéki pártokban lévő „fideszes kapcsolattartókon” keresztül érkezett a konkrét kormánypárti elvárás Rogán Antaléktól, miszerint az ellenzéki pártok ne növeljék, illetve használják ki a rezsinövekedés miatti lakossági elégedetlenséget.(...)

 

(forrás: Kerényi György – szabadeuropa.hu; a teljes cikket ITT olvashatják el)


További hírek

  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron – 2.
2022. 08. 08. 10:22 hirhatar.hu
  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:27 pecsi-hirhatar.hu
  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Schiffer András kibukott a kormány fairtós jogszabály-módosításától
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:27 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:25 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron
2022. 08. 04. 17:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport