HÍRHATÁR ONLINE - Mikor kell tudni igazolni a kötelező biztosítás meglétét?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.09.27.
 Kedd
Ma Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.
   EUR árfolyam
   406,5& Ft
   CHF árfolyam
   425,98 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 08. 10. 13:07     


Mikor kell tudni igazolni a kötelező biztosítás meglétét?
Az elmúlt évek során nagyban átalakultak a fizetési szokásaink az élet minden területén. Ma már egyre kevesebb készpénzt használunk, többször választjuk az online fizetési lehetőséget a csekkes megoldás helyett. Ez viszont egyes esetekben megnehezíti a kötelező biztosítás meglétének az igazolását is.

A következő bejegyzésben összeszedtünk 3 olyan esetet, amikor szükséged lehet rá, hogy igazold, hogy rendelkezel biztosítással, és megmutatjuk, befizetési szelvény hiányában hogyan tudod ezt megtenni. 

 

Forgalmi átiratás

 

A gépjármű tulajdonosának változásakor vagy az üzembentartó cseréje esetén szükség van arra, hogy a forgalmi engedélybe kerülő új szereplőnek legyen érvényes biztosítása az adott járműre. Ezt az ügyintézés során igazolni szükséges egy csekkel, átutalási igazolással vagy befizetési bizonylattal. Ennek megkötéséhez pedig kell az adásvételi szerződés. 

 

Te rendelkezel már mindennel, ami a gépjármű üzembentartásához vagy forgalomba helyezéséhez szükséges? Köss online kgfb-t, hogy minden helyzetben biztonságban érezhesd magad, és kerüld el a sorban állást az ügyintézés során!

 

Műszaki vizsgáztatás

 

Az autó korától függően bizonyos időszakonként ellenőriztetni kell, hogy a gépjármű megfelel-e az aktuális jogszabályi előírásoknak és környezetvédelmi elvárásoknak és a KRESZ szabályainak. Egyik ilyen ellenőrzési pont a műszaki vizsga, aminek során igazolni kell azt is, hogy a gépjármű rendelkezik érvényes kötelező felelősségbiztosítással. Ezt bizonyíthatod befizetett csekkel, a biztosító társaság által kiállított fedezetigazoló szelvénnyel vagy egy érvényes zöldkártyával.

 

Nemzetközi zöldkártya külföldi utazásokhoz

 

Korábban bevett szokás volt, hogy bármilyen országba is indultunk, a zöld kártyát automatikusan bekészítettük. Mostanra egyre több ország csatlakozott a nemzetközi rendszámegyezményhez, így nem szükséges már az országba belépéskor igazolni a kötelező biztosítás meglétét. Azonban ha az úti cél nem ezek közül az országok közül kerül ki (hanem pl.: Azerbajdzsán, Fehérorosz Köztársaság, Irán, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna), akkor szükséged lesz erre az igazolásra. 

 

Ennek a beszerzése is sokkal egyszerűbb lett a korábbiakhoz képest, ugyanis már nem kötelező zöld lapon szerepelnie az adatoknak. Elegendő csupán egy fehér lapra akár házilag kinyomtatni az illetékes biztosító társaság által megküldött, elektronikusan kiállított igazolást.

 

Ahol már nem kell bizonyítani: közúti igazoltatás

 

Magyarországon a rendőrség már 2009 óta hozzáfér az elektronikus rendszeren keresztül a biztosítottak adatbázisához, így a közúti igazoltatások során nincs szükség arra, hogy szelvénnyel igazoljuk a kötelező biztosítás meglétét.


További hírek

  Nagy kedvezménnyel látogathatók
2022. 09. 27. 01:03 pecsi-hirhatar.hu
  Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében
2022. 09. 26. 09:50 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatták a gyömrői polgármestert. Mi várhat Gyenes Leventére?
2022. 09. 25. 18:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Mende jelentős, közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert
2022. 09. 24. 16:55 gyomroi-hirhatar.hu
  Pintér abortusztörvényéről nem, az EU energiaszankciójáról ismét nemzeti konzultációt indít a kormány
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Nemrég a napi egy vonatpár helyett hét közlekedik Székesfehérvár és Komárom között
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Novák Katalin és a Biden-blöff
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu
  Negyvenöt éve már Focusban
2022. 09. 22. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is érkeznek
2022. 09. 22. 21:15 pecsi-hirhatar.hu
  Alföldi Róbert zárja az űrutazást
2022. 09. 22. 21:01 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport