HÍRHATÁR ONLINE - Mire kell figyelni a lézeres retina műtét után?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.03.04.
 Hétfő
Ma Kázmér napja van.
Holnap Adorján napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,15 Ft
   CHF árfolyam
   411,64 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 09. 29. 18:28     


Mire kell figyelni a lézeres retina műtét után?
A lézeres retina műtét ma már egy teljesen átlagos, mindennapos beavatkozás. A modern technológiának köszönhetően a legtöbb esetben tökéletes eredmény érhető el.

Bár, ahogy minden kezelésnek, ennek is lehetnek mellékhatásai, viszont sokkal nagyobb kockázatot vállalunk, ha nem vágunk bele a műtétbe. Nagy szükség lehet rá cukorbetegeknél, szemfenéki vénás keringési zavarokkal küzdőknél, valamint Coats-kórban szenvedőknél.

 

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan zajlik a műtét, emellett kitérünk arra, hogy mire kell figyelni a műtét után.

 

Mikor van szükség lézeres retina műtétre?

 

Több olyan betegség van, amelynek kapcsán a szem jelentős mértékben romlik, emiatt pedig műtétre kerülhet sor. Gyakori probléma a cukorbetegeknél, a szemfenéki vénás keringési zavarokkal küzdőknél, valamint retina lyuk, szakadás kapcsán. Emellett olyan betegségek esetén alkalmazható még, mint a retina vaszkuláris daganatai, az exudatív retina érrendszeri rendellenességek, például a Coats-kór, a hemangioma, vagy éppen a makroaneurizma. Viszont van pár dolog, amire a kezelés és műtét után ügyelni kell. A Budai Szemészet szerint a szemfenéki lézeres kezelés után például néhány napig kerülni kell a nehezebb súlyok emelését. Ennek ellenére a mindennapi tevékenységekhez már másnap visszatérhetünk, hiszen nem befolyásolja a hétköznapjainkat.

 

Fontos azonban, hogy az orvos által előírt szemcseppeket, esetleg gyógyszereket rendszeresen és pontosan használjuk. Ezek segíthetnek abban, hogy a gyógyulás teljes legyen, elkerülhetők vele a komolyabb fertőzések és a maradandó károsodások. Nem árt továbbá figyelni a szemvédelemre, hiszen a műtét után a napfényes környezetben napszemüveg, esetleg sötétített szemüveg javasolt. Kerülni kell a közvetlen napfényt, ami megnehezíti a gyógyulási folyamatot.

 

Néhány szakember előírja, hogy egy kezelés után egy bizonyos ideig változtatni szükséges az alvási szokásainkon. Érdemes ügyelni a hirtelen fej- és testmozgásra, hiszen ezek növelhetik a szemen a belső nyomást. Nem véletlenül nem szabad nehéz dolgokat emelni sem, hiszen ez szintén hatással lehet a gyógyulási folyamatra.

 

Lehetnek mellékhatásai a lézeres kezelésnek?

 

A modern technológiának köszönhetően a szemfenéki lézerkezelés egy teljesen biztonságos, kockázatmentes műtét. Azonban, ahogy minden beavatkozásnak, úgy ennek is lehetnek kockázatai, viszont amennyiben a beavatkozás elmarad, annak súlyos következményei lehetnek, mint például a látásfunkciók maradandó károsodásai. Ez sokkal nagyobb kockázatot jelent, mintha a műtét esetleges mellékhatásairól beszélnénk.

 

A szemfenéki lézerkezelés szövődményeként átmenetileg látásromlás jelentkezhet, ami pár hét alatt további kezelések és beavatkozások nélkül teljes mértékben meggyógyulhat. Néhány esetben előfordulhat, hogy további beavatkozásra lesz szükség, mint egy újabb lézeres kezelés.

 

Mi történik a kezelés során?

 

Nézzük meg, hogy mire lehet számítani a műtét során, hiszen ez sem egy utolsó szempont. Sokan aggódnak amiatt, hogy hosszú időre kimaradnak a munkából, esetleg komoly szövődmények miatt soha többet nem látnak rendesen.

 

A szemfenéki lézerkezelés alkalmával a szakember a látóhártya egyes területeire fókuszál, ahova lézerfényt juttat, ami égési sérülést, illetve hegesedést és gyulladást okoz. A szemfenéki lézerkezelés során egy kíméletesebb sárga lézerrel végzik el a munkát, de ezt a technikát már több mint 20 éve alkalmazzák. A legtöbb esetben kiváló eredményekkel.

 

Ez a technológia rövidebb lézerimpulzusok sorozatát használja, amely lehetővé teszi, hogy a retina kezelése kíméletes legyen, elkerülve ezzel a látható és maradandó hegesedést. A műtét során ezt a gyulladást, sérülés szándékosan, terápiás céllal hozzák létre és bár javulás nem várható után, a fő cél a látásromlás megállítása, lassítása, esetleg megelőzése.

 

A beavatkozás során helyi érzéstelenítést alkalmaznak, amihez szemcseppet használnak. Amikor a kezelés zajlik, akkor a szemfelszínre egy lencsét tesznek. Magát a kezelést akár ülő, akár fekvő helyzetben elvégezhetik, de a legtöbb esetben számítani kell egy enyhe szúrós érzésre. A műtéthez alig 5-20 perce van szükség, néhány esetben azonban a 3-4 alkalommal történő ismétlésre kerülhet sor.


További hírek

  Összehangolák az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat
2024. 03. 02. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
2024. 03. 02. 16:17 hirhatar.hu
  Negyedmillió szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a pedofilbotrány miatt
2024. 03. 02. 16:17 hirhatar.hu
  A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
2024. 03. 02. 16:17 hirhatar.hu
  Orvostudomány a világűrben, stroke és zene
2024. 02. 28. 22:02 pecsi-hirhatar.hu
  Lemondott az MSZP-elnök a gyermektáborban történtek miatt
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Juszt László legyalulta a Nemzeti Múzeum vezetőjének is kinevezett Demeter Szilárdot
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A közismerten baloldali Moldova György özvegye csalódott Novák Katalinban
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport