HÍRHATÁR ONLINE - Mit jelent az öregszeműség?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 11. 16:30     


Mit jelent az öregszeműség?
Az öregedés természetes folyamata nyomot hagy a testünkön, és bár a szemünk öregedése nem olyan látványos, mint mondjuk a bőrünké, mi magunk mégis megtapasztaljuk. Betegségnek nem nevezhető, hisz tényleg csak a korosodás velejárója, de mégsem legyinthetünk rá, hisz az emberiség nem elhanyagolható részét érinti.

Az öregszeműség jellemző tünete a közeli látás folyamatos romlása, miközben a távoli látásélesség nagyjából stagnál. Általában 40-45 éves korban üti fel a fejét a probléma, és aztán állandó társunkká válik, hacsak nem teszünk valamit ellene.

 

Ahogyan a bőr öregedése, úgy az öregszeműség kialakulás is elodázható (valamennyire). Az életmódunk természetesen a szemünk állapotát is befolyásolja, ezért fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, az egészséges táplálkozásra és hogy rendszeresen mozogjunk. Természetesen az egészséges életmód sem garancia semmire, de segíthet abban, hogy egy kicsit később kopogtasson be hozzánk az öregszeműség.

 

Miért látunk egyre rosszabbul?

 

Azt, hogy hogyan látunk közelre és távolra, a szemünk fókuszáló képessége határozza meg, méghozzá a szemlencse domborúságának változtatásával. Ha közelre nézünk, akkor domborúbb lesz, ha távolra, akkor pedig laposabb. Ehhez természetesen megfelelő rugalmasságra van szükség, amely viszont sajnos az idő előrehaladtával folyamatosan csökken. Tehát minél idősebbek vagyunk, annál nehezebben alkalmazkodik a szemünk a különböző távolságokhoz.

 

Mi a megoldás az öregszeműségre?

 

A leggyakrabban választott megoldás az olvasószemüveg, amelyet az ember magával cipel mindenhova, ahol esély van arra, hogy bármit el kell olvasnia. Ha nem szeretnénk cserélgetni a szemüvegeket, akkor persze ott vannak a bifokális és multifokális lencsék, amelyek egészen költségesek és még megszokni is nehéz őket. 

 

Vannak, akik a kontaktlencsét választják az öregszeműség megoldására, de abból is a multifokális verziót, hogy ne kelljen kontaktlencsét cserélniük, mikor mondjuk volán mögé ülnek vagy a kezükbe vesznek egy könyvet. Azt viszont tudni kell, hogy a multifokális kontaktlencsék hatásfoka nem annyira jó, ezért a látott kép mindig homályos lesz egy kicsit. Előfordul a monovíziós megoldás is, amikor az egyik kontaktlencsét közelre, a másikat távolra állítják be, és hagyják, hogy az agy illessze össze a két képet. Ennek viszont az a nagy hátránya, hogy rontja a térlátást.

 

Az öregszeműségre az ideális és igazán hosszú távú megoldást a lézeres szemműtét jelenti. A Focus Medical VISUMAX LBV olvasószemüveg-kezelésének lényege az, hogy míg a domináns szemet nullára, a másikat mínuszos dioptriára korrigálja a lézer. Hiába látunk így két különböző képet, az agyunk tökéletesen összeilleszti a kettőt. A beavatkozás után rögtön megtapasztalható a látásjavulás, de türtőztetni kell magunkat, mert bármekkora is a csábítás, nem szabad fél szemmel próbálgatni a látásunkat. A látott képek összerendezése mindössze 3-4 napot vesz igénybe, tehát ennyi idő múlva már remekül láthatunk közelre, távolra és közepes távolságra is.


Ma már egyre elterjedtebb megoldás az öregszeműségtől való megszabadulásra a szürkehályog műtét elvén alapuló látásjavító lencseműtét. Egy ilyen beavatkozás során a régi, fénytörési hibáktól hemzsegő szemlencsét egy modern műlencsére cserélik. Ezt elsősorban akkor javasolják, ha már felütötte a fejét a szürkehályog, de elvégezhető akkor is, ha még nem jelentek meg a szürkehályog tünetei.


További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Letartóztatták a komlói késelőt
2024. 07. 21. 02:23 pecsi-hirhatar.hu
  Már szüretelik a Jázmint Pécsen
2024. 07. 20. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Baranya önellátó dinnyéből
2024. 07. 19. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  A barokk tapéták – az időtlen elegancia megtestesítői
2024. 07. 18. 13:13 13keruleti-hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport