HÍRHATÁR ONLINE - Nagy Bandó: A közszolgálatnak nem kellene tudomásul vennie azt, hogy ki van hatalmon

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2017.01.23.
 Hétfő
Ma Zelma napja van.
Holnap Timót napja lesz.
   EUR árfolyam
   308,48 Ft
   CHF árfolyam
   287,6& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 27. 21:20     


Nagy Bandó: A közszolgálatnak nem kellene tudomásul vennie azt, hogy ki van hatalmon
Nagy Bandó András a Népszavának adott interjúban elárulja, hogy amikor olyasmit tapasztal, ami bicskanyitogató a számára, akkor abban a pillanatban meg kell írnia a véleményét róla. Úgy véli, hogy a mostani helyzetben az országot a tehetetlenségéből kibillenteni szinte a lehetetlennel egyenlő, de az ember azért ember, hogy a lehetetlent is megpróbálja.

 

Nagy Bandó András az elmúlt időszakban nem csak a humorát és költői vénáját mutatta be a nagyközönség előtt, hanem a politika világába is belekóstolni kényszerült. Nem is olyan régen politikusi szerepkörben, az LMP képviselőjelöltjeként próbált tenni, avagy harcoltatni az Orbán-rezsim ellen. Most a Népszavának adott egy hosszas interjút, amelyben a kormányról, a köztévés agymosásról, a politikai területfoglalásról, a Fidesz-Jobbik koalícióról, valamint a kormányfrakció ellen ringbe szálló ellenzékről beszélt.

 

A lap újságírója Nagy Bandót arról kérdezte elsőként, hogy miként tudja sztoikus nyugalommal a köztévés híradót nézni, anélkül, hogy dühbe gurulna, amire a humorista kifejtette véleményét: "Mostanában éppen nem, de régebben sem hagytam, hogy álomba ringassanak. Ha olyat látok és hallok, amit még elfogadhatónak tartok, nem ugrom rögtön a billentyűzethez, és nem kezdek el kapásból írni. De amikor olyasmit tapasztalok, ami bicskanyitogató, akkor abban a pillanatban már tudom, hogy meg kell írnom a véleményem".

 

Kitért a témával kapcsolatosan arra is, hogy nemrégiben kapott egy e-mailt egy vancouveri barátjától és úgy vélte, hogy aki külföldön él, más szemszögből látja Magyarország jelenlegi helyzetét, mint mi magunk. Ahogy írta: aki a demokratikus berendezkedést Kanadából szemléli, annak tisztábban kell látni, hiszen naponta tapasztalja meg, hogy nem úgy működik a demokrácia, ahogyan nálunk, ahol demokráciát játszva szórakoznak velünk. "Ő Kanadából elküldött nekem a magyar köztévé műsorából egy fotót. Ott ül egy bemondó, és alatta ott a felirat, hogy a lassúsági pipaszívó versenyről adnak közvetítést Székelyudvarhelyről, élőben! Tipikus köztévés feladat, nem? Természetesen fölhúzott. A közszolgálatnak nem kellene tudomásul vennie azt, hogy ki van hatalmon" – fejtette ki a humorista.

 

Viszont a hatalomtól kapja a pénzt a köztévé, sőt mi több, a hatalom be is teszi az embereit az intézménybe. Erre reagálván Nagy Bandó példaként felhozta Farkas Ágnes és Kocsis Máté közötti vetélkedését a Magyar Kézilabda Szövetség elnöki posztjáért. Egészen borzalmasnak tartja, hogy az egykori MIÉP-es Kocsis Máté, akit a Fideszbe beszívott magába, nem hozzáértőként lett a kézilabda szövetség elnöke. "Azt sose hallottam még, hogy vezesse a kézilabda szövetséget hozzáértő ember, mint például Farkas Ági, és ne azért kapjon pénzt a kézilabda szövetség, mert az élén ott van egy ember a hatalomból, hanem automatizmusa legyen annak, hogy a különböző sportágakat az állam, ha akarja, és ha van rá lehetősége, támogassa. A hatalom ne megvásárolni akarja, és ne a pénzét fitoktatva akarja megnyerni magának a sportolókat, hanem adjon pénzt az élsport támogatására, és ezért ne várjon el többet, mint a megfelelő teljesítményt".

 

Gyakran a Fidesz számos intézményben alkalmazza a területfoglaló taktikáját, hogy ezzel ellehetetlenítse a valós szakembereket és teljes egyeduralmi pozíciót kivívva tudjon a saját íze szerint kormányozni. Ennek érdekében különböző pozíciókba beteszik a saját embereiket, akik azt hajtják végre, amit fölülről diktálnak nekik. Ennek kapcsán a hamurosta kifejtette, hogy voltak hasonló történtek az előző koalíció esetében is, viszont ott nem volt ennyire érezhető és ekkora mértékű az egész. Mint ahogy kifejtette: "Ennyire nem volt jelen a politika se a tudományban, se a művészetben, se a sportban. Ez most túlmegy a tűrhetőn. Azt mondják, a kevesebb mindig több, de ez már több a soknál".

 

Majd azzal folytatta, hogy rengeteg esetben már az is felmerült, hogy azok a személyek, akiket ilyen pozíciókba ültetnek, és netán még hozzá is segítik őket a meggazdagodáshoz, azok pénzt is visszajuttatnak a hatalomnak. Tehát a szavaival élve "leadják, amit kell", és így a véleménye szerint ezzel a hatalom fogságába vannak ejtve. Közben kitért Orbán egykori jó barátjára, Simicska Lajosra is: "Olyanok, mint a varsába beúszott hal: befelé még tudtak úszni, kifelé ez már nem sikerül, legfeljebb csak nagy szenvedések árán, vagy úgy, ha szétverik a varsát. Hasonló varsában lehetett Simicska Lajos, és lám, ő szétverte a varsát. Nem mondom, hogy ő ettől népi hőssé vált, de már más a megítélése".

 

Még arra is rákanyarodott az interjúban, hogy Orbán Viktor külföldön azt nyilatkozta, a szocialistákat az ő módszerükkel lehet legyőzni. "Most kísértetiesen azt játsszák el, amit Rákosi idejében már láthattak az apáink. De nem lehet azt gondolni, hogy aki a Fideszen kívül maradt, másként, vagy egyáltalán: gondolkodik, az mind elvetemült, kommunista, hazaáruló, gazember. És nem lehet ellenük uszítani a népet, és ezzel biztosítani a hatalmat, a hatalmon keresztül pedig a pénzt. Látjuk, mi hogyan működik".

 

A Fidesz kétharmadának megszerzése után sokan azt gondolták, hogy majd a kormány a közép felé tart. Amit viszont most a Jobbik csinál, aközben a Fidesz még inkább a jobboldal felé megy el. Ennek kapcsán Nagy Bandó kifejtette: "Az ember a maszkját mutatja valakik felé, és nem a személyisége látszik, hanem csak a maszkja. Ha csak a maszkját mutatta volna meg Orbán úgy, hogy ő a jó király, és arra még Kádár is képes volt, hogy úgy mutassa magát, hogy jónak látszódjon, már más lett volna a helyzet. ’56 után ott vonult a hatalmas tömeg a Felvonulás téren, megtapsolta Kádárt, miközben ugyanez a tömeg nem sokkal azelőtt még forradalmat csinált".

 

A mondat közben erősen kihangsúlyozta, hogy jelenleg nincs egyetlen ütőképes ellenzék, és egyetlen olyan karizmatikus vezető sem, akit tömegek követnének. És hogy mi lesz szerinte a Fidesz-Jobbik kapcsolatából? A válaszában kitért arra, hogy a Fidesz annak idején okosan gondolkozott, amikor a polgári körökkel megteremtette a szavazói bázisát. Képes volt felépíteni egy olyan erős és időtálló bázist, amelynek tagjai a választáskor, kampány nélkül is, Orbánékra szavaznak. Tehát egy ugyan ilyen bázist kell kiépítenie most annak az ellenzéknek, amely jelenleg a sok kis párt miatt egy nagy "katyvaszt" alkot.

 

Talán annyiban volt erősebb a jobboldal, hogy képes volt egy hatalmas médiabirodalmat felépíteni, míg a baloldal hagyta "lepukkanni" a hozzá közel álló sajtót.  Nagy Bandó még hozzátette, hogy szerinte min csúszott el az ellenzék a legutóbbi választáson: "Ahelyett, hogy azt építették volna föl, amivel nyerni lehet, azon egyezkedtek, hogy ki legyen a miniszterelnök jelölt, főpolgármester jelölt, polgármester jelölt. Össze kellene végre fogniuk azoknak, akik változást akarnak, nagyon fontos, hogy ez a három esztendő ne vesszen kárba".

 

-mezei-

Forrás: Népszava

 


További hírek

  A KSI csapata nyerte a Dömper Kupát
2017. 01. 23. 05:16 kecskemeti-hirhatar.hu
  Schaffer Ádám kiállítása
2017. 01. 23. 03:16 13keruleti-hirhatar.hu
  A Talamba és a Swing a la Django évidító koncertje
2017. 01. 23. 03:11 13keruleti-hirhatar.hu
  ...a mennybe mennek
2017. 01. 23. 00:28 maglodi-hirhatar.hu
  Müller József lett Bácsszentgyörgy polgármestere
2017. 01. 22. 21:30 bajai-hirhatar.hu
  Az idei Tüke-díjas Sólyom Kati
2017. 01. 22. 20:14 pecsi-hirhatar.hu
  Balog miniszter ízléstelen poént eresztett el a busztragédia kapcsán
2017. 01. 22. 19:30 hirhatar.hu
  A kórházi bál résztvevői egymilliós adományt juttatnak a buszbaleset sérültjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak
2017. 01. 22. 19:10 kecskemeti-hirhatar.hu
  Két hete nincs fűtés a Váci Mentőállomáson
2017. 01. 22. 18:15 hirhatar.hu
  Férfi kézilabda-vb - Magyarország-Dánia 27-25
2017. 01. 22. 17:37 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport