HÍRHATÁR ONLINE - Nagy Bandó: A közszolgálatnak nem kellene tudomásul vennie azt, hogy ki van hatalmon

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.04.25.
 Szerda
Ma Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
   EUR árfolyam
   312,55 Ft
   CHF árfolyam
   261,75 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 27. 21:20     


Nagy Bandó: A közszolgálatnak nem kellene tudomásul vennie azt, hogy ki van hatalmon
Nagy Bandó András a Népszavának adott interjúban elárulja, hogy amikor olyasmit tapasztal, ami bicskanyitogató a számára, akkor abban a pillanatban meg kell írnia a véleményét róla. Úgy véli, hogy a mostani helyzetben az országot a tehetetlenségéből kibillenteni szinte a lehetetlennel egyenlő, de az ember azért ember, hogy a lehetetlent is megpróbálja.

 

Nagy Bandó András az elmúlt időszakban nem csak a humorát és költői vénáját mutatta be a nagyközönség előtt, hanem a politika világába is belekóstolni kényszerült. Nem is olyan régen politikusi szerepkörben, az LMP képviselőjelöltjeként próbált tenni, avagy harcoltatni az Orbán-rezsim ellen. Most a Népszavának adott egy hosszas interjút, amelyben a kormányról, a köztévés agymosásról, a politikai területfoglalásról, a Fidesz-Jobbik koalícióról, valamint a kormányfrakció ellen ringbe szálló ellenzékről beszélt.

 

A lap újságírója Nagy Bandót arról kérdezte elsőként, hogy miként tudja sztoikus nyugalommal a köztévés híradót nézni, anélkül, hogy dühbe gurulna, amire a humorista kifejtette véleményét: "Mostanában éppen nem, de régebben sem hagytam, hogy álomba ringassanak. Ha olyat látok és hallok, amit még elfogadhatónak tartok, nem ugrom rögtön a billentyűzethez, és nem kezdek el kapásból írni. De amikor olyasmit tapasztalok, ami bicskanyitogató, akkor abban a pillanatban már tudom, hogy meg kell írnom a véleményem".

 

Kitért a témával kapcsolatosan arra is, hogy nemrégiben kapott egy e-mailt egy vancouveri barátjától és úgy vélte, hogy aki külföldön él, más szemszögből látja Magyarország jelenlegi helyzetét, mint mi magunk. Ahogy írta: aki a demokratikus berendezkedést Kanadából szemléli, annak tisztábban kell látni, hiszen naponta tapasztalja meg, hogy nem úgy működik a demokrácia, ahogyan nálunk, ahol demokráciát játszva szórakoznak velünk. "Ő Kanadából elküldött nekem a magyar köztévé műsorából egy fotót. Ott ül egy bemondó, és alatta ott a felirat, hogy a lassúsági pipaszívó versenyről adnak közvetítést Székelyudvarhelyről, élőben! Tipikus köztévés feladat, nem? Természetesen fölhúzott. A közszolgálatnak nem kellene tudomásul vennie azt, hogy ki van hatalmon" – fejtette ki a humorista.

 

Viszont a hatalomtól kapja a pénzt a köztévé, sőt mi több, a hatalom be is teszi az embereit az intézménybe. Erre reagálván Nagy Bandó példaként felhozta Farkas Ágnes és Kocsis Máté közötti vetélkedését a Magyar Kézilabda Szövetség elnöki posztjáért. Egészen borzalmasnak tartja, hogy az egykori MIÉP-es Kocsis Máté, akit a Fideszbe beszívott magába, nem hozzáértőként lett a kézilabda szövetség elnöke. "Azt sose hallottam még, hogy vezesse a kézilabda szövetséget hozzáértő ember, mint például Farkas Ági, és ne azért kapjon pénzt a kézilabda szövetség, mert az élén ott van egy ember a hatalomból, hanem automatizmusa legyen annak, hogy a különböző sportágakat az állam, ha akarja, és ha van rá lehetősége, támogassa. A hatalom ne megvásárolni akarja, és ne a pénzét fitoktatva akarja megnyerni magának a sportolókat, hanem adjon pénzt az élsport támogatására, és ezért ne várjon el többet, mint a megfelelő teljesítményt".

 

Gyakran a Fidesz számos intézményben alkalmazza a területfoglaló taktikáját, hogy ezzel ellehetetlenítse a valós szakembereket és teljes egyeduralmi pozíciót kivívva tudjon a saját íze szerint kormányozni. Ennek érdekében különböző pozíciókba beteszik a saját embereiket, akik azt hajtják végre, amit fölülről diktálnak nekik. Ennek kapcsán a hamurosta kifejtette, hogy voltak hasonló történtek az előző koalíció esetében is, viszont ott nem volt ennyire érezhető és ekkora mértékű az egész. Mint ahogy kifejtette: "Ennyire nem volt jelen a politika se a tudományban, se a művészetben, se a sportban. Ez most túlmegy a tűrhetőn. Azt mondják, a kevesebb mindig több, de ez már több a soknál".

 

Majd azzal folytatta, hogy rengeteg esetben már az is felmerült, hogy azok a személyek, akiket ilyen pozíciókba ültetnek, és netán még hozzá is segítik őket a meggazdagodáshoz, azok pénzt is visszajuttatnak a hatalomnak. Tehát a szavaival élve "leadják, amit kell", és így a véleménye szerint ezzel a hatalom fogságába vannak ejtve. Közben kitért Orbán egykori jó barátjára, Simicska Lajosra is: "Olyanok, mint a varsába beúszott hal: befelé még tudtak úszni, kifelé ez már nem sikerül, legfeljebb csak nagy szenvedések árán, vagy úgy, ha szétverik a varsát. Hasonló varsában lehetett Simicska Lajos, és lám, ő szétverte a varsát. Nem mondom, hogy ő ettől népi hőssé vált, de már más a megítélése".

 

Még arra is rákanyarodott az interjúban, hogy Orbán Viktor külföldön azt nyilatkozta, a szocialistákat az ő módszerükkel lehet legyőzni. "Most kísértetiesen azt játsszák el, amit Rákosi idejében már láthattak az apáink. De nem lehet azt gondolni, hogy aki a Fideszen kívül maradt, másként, vagy egyáltalán: gondolkodik, az mind elvetemült, kommunista, hazaáruló, gazember. És nem lehet ellenük uszítani a népet, és ezzel biztosítani a hatalmat, a hatalmon keresztül pedig a pénzt. Látjuk, mi hogyan működik".

 

A Fidesz kétharmadának megszerzése után sokan azt gondolták, hogy majd a kormány a közép felé tart. Amit viszont most a Jobbik csinál, aközben a Fidesz még inkább a jobboldal felé megy el. Ennek kapcsán Nagy Bandó kifejtette: "Az ember a maszkját mutatja valakik felé, és nem a személyisége látszik, hanem csak a maszkja. Ha csak a maszkját mutatta volna meg Orbán úgy, hogy ő a jó király, és arra még Kádár is képes volt, hogy úgy mutassa magát, hogy jónak látszódjon, már más lett volna a helyzet. ’56 után ott vonult a hatalmas tömeg a Felvonulás téren, megtapsolta Kádárt, miközben ugyanez a tömeg nem sokkal azelőtt még forradalmat csinált".

 

A mondat közben erősen kihangsúlyozta, hogy jelenleg nincs egyetlen ütőképes ellenzék, és egyetlen olyan karizmatikus vezető sem, akit tömegek követnének. És hogy mi lesz szerinte a Fidesz-Jobbik kapcsolatából? A válaszában kitért arra, hogy a Fidesz annak idején okosan gondolkozott, amikor a polgári körökkel megteremtette a szavazói bázisát. Képes volt felépíteni egy olyan erős és időtálló bázist, amelynek tagjai a választáskor, kampány nélkül is, Orbánékra szavaznak. Tehát egy ugyan ilyen bázist kell kiépítenie most annak az ellenzéknek, amely jelenleg a sok kis párt miatt egy nagy "katyvaszt" alkot.

 

Talán annyiban volt erősebb a jobboldal, hogy képes volt egy hatalmas médiabirodalmat felépíteni, míg a baloldal hagyta "lepukkanni" a hozzá közel álló sajtót.  Nagy Bandó még hozzátette, hogy szerinte min csúszott el az ellenzék a legutóbbi választáson: "Ahelyett, hogy azt építették volna föl, amivel nyerni lehet, azon egyezkedtek, hogy ki legyen a miniszterelnök jelölt, főpolgármester jelölt, polgármester jelölt. Össze kellene végre fogniuk azoknak, akik változást akarnak, nagyon fontos, hogy ez a három esztendő ne vesszen kárba".

 

-mezei-

Forrás: Népszava

 


További hírek

  Nem kell tovább vakarózni? – Jövő héten szúnyogirtás lesz Gyömrőn
2018. 04. 24. 20:56 gyomroi-hirhatar.hu
  Április utolsó hétvégéjén országosan elindul a strandszezon
2018. 04. 24. 19:45 gyomroi-hirhatar.hu
  Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak
2018. 04. 24. 19:43 gyomroi-hirhatar.hu
  Nébih: a gazdák minél előbb kezdjék el a parlagfű-mentesítést
2018. 04. 24. 19:38 gyomroi-hirhatar.hu
  A „kirakatmulya” Áder kíméletlen, akár az inkvizíció
2018. 04. 24. 15:19 hirhatar.hu
  Teljes létszámban örvendeztek egymásnak az ellenzéki pártok
2018. 04. 24. 15:18 hirhatar.hu
  Elképesztő: Schwarzenegger emléket őriz a Tanácsköztársaságról
2018. 04. 24. 15:16 hirhatar.hu
  A hajdan KISZ-kedvencként elkönyvelt Koltay Trianont rendez a Hősök terén
2018. 04. 24. 12:43 hirhatar.hu
  Már a felcsúti gázszerelőnek is van strómanja: Mészáros váltja Mészárost
2018. 04. 24. 12:29 hirhatar.hu
  Fidesz-pártalapítványnál landol a váratlanul lemondott emberminiszter Balog
2018. 04. 24. 12:19 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport