HÍRHATÁR ONLINE - Nahát, ezek a szocik! Most akkor nincs megállapodás?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.19.
 Vasárnap
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,42 Ft
   CHF árfolyam
   321,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 09. 11:19     


Nahát, ezek a szocik! Most akkor nincs megállapodás?
Pénteken délután még arról szóltak a hírek, hogy végre az MSZP is rábólintott a megállapodáscsomagra. Aztán kiderült, hogy mégsem.

Pénteken délután még arról szóltak a hírek, hogy végre az MSZP is rábólintott a megállapodáscsomagra. Aztán kiderült, hogy mégsem. 

 

A budapesti szocialisták több kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól - tudatta péntek este az Index


Már az feltűnő volt, hogy péntek este, az Egyenes Beszédben Kunhalmi Ágnes legalább négyszer kerülte meg Kálmán Olga kérdését, miszerint "mindenben sikerült megegyezni?". Mint azt Kunhalmi is elmondta, abba valóban belementek a szocialisták, hoy Falus Ferenc legyen a közös főpolgármester-jelölt, a kerületeket viszont kissé átírták.  


Pénteken az MSZP egy olyan konstrukciót fogadott el, mely  legalább négy kerületben nem vette figyelembe a másik két párt, főként az Együtt-PM kéréseit. A szóban forgó engedményeket az MSZP-nek azután kellett volna megtennie, hogy részben azokért cserébe egyezett bele Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely abba, hogy a 18. kerületben is szocialista legyen a polgármester-jelölt - számolt be a portál. 
  • III. kerület: Az Együtt-PM abban a hitben állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy Óbudán négy körzetben indítanak önkormányzati képviselőt. Ehhez képest pénteken az MSZP arra mondott igent, hogy az Együtt csak hármat kaphat. A negyedik körzetet a szocialisták inkább megtartották maguknak.
  • IX. kerület: A szövetségesi kérés az volt, hogy a Ferencvárosban ne Pál Tibor MSZP-s képviselő legyen a listavezető. Az MSZP mégis Pál Tibort fogadta el.
  • XIII. kerület: Tóth József birodalmában kissé döcögött az alkudozás: a szocialisták a 15 önkormányzati körzetből 15-öt akartak megtartani saját maguknak. Miután május 25-én az MSZP 18%-ot, az Együtt-PM 16-ot, a DK pedig 15-öt ért el Angyalföldön, utóbbiaknak ez annyira nem tetszett. Végül hétfőn abban maradtak, hogy 9-3-3 arányban osztják el a 15 helyet. Pénteken az MSZP viszont már egy 11-2-2-es felosztásra mondott igent.
  • XIV. kerület: 8-4-2-1 volt még a közösen elfogadott aránya az önkormányzati képviselői körzetek szétosztásának hétfőn (az utolsó helyet egy független képviselőnek szánják), ebből a pénteki budapesti MSZP-gyűlés végére 12-1-1-1 lett.
 
Erre válaszként szombaton az Együtt-PM közleményben követelte, hogy az MSZP ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását.

"Meggyőződésünk szerint a közösen kialakított megállapodástól csak közösen lehet eltérni" - jelentették ki a közleményben, amelyben az is szerepel: az MSZP komolyan vehetőségét veszélyezteti, hogy egyes budapesti kerületi szervezeteinek egyéni érdekei miatt nem tudja érvényesíteni a megállapodást.
 

Az ellenzéki párt mindezt amiatt is sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt hetekben többször is az MSZP kérésére hosszabbították meg a tárgyalási folyamatot, "csúszott a kampánykezdés". Az Együtt-PM álláspontja szerint a tavasszal kudarcot vallott teljes összefogás helyett a győzelmeket maximalizáló, alkalmas embereket megfelelő helyen indító, az ellenzéki polgármesterek számát 2014 őszén megsokszorozó budapesti megállapodás született, amely minden részletre kiterjedt. "Az MSZP mostani érthetetlen viselkedése egész tárgyalási folyamat és az októberi választás sikerét veszélyezteti" - tették hozzá.
 

A pártszövetség arra vár választ az MSZP-től, hogy pontosan azt a megállapodást fogadták-e el, amit a három párt tárgyalódelegációja elfogadott. Felszólították a szocialistákat, hogy "a bizalmi viszony helyreállítása érdekében egyoldalúan semmilyen kerületi szocialista érdek miatt ne módosítsák a megállapodást", mert az a teljes megállapodás felrúgását jelentené.


Megjegyezték: szándékuk az, hogy hétfőn azt a megállapodást írják alá a három politikai erő képviselői, ami kialakult. "Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM Szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon, Budapesten" - fogalmazott a párt.


További hírek

  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Vasárnap egy gyerekelőadással indul az évad
2021. 09. 18. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Az akkumulátoros vibrátorok előnyei
2021. 09. 17. 23:08 gyomroi-hirhatar.hu
  Mire ügyelj, ha sokáig a magadénak szeretnéd tudni a karikagyűrűdet?
2021. 09. 17. 23:02 dunakeszi-hirhatar.hu
  Állólámpa kültérre? Igen! Próbáld ki te is a világítás ezen formáját!
2021. 09. 17. 22:58 pestmegyei-hirhatar.hu
  Maximális kényelem a cipők terén
2021. 09. 17. 22:51 14keruleti-hirhatar.hu
  Mi alapján célszerű autós oktatót választanod?
2021. 09. 17. 22:47 14keruleti-hirhatar.hu
  Vajon a leghíresebb kalózok melyik rum fogyasztása mellett döntenének?
2021. 09. 17. 22:42 14keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport