HÍRHATÁR ONLINE - Négy fontos tudnivaló: mivel nem élhet a BKV-ellenőr

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.12.03.
 Péntek
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,22 Ft
   CHF árfolyam
   347,43 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 10. 13:19     


Négy fontos tudnivaló: mivel nem élhet a BKV-ellenőr
Vajon elkérheti az ellenőr az iratait? Mikor van joga leszállítani például a villamosról? Addig, amíg az anyagi és technikai feltételek nem adottak az elektronikus jegyrendszer vagy a beléptető kapuk kialakításához, a BKK/BKV Zrt. biztonsági őrök, valamint jegyellenőrök segítségével szűri ki a jegy vagy bérlet nélkül utazókat.

Ez rengeteg konfliktust okoz a hétköznapokban, ami gyakran egyik vagy másik fél tájékozatlanságából fakad. Azt mindenki tudja, hogy jegy vagy bérlet nélkül nem lehet utazni, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy milyen jogok illetik meg, ha nézeteltérése támad egy ellenőrrel.

 

Biztonsági őr nem büntethet

 

Mielőtt rátérnénk az ellenőr jogaira, fontos tisztázni: a biztonsági őrök nem összetévesztendők az ellenőrökkel. Csak utóbbiaknak áll jogukban megbüntetni, a biztonsági őröknek nincs pótdíjazási jogkörük. Ez azt jelenti, hogy csak a kék karszalaggal és fényképes igazolvánnyal rendelkező jegyellenőrök büntethetnek meg, ellentétben a zöld karszalagot és azonosító számmal rendelkező kitűzőt viselő biztonsági őrökkel. Ők csak a jegyek és bérletek érvényességét jogosultak ellenőrizni. Hatáskörük mindössze addig terjed, hogy a jogosulatlanul utazni kívánókat a legközelebbi jegypénztárhoz irányítsák.

Senki sem köteles számukraa átadni az iratait.

 

Ha díjfizetés nélkül vette igénybe a BKV szolgáltatásait, és nem kívánja megfizetni a helyszíni pótdíj összegét, akkor választhatja a halasztott fizetés lehetőségét is. Ebben az esetben egy csekket állít ki az ellenőr, melyet a megjelölt határidőn belül köteles befizetni a bliccelő.

 

Ehhez szükség van az adataira is, melyek felvételéhez nélkülözhetetlen egy arcképes igazolvány felmutatása. Kevesen tudják, hogy a jelenlegi szabályok értelmében nem köteles átadni az iratait az ellenőrnek, ezt a kitételt ugyanis a BKV Zrt. hatályos üzletszabályzata nem tartalmazza. A jegyellenőri tevékenységet a mindenkor hatályos Budapest Főváros Közgyűlésének rendelete szabályozza. Ez jelenleg a 76/2008. (XII.30.) 74/2009 (XII.10) rendelet.

 

 

Nem vonhatja be akármikor a bérletet

 

Az intézkedés során a szolgálatban lévő és az adott helyszínen intézkedő jegyellenőr dönti el, hogy bevonja-e a bérletet vagy a jegyet. Arról, hogy ezt milyen esetekben teheti meg, a már említett önkormányzati – 76/2008. (XII.30.) 74/2009 (XII.10) – rendelet alapján kell döntenie. A leggyakoribb és valóban indokolt eset, ha felmerül a gyanú, hogy az adott bérletigazolvánnyal vagy értékszelvénnyel visszaélés történt. Ebben az esetben természetesen jogos az elkobzás, de nagyon sok lehetőségtől eshet el a vétkes utas, ha indokolatlanul veszik el az utazásra jogosító iratát.

 

Ha például nem kobozza el az ellenőr a bérletet, akkor két napon belül helyszíni tarifa alapján is kiegyenlítheti a tartozását. Előfordulhat, hogy azért akarják megbüntetni, mert otthon felejtette a bérletét.

 

Az üzletszabályzat értelmében lehetősége van arra is, hogy a pótdíjazás időpontjában érvényes, arcképes bérletét a bérletbemutatási díj megtérítése mellett felmutathassa. Ezzel a lehetőséggel azonban évente mindössze két alkalommal élhet és csak abban az esetben, ha korábbról nincs rendezetlen pótdíjtartozása.

 

 

Nincs joga feltartóztatni

 

A BKV Zrt. Üzletszabályzatának értelmében “a BKV Zrt. jegyellenőrei pótdíj fizetésére kötelezhetik azokat, akik az utazási feltételekben foglaltakat nem tartják be. A pótdíj megfizetését megtagadó vagy személyi azonosságát hivatalos okmányból igazolni, illetve a rendőr kiérkezését megvárni nem szándékozó Utazókat a jegyellenőrnek az utazásból ki kell zárnia.”

 

Ebből az következik, hogy amennyiben megtagadja a pótdíj befizetését, nem adja oda az iratait és nem várja meg a rendőröket, akkor azon felül, hogy kizárják az utazásból, nem számíthat komolyabb következményekre. A BKV-ellenőrnek ugyanis ebben a helyzetben nincs joga fizikailag feltartóztatni, illetve arra kényszeríteni, hogy megvárja a kéretlen utas az intézkedő rendőröket. A BKV sajtóosztályán sajnálattal ugyan, de igazolták ezt a körülményt, ám tájékoztattak arról, hogy ezt a joghézagot mind a BKV Zrt., mind a közösségi közlekedésben részt vevő társszolgáltatók szeretnék feloldani.

 

A metró bejárata és kijárata előtt húzódó vonalon túl az ellenőr intézkedést nem kezdeményezhet, a megkezdett intézkedést azonban befejezheti. Verbálisan igen, testi erővel nem győzködhetnek senkit.

 

Amennyiben valamelyik fél rendőri intézkedést kér, akkor a BKV sajtóosztályának válasza értelmében kulturált módon visszatarthatják az ellenőrök, azaz verbálisan megpróbálhatják meggyőzni arról, hogy várja meg az intézkedő rendőröket a vétkes utas.

 

(forrás: xn-info /bkv.hu)

 


További hírek

  Tudta, hogy közel félmillió az átlagfizetése...?
2021. 12. 02. 20:02 hirhatar.hu
  Helyi lakosok erőszakoskodására eltereltek egy népszerű turistautat
2021. 12. 02. 20:02 hirhatar.hu
  A Mozart-golyót csődbe vitte a kovid
2021. 12. 02. 20:02 hirhatar.hu
  Szabó Alexandra a magyar boccia sport első női Európa-bajnoka
2021. 12. 01. 20:53 pecsi-hirhatar.hu
  Most éppen már megint elbontanák a Nyugati téri felüljárót
2021. 12. 01. 19:49 hirhatar.hu
  Magyarország újra az első a világon Covid-halálozásban
2021. 12. 01. 19:49 hirhatar.hu
  Váratlan döntés: mégsem vétózza mega főváros az atlétikai vb-t
2021. 12. 01. 19:49 hirhatar.hu
  Angol nyelvű biotechnológus képzés indúl Pécsen
2021. 11. 30. 20:43 pecsi-hirhatar.hu
  Önvallomás a kitartásról
2021. 11. 29. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Advent - a várakozás időszaka
2021. 11. 28. 21:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport