HÍRHATÁR ONLINE - Nincs megegyezés Csepelen: Forr a baloldali harc a körzetért

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.02.19.
 Kedd
Ma Zsuzsanna napja van.
Holnap Álmos napja lesz.
   EUR árfolyam
   318,19 Ft
   CHF árfolyam
   280,22 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 01. 11:13     


Nincs megegyezés Csepelen: Forr a baloldali harc a körzetért
Új időszámítás van az elmúlt vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester választás után. A kormánypártok fellegvárában aratott fölényes ellenzéki siker átgondolásra készteti a Fidesz-KDNP választási propagandáját, de a teljes ellenzéknek is érdemes lenne a még nyitva maradt együttműködési lehetőségeket áttekintenie.

Az ellenzék számára az egyik legvitatottabb országgyűlési választó kerület két baloldali aspiránsát, Bangóné Borbély Ildikót, az MSZP elnökségi tagját, országgyűlési képviselőjét és Szabó Szabolcsot, az Együtt jelenlegi országgyűlési képviselőjét kérdeztük, melyiküknek lenne inkább érdemesebb elindulnia a Csepel központú körzetben, a Fidesz alelnöke, Németh Szilárddal szemben?

 

Hírportálunk kérdésére előbb Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő válaszolt.

 

Először én is visszautalnék a Hódmezővásárhelyen történtekre. Az már kiderült, hogy Orbán rendszere megdönthető, persze ehhez minden választókerületben célszerű lenne egyetlen országgyűlési képviselőjelöltet támogatnia a teljes ellenzéknek.

 

Ezt most már szinte mindenki szajkózza, de ki dönti el, melyikük legyen az?

 

Valóban ez a legkönnyebb és egyben a legnehezebb döntés az egészben. Szerintem ebben a választóknak kellene állást foglalniuk. Ezért is lett volna jó az előválasztási rendszer, de mint tudjuk, az elbukott.

 

És akkor most, ahol két baloldali aspiráns is van, ha mind a ketten indulnak, akkor nagyon meg fognak oszlani az ellenzéki szavazatok. Nem lehetne mégis valamit kitalálni ennek elkerülésére?

 

Nézze, ha jól tudom nem hárman vagyunk összesen Németh Szilárddal együtt, hanem 47-en. Gondolom mindjárt mondja, hogy a többiek esélytelenek. De azért arra jó ez a sok induló, hogy elsősorban a kormányváltó tábor voksaiból csipegessen le valamennyit. Csak jelezni szerettem volna, hogy még bonyolultabb a helyzet.

 

Nem lehetne mégis valamit kitalálni, hogy a két érdemi, de baloldali jelölt közül csak az egyik mérettesse meg magát?

 

Próbálkoztunk mi már Szabó Szabolcsnál több ajánlattal is, de egyiket sem fogadta el, és nem csak velünk, hanem egyik ellenzéki párttal sem volt együttműködő. Többek között felajánlottuk, hogy a szocialista párttal közös jelölt legyen, de ahogy a többi felvetésünket, így ezt sem fogadta el.

 

Talán azért jogos, hogy ha egyszer ő 2014-ben egyéniben megverte Németh Szilárdot, akkor „a győztesen ne változtass” elv alapján újból ő induljon a referendumon?

 

Rögtön helyesbítenék, nem ő, hanem egy sokkal szélesebb pártszövetség színeiben nyert négy éve országgyűlési mandátumot Szabó, és ebben a szocialistákon kívül benne voltak a párbeszédesek és a helyi civilek egy része is. Így nem vindikálhatja egymagának a győzelmet.

 

Önre pedig azt mondják, hogy ejtőernyős Hajdú-Bihar megyéből, semmi köze a csepeli térséghez.

 

Ilyen alapon meg Szabó Szabolcsnak sincs, mert ő Békés megyéből jött és a mai napig nincs állandó, bejelentett lakása Csepelen.

 

Ez egy egymásközti vita, de nyilván az Együtt egyik legsikeresebb embere nem fog egy másik párt színeiben versenybe szállni.

 

Lehet, hogy az Együttben sikeres, azonban annyira mégsem, hogy annyi szavazatot kapjon, hogy ismét bejusson a parlamentbe.

 

Ezt így előre meg tudja mondani?

 

Nem vagyok jós, de azért azon mindenkinek el kellene gondolkodnia, legalábbis, aki ezen a térfélen játszik, hogy egy pártnak kell lennie tagságának, közösségének, szavazótáborának, hálózatának és infrastruktúrájának is.  Ezek nélkül ringbe szállni, több, mint kockázatos, és a mostani választásokon politikai felelőtlenség is.

 

De ilyen alapon az összes kispárt csak nézhetne a partvonalról, míg a közép- és nagyobb politikai formációk játszanak a pályán.

 

Ez egy kicsit sarkított ugyan, de különösen Hódmezővásárhely óta világosnak kellene lennie, hogy a ténylegesen kormányváltást akarókat csak egy és lehetőleg a legesélyesebb ellenzéki jelölt mögé szabadna felsorakoztatni.

 

Most akkor úgy érzi, hogy Ön lenne az, aki el tudná vinni a körzetet Németh Szilárd elöl? Sokkal többet tudna nyújtani a helyi lakosságnak, mint legfőbb riválisa, Szabó Szabolcs?

 

Remélem így lesz. Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt négy éves parlamenti ciklus alatt kettőnk közül ki konfrontálódott többet a Fidesszel és személy Németh Szilárddal, akkor azt hiszem az Együtt politikusához képest én nagyságrenddel többet. Ez is jelzi a munka értékét, mennyiségét. Továbbá jóval nagyobb segítőhálózat áll mögöttem, mint Szabó Szabolcsnak – az idő meg már nagyon rövid.

 

Akkor a kettejük közötti megállapodás elképzelhetetlen?

 

Továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre, de ennek arról kellene szólnia, hogy valamennyi partner törekszik az egyezségre, a lehető legjobb megoldásra. Azonban arra is felhívnám a figyelmet, hogy a várhatóan 5 százalék alatti eredményt elérő pártok listájára leadott szavazatok, az mind a Fidesz-KDNP támogatottságát növelik és ez óriási politikai felelősség. Megállapodás hiányában is bízom abban, hogy személyemre voksolnának a legtöbben és nem tudná elvinni a körzetet a kormánypárt aspiránsa.

 

Szabó Szabolcs, az Együtt jelenleg is a körzetben regnáló országgyűlési képviselője szerint természetesen ő mögé kellene felsorakoznia a teljes ellenzéknek. Az MSZP-s Bangóné indulását kifejezetten problémásnak látja.

 

Bangóné Borbély Ildikó meg éppen fordítva, úgy gondolja, hogy őneki kellene az ellenzéket képviselnie a körzetben, miért gondolja úgy, hogy Ön több támogatót tudna az urnák elé vinni?

 

Szociológiai értelemben Csepel és Soroksár baloldali körzet. Úgy gondolom, hogy eddig is eredményesen működtem itt, mint országgyűlési képviselő letettem annyit a képletes asztalra, amelytől joggal várhatóm el, hogy én újrázhatok újra a térségben.

 

Ez így túl tágan van megfogalmazva, konkrétabban?

 

Az elmúlt négy évben rengeteg kulturális, közéleti és politikai programokat szerveztem a párttársaimmal, amelyek mindegyikére jelentős számú érdeklődő jött el. Tehát nem csak most a kampányban és az azt közvetlenül megelőző időszakban.

 

Személyében miként kötődik Csepelhez és Soroksárhoz, mennyire mondhatja magáénak a körzetet, hiszen Békés megyéből jött ide, tehát Bangónéhoz hasonlóan nem a szülőföldje is egyben a választókerülete?

 

Valóban Békésből jöttem, 2003 óta élek Csepelen. Azonban édesapám itt született, és szerintem az teljesen másodlagos, hol látta meg az ember a napvilágot, sokkal inkább az számít mit tesz a helyiek érdekében a megválasztott képviselőjük.

 

Tehát Ön úgy érzi, hogy a lehető legjobb az lenne a körzetnek, ha ismét Szabó Szabolcsnak hívnák az országgyűlési képviselőt?

 

Nem tenném ennyire fontossá a személyemet de a körzetben a társadalmi beágyazódottságom nekem jóval nagyobb, mint Bangónénak vagy bármelyik jelöltaspiránsnak. Ugyanakkor én is érzékelem a kialakult helyzet súlyát, mert történelmi felelősséggel jár, ha a baloldal nem az esélyesebb jelölt indítását támogatja. Bangónénak és nekem is a Fideszes Németh Szilárd feletti győzelem a fontos, szerintem erre nekem van a nagyobb esélyem.

 

Akkor most kb. negyven nappal a választások előtt, hogyan fog eldőlni kettejük közül melyikük induljon?

 

Ezen a vidéken Ildikót nem ismerik annyira. Az számomra már világosan látszik, hogy mi ketten nem fogunk tudni dűlőre jutni ebben az igen fontos kérdésben. Ezért a pártok vezetőségeinek kellene megállapodniuk, de most annak sem látom a realitását.

 

Miért?

 

Mert az ősszel az MSZP helyi szervezete már közleményben állt ki mellettem, hogy engem fognak támogatni az országgyűlési választáson. Ehhez képest januárban az MSZP elnöksége előjött Bangóné indításának ötletével. Ezt csak akkor lett volna hajlandó feladni, ha én az MSZP színeiben indultam volna, magyarul az Együtt lógója nem szerepelt volna a választási íven. Azt nem tudom, hogyan képzelték, hogy egy másik párt képviselője belemegy ebbe a verzióba – magyarul lehetetlent kértek tőlem.

 

Most akkor sakknyelven szólva patt-helyzet van?

 

Még mindig nagyon reménykedem benne, hogy elmozdulunk erről a pontról. Például az Közös Ország Mozgalom (KOM) a mi körzetünkben is szervez egy képviselőjelölti vitát, így talán lesz módom meggyőzni a lakosságot, hogy én tudnám a következő négy évben is leginkább képviselni az érdekeiket.  Továbbá ugyanők közvélemény-kutatást is végeznek majd, ami tisztázhatja a tényleges támogatottsági viszonyokat.

 

Lenne olyan verzió, hogy Ön lépne vissza Bangóné javára?

 

Ha minden jel arra mutatna, hogy ő az esélyesebb, és az Együtt pártvezetése is ezt javasolná – akkor természetesen megfontolnám. Mindamellett hangsúlyoznám, hogy az ellenzéki pártoknak most történelmi felelőssége van a választásokon való együttműködésben – de ennek valóban mindegyik szereplőre vonatkozik.

 

Kertész Z István


További hírek

  Megkezdődött a felkészülés a brexitre
2019. 02. 19. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára
2019. 02. 18. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Ezen a héten is emelkedik az üzemanyagok ára
2019. 02. 18. 21:05 szegedi-hirhatar.hu
  Szegeden hallhatja a hazai közönség először élőben a Prodigy új lemezét
2019. 02. 18. 20:59 szegedi-hirhatar.hu
  Lehűlés jön a hét közepén
2019. 02. 18. 20:50 szegedi-hirhatar.hu
  Dés László kiakadt a Schmidt Máriának öblögető történész döbbenetes benyalásán
2019. 02. 18. 12:33 hirhatar.hu
  Már népszavazás indult Bálint György díszpolgárságáért
2019. 02. 18. 12:14 hirhatar.hu
  Úgy beprovokálták a Fideszt az ellenzéki képviselőnők, hogy a helyesírási szótár adta a másikat
2019. 02. 18. 11:41 hirhatar.hu
  Csibészek a Csibészekért
2019. 02. 17. 21:07 pecsi-hirhatar.hu
  Nyomon követhető lesz minden doboz gyógyszer
2019. 02. 17. 13:03 szegedi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport