HÍRHATÁR ONLINE - Novák lemondásával haladunk a mély, sötét ismeretlen felé

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 02. 11. 09:59     


Novák lemondásával haladunk a mély, sötét ismeretlen felé
Galádságok, emberi romlottságok rémisztő erdejében kéne utat vágnod, de lehetetlen lépést tartani velük, az erdő és a sötétség egyre csak nő – Bruck András FB-jegyzete.

Mire fölfogod az egyiket, már újabbak léptek a helyébe, és nem a törvény vagy a morál oltja ki őket, hanem egyik bűn a következőt. A puszta tömegük alatt elveszel, megsemmisülsz. De nem csak az egyén, az ország is. 
 
Sehol autokráciának olyan könnyű dolga nem volt, mint a mai Magyarországon, az üdvhadsereg vagy egy csapat pompom lány elég volna, hogy a hatalmon lévők jól érezhessék magukat. „Elegünk van”, „Orbán, Novák takarodj” skandálták tegnap a Sándor-palota felé vonuló tüntetők. Nem, még mindig nincs elegük, máskülönben a köztársasági elnök alig egy nap után haza se mert volna jönni Katarból. Az autokrácia minden szintje biztonságban van, a másod- és harmadvonala is kénye-kedvére tobzódhat. 
 
Bár a héten nem ők uralták a híreket, megemlítenék kettőt a rezsim tipikus figurái közül, akiknek gátlástalan és mindig büntetlenül maradó tettei úgy tárják elénk a rendszer leglényegét, akár egy nagyító az alá tett tárgyat. A Nemzeti Színház és a teljes hazai színházi világ kényura, szinte Gulag-parancsnokként uralkodik az általa kontrollált területek felett. A másik efféle rémalak a rezsim címerállata, a náci nyelvezetet anyanyelvként beszélő, a célpontjaiként kiszemelteket azzal gyilkoló újságírója. Mindketten tevékeny aktorai a társadalom megfélemlítésének, közel másfél évtizede tartó felmorzsolásának. Most pedig a köztársasági elnök lépett át egy nagyon vastag vörös vonalat. 
 
Tizenhat tanácsadóval megtámogatva, elődeihez hasonlóan ő is aláírta a rezsim számára igazán fontos, tehát a nemzet számára biztosan kártékony törvényeket. Mindez mostanáig hibátlanul ment neki, aztán valamit elvéthetett. Bár maga is háromgyerekes anya, jóváhagyott egy gyalázatot. Még arról is megfeledkezett, hogy 2022-ben épp ez a kormány rendezett elmeháborodott kérdésekre választ váró „gyerekvédelmi” népszavazást. Az efféle rendszerek mindig az őrület határán egyensúlyozva manipulálnak és hazudnak; az életed emiatt is sok ponton nem találhat szilárd támaszt. 
 
Egyvalamiben viszont olyan biztos lehetsz, mint a halálban: ahol fideszes politikus, őket szolgáló nagykutya van, ott bűntény is van. Ez axióma, mint ahogy két pont között az egyenes a legrövidebb út. Ami meg az államelnököt illeti, valamit rosszul mért fel, vagy ha elé tolták a most lavinaként rázúduló kegyelmi kérvényt, nem tagadta meg az aláírását, mert, mint előtte mindenki más, már ő is hozzáromlott a környezetéhez. Aki nálunk bejutott a hatalom sáncai mögé, az hat hónapon belül más ember lett. Kivétel nélkül mindegyik. 
 
Most már kevesebb tanácsadója van az államelnök asszonynak, mert közülük többeknek is hirtelen kínossá vált az eddig tiszteletre méltónak tartott megbízatás. Elsőként a közismert és népszerű Gundel Takács Gábor indult a kijárat felé, ennek kapcsán közleményt is kiadott. A szöveg első két sora igazán tanulságos: „Alapvetés. Mindenkinek kötelessége szolgálnia a hazáját. Ha a mindenkori Köztársasági Elnök erre felkéri az embert, akkor menni kell”. Szóval már megint „hí a haza”? Ez egyszerre vicces és szánalmas. Ráadásul, amennyiben a köztársasági elnöknek egy mind agresszívabb egyeduralmi rendszer megítélésén kell javítania, márpedig épp ezzel bízták meg, akkor a hazafias kötelesség ellenkező előjelűvé válik, s mindenféle felkérésre a „nem” az egyetlen tisztességes válasz. Így viszont a tanácsadói szerep a Sándor-palotában is egyszerű bűnpártolás. Mellesleg, milyen tanácsra van szüksége egy aláíró robotnak, amiből az autokrácia még zavartalanabb működése érdekében a korábbi néhány kontrollfunkciót is rég eltávolították.  
 
Az ő sorsa azonban érdektelen, ha esetleg tényleg megbukna, érdemtelenül bár, de utána is jól ellesz, anyagi bőségben fog élni. Viszont velünk mi lesz? Megyünk egyre beljebb az autokrácia kiszámíthatatlan világába, mély és sötét ismeretlen felé haladunk. A rezsim törvényei alatt élni semmivel nem kisebb kockázat, mint egy ellenszer nélküli halálos vírus közeledtére várni, és remélni, hogy nem öl meg, te egyedül megúszod. Senki nem ússza meg. 
 
Olyan mérhetetlenek a bűneik, hogy muszáj egyre durvább eszközökhöz nyúlniuk, mert egyedül a csorbítatlan autokrácia biztosítja számukra a túlélést és a büntetlenséget. Ahol a miniszterelnök elkiálthatja magát, hé, emberek, alkotmányt módosítok, ott már bármi lehetséges. 
 
Egy nap akár meg is ölhetnek.

További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Letartóztatták a komlói késelőt
2024. 07. 21. 02:23 pecsi-hirhatar.hu
  Már szüretelik a Jázmint Pécsen
2024. 07. 20. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Baranya önellátó dinnyéből
2024. 07. 19. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  A barokk tapéták – az időtlen elegancia megtestesítői
2024. 07. 18. 13:13 13keruleti-hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport