HÍRHATÁR ONLINE - Orbán költői kérdése: Képzeljék el, ha felelősségre vonhatnának, meddig tudnék én hivatalban maradni?

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.19.
 Vasárnap
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,42 Ft
   CHF árfolyam
   321,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 29. 18:54     


Orbán költői kérdése: Képzeljék el, ha felelősségre vonhatnának, meddig tudnék én hivatalban maradni?
Nem nyugati, nem liberális és szerinte mégis sikeres országokat emelt ki: Kínát, Indiát, Törökországot és Oroszországot emlegette. Vajon az Orbáni illiberális demokrácia mit fog takarni? - VIDEÓ

Orbán Viktor Tusnádfürdőn kijelentette: illiberális államot építünk. Véleménye szerint a magyar polgárok azt várják el a kormánytól, hogy egy új államszerveződést dolgozzanak ki, amely a liberális demokrácia korszaka után ismét versenyképessé teszi a magyar közösséget. Nem nyugati, nem liberális és szerinte mégis sikeres országokat emelt ki: Kínát, Indiát, Törökországot és Oroszországot emlegette. Vajon az Orbáni illiberális demokrácia mit fog takarni? - VIDEÓ!

 

 "Meddig tudnék én hivatalban maradni?"

 

Orbán Viktor elrettentő példaként hozta fel a híveinek az amerikai törvényhozás jogát, ahol az elnöki hatalom ellensúlyaként beperelhető az elnök egy esetleges hatáskörtúllépés miatt: "Képzeljék el Magyarországon, amikor a parlament beperelné a miniszterelnököt és a bíróság el is ítélne. Meddig tudnék én hivatalban maradni, tisztelt hölgyeim és uraim? " – költői kérdés Orbán Viktortól, amikor arról szónokolt monológjában Tusnádfürdőn, hogy mi lenne, ha Amerikához hasonlóan Magyarországon is be lehetne perelni az elnököt azért, mert túllépte a hatáskörét.

 

"Mit gondolnak, meddig maradnék hatalmon, ha ilyet meg lehetne Magyarországon tenni, ha hatáskör túllépés miatt be lehetne minket perelni?" – folytatta.

 

 

 

 

"A konstitucionalista liberalizmus a hatalom korlátozásáról szól. A demokratikus kormányzat hajlama, hogy elhiggye, abszolút hatalma van, a hatalom központosításához vezethet, gyakran alkotmányellenes módon, gyászos eredménnyel" – írja Zakaria, aki szerint számos példa utalt már arra, hogy a megválasztott kormányok bitorolják más kormányzati szervek, gazdasági és civil szereplők hatalmát, erre Lukasenkót és a perui Fujimorit hozta fel példaként Orbán.

 

"Az ellenőrizetlen központosítás a liberális demokrácia ellensége, a jó célok nevében felhalmozott hatalmat rosszra is lehet használni"– mondta Orbán Viktor.

 

Illiberális államot építünk


Az Orbán-oligarchia legabszurdabb lépései között már tengernyi ostoba törvénykezést is tapasztalhattunk: a túl magasnak ítélt végkielégítésekről szóló visszamenőleges jogalkotás, a magán-nyugdíjpénztári befizetések kezelése, a trafikmutyik, amik a jogbiztonság határait erősen feszegették, a választási törvény átírása a demokratikus választás keretei közt, ami a választás tisztességességét kérdőjelezte meg, a reklámtörvény és az RTL Klub csonkítása, valamint a sajtószabadság és az erős cenzúrázási lépések.

 

Orbán Viktor nem tagadta szándékát: "Liberális állam helyett nemzeti államot kell szervezni, amely nem egyének halmaza, hanem egy közösség, amelyet fejleszteni és erősíteni kell - mondta a kormányfő, aki szerint ilyen értelemben illiberális állam épül Magyarországon. Egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni, amely karakterét tekintve nem liberális természetű" – írta az index.hu.

 

 

"Az emberi jogok terjesztését látjuk a nyugati világ feladatának. Magyarországnak azt a célt kell kitűznie, hogy a világ minden jelentős szereplője abban legyen érdekelt, hogy ’sikeresek legyünk’, ez a nemzeti külpolitika, melyben emberi jogi tételek felmondása helyett konkrét, gyakorlati, relációközpontú együttműködéseket kell kialakítani."

 

Orbán befejező monológjából: "Olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet: még az is megtörténhet például, hogy ha bírósági eljárások végigfutnak, akkor magyarok több százmilliárd forint értékben visszakapnak olyan pénzeket a bankoktól, amiket nem szabadott volna tőlük elvenni. Az ellenőrizetlen központosítás a liberális demokrácia ellensége, a jó célok nevében felhalmozott hatalmat rosszra is lehet használni."

 

 

Amerikában nem szaroznak: túllépted a hatásköröd, perelünk csávókám


Az amerikai képviselőház házszabály-bizottsága nemrégiben megszavazta, hogy az alkotmányos jogkörének túllépése miatt induljon bírósági eljárás Barack Obama elnök ellen. A per felvetésének jelentősége az, hogy a képviselőház mindössze négy hónappal a "félidős" törvényhozási választások előtt foglal majd állást az eljárás ügyében, ami republikánus várakozások szerint segít mozgósítani az ellenzéki párt szavazóbázisát. John Boehner házelnök egy hónapja jelentette be, hogy a rendeleti kormányzása miatt be fogja perelni Obamát, a kongresszus jogköreinek védelmében. Boehner szerint Obama az elmúlt öt évben a törvényhozói hatalom aláásására törekedett. 


A jogvita alapvetően arra összpontosít majd, hogy az elnök az általa kezdeményezett, Obamacare néven emlegetett egészségügyi reform bevezetése során többször is élt határidő-módosítással és többször is tett kivételes engedményeket. A republikánus érvelés szerint az elnök az alkotmány által ráruházott jogok megsértésével a törvényhozási eljárás megkerülésére törekszik, Obama viszont azt állítja, hogy a második kormányzati ciklusában gyakorivá vált rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad. 

 

 

A republikánus többségű képviselőház eddig két olyan törvényjavaslatot is megszavazott, amely korlátozná az elnök rendelethozatali jogát, ám ezek elhaltak a demokraták által ellenőrzött szenátusban. Obama egyebek között a szövetségi alkalmazottak minimálbérének emeléséről, a környezetvédelmi előírások szigorításáról és az Egyesült Államokba törvénytelenül bevándorolt gyerekek kitoloncolásának leállításáról adott ki elnöki rendeletet. 

 

Boehner és a republikánusok elvben választhatták volna az impeachment, vagyis a kormányzati hivatallal való visszaélés miatti kongresszusi felelősségre vonás eszközét is Obama állítólagos jogkör-túllépései miatt, ám az eddig egyetlen esetben sem vezetett a hivatalban lévő elnök elmarasztalásához.

 

Mezei

 

Képek: MTI, kaltoons.com, cagle.com, cartoonmovement.com


További hírek

  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Vasárnap egy gyerekelőadással indul az évad
2021. 09. 18. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Az akkumulátoros vibrátorok előnyei
2021. 09. 17. 23:08 gyomroi-hirhatar.hu
  Mire ügyelj, ha sokáig a magadénak szeretnéd tudni a karikagyűrűdet?
2021. 09. 17. 23:02 dunakeszi-hirhatar.hu
  Állólámpa kültérre? Igen! Próbáld ki te is a világítás ezen formáját!
2021. 09. 17. 22:58 pestmegyei-hirhatar.hu
  Maximális kényelem a cipők terén
2021. 09. 17. 22:51 14keruleti-hirhatar.hu
  Mi alapján célszerű autós oktatót választanod?
2021. 09. 17. 22:47 14keruleti-hirhatar.hu
  Vajon a leghíresebb kalózok melyik rum fogyasztása mellett döntenének?
2021. 09. 17. 22:42 14keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport