HÍRHATÁR ONLINE - Orbán már a hamut is mamunak mondja, de még mindig retteg a köztársaság szótól

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.09.22.
 Vasárnap
Ma Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,50 Ft
   CHF árfolyam
   303,66 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 24. 13:11     


Orbán már a hamut is mamunak mondja, de még mindig retteg a köztársaság szótól
Tegnap a hatalom oldaláról természetesen senki nem emlékezett arra, hogy mekkora lépés volt 1989. október 23-án a köztársaság kikiáltása.

Igaz, ez a régi garnitúra egy képviselője, Szűrös Mátyás nevéhez fűződik, hiszen még a választások előtt voltunk, és így az országnak csak megbízott, ideiglenes köztársasági elnöke lehetett. Aki ő volt. (Nem is bírtam végignézni anno a Kossuth téren zajló procedúrát, s az utolsó pillanatban kisasszéztam a térről, így a „Magyarország mától köztársaság!” mondatnak már csak a halvány visszhangját hallottam, valamelyik mellékutcából. Egyszerre nyeltem a keserűség és az öröm könnyeit, amiért ezt a hihetetlen, számomra fantasztikus bejelentést épp egy ilyen embernek a szájából kellett hallanom.)

 

Orbán és pártja természetesen ott volt a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon, amelyen a Független Jogászfórum beterjesztése alapján a résztvevők október elején megegyeztek a hatalommal, a forradalom 33-dik évfordulójának méltó megünnepléséről valamint a köztársaság kikiáltásáról. Sőt, nemhogy ott voltak, hanem a megújulás leghangosabb képviselőinek soraiban küzdöttek a köztársaságért.

 

Ahogy a többi ellenzéki párt, úgy ők is pontosan tudták: a köztársaság kikiáltása az első, rendszerszintű lépés abban, hogy az ország elinduljon

 

– az egypártrendszertől a többpártrendszer felé,

– az egyhitrendszertől a pluralizmus felé,

– a központosított, tervgazdálkodásos kvázi-piaci gazdaságtól a szabadversenyes valódi piacgazdaság felé,

– a soros nagyhatalomtól való függéstől a függetlenség, szuverenitás felé,

– és általában véve a keleti elmaradottságtól a nyugati modernitás felé.

 

A modernizációt azután már az Antall-kormány is megtámadta, de azt a teljes fordulatot, amely az országot a legmélyebb feudalizmus, a bornírt bezárkózás és egy újabb függés felé vezényelte vissza, Orbán hajtotta végre. Ráadásul anélkül, hogy nyíltan megfogalmazná ezt a célját, hiszen miközben a legósdibb modelleket hozza vissza, folyamatosan radikális megújulásról, új időszámításról beszél. Ami azonban csak a totalitárius diktatúrák szokásos, narcisztikus szólama: mindenek közepében a Vezért és teremtményeit kell látni, akik annyira fölöttünk állnak, hogy a megjelenésük maga a reveláció, egy új világ eljövetele.

 

A gyakorlatban ismét egyetlen ideológia (és ráadásul milyen undorító!) az üdvözítő, és aki nem ezt követi, az hazaáruló.

 

A többpártrendszer már csak üres formalitás, kirakat, amelyet az új választási törvénnyel párosuló ellenzéki tehetségtelenség tart fenn.

 

A piaci szférát szintén meghatározó módon uralja egyetlen maffia, amely nemcsak elszívja a fejlesztésre szánt pénzeket (amelyeket ráadásul gigantikus méretekben használ fel a társadalom számára tökéletesen haszontalan, rongyrázó személyes vagyonfelhalmozásra), de még a tőke mindenfajta, hatalomtól független mozgását, szponzoráló tevékenységét is meg tiltja, a NAV zsarolási potenciálja révén.

A „keleti nyitás” pedig nyilvánvalóan szintén Orbán személyes hatalomépítő célú programja, amely látványosan épít ki egy újabb, totális függést.

 

Úgyhogy Orbán ne is vegye a szájára a köztársaság szavát és még véletlenül se emlékezzen meg a kikiáltása évfordulójáról, hiszen neki ehhez ma már valóban semmi köze, csak meggyalázná az emlékét.

 

Mindenki másnak viszont nagyon is kellett volna és kéne beszélni róla.

 

1989. október 23-dikán bárki is volt az, de az állam nevében kikiáltotta a köztársaságot, és ennek hatalmas jelentősége volt az ország életében. Október 23. a Magyar Köztársaság születésnapja is, és nemcsak az 56-os forradalomé.

 

De tegnap ez ügyben üvöltően nagy csend volt.

 

Az persze valóban nagy gond, hogy jelenleg fogalmunk sincs, hány évesnek számolhatjuk ki egyáltalán a köztársaságot – momentán nem jutottak neki évek, talán ez is okozhatta a zavart.

 

Mivel azonban a megszületésüket követően az eszmék kortalanok, Isten éltesse legalább a köztársasági eszmét, ha már a Magyar Köztársaságot éppen nem tudtuk köszönteni.

 

Lévai Mira Júlia


További hírek

  Buszt festettek a Mobilitás Héten
2019. 09. 22. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Ingyen utazhatnak vonattal vasárnap az autósok
2019. 09. 21. 18:27 kecskemeti-hirhatar.hu
  30 forintért adta a krumplit a fideszes polgármester
2019. 09. 21. 16:38 kecskemeti-hirhatar.hu
  Az ötödik kerület Honthy Hannája kitartóan masszírozza a sz@rt és ráadásul gyerekekkel disznólkodik
2019. 09. 21. 14:40 hirhatar.hu
  Niedermüller Péter félreáll, ha nem ő a legnépszerűbb jelölt
2019. 09. 21. 12:34 hirhatar.hu
  Lovasi András ismét kormányközelben - Novák Katalinnal, Balog Zoltánnal együtt díjazták
2019. 09. 21. 11:59 hirhatar.hu
  Jávor Benedek: Példabeszéd
2019. 09. 21. 11:59 hirhatar.hu
  Miért támogatják a fasiszták a Fidesz-kormányt?
2019. 09. 21. 11:59 hirhatar.hu
  Babaútlevél a Zene világába
2019. 09. 21. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Megrugdosta a szállító a magatehetetlen beteget
2019. 09. 21. 00:13 kecskemeti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport