HÍRHATÁR ONLINE - Orbán: Orosz megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.02.24.
 Szombat
Ma Mátyás napja van.
Holnap Géza napja lesz.
   EUR árfolyam
   312,99 Ft
   CHF árfolyam
   272,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 02. 05. 19:59     


Orbán: Orosz megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn
Rugalmas, akár időben is meghosszabbítható gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a HírTV Magyarország élőben című műsorának nyilatkozva. Orbán szerint "be kell reteszelni Magyarország ajtaját".


Orbán Viktor szerint a rugalmas orosz megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn


A kormányfő szerint az idén kifutó magyar-orosz gázszállítási megállapodás helyett Magyarország olyan szerződést szeretne kötni, amely figyelembe veszi azt is, hogy nem tudni, hogyan alakul közép- és hosszú távon az olaj és a gáz ára. Orbán Viktor szerint a rugalmas megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn. 

 

Van egy másik veszély is - folytatta -, mert az Európai Unió olyan energiauniót akar létrehozni, amely szintén közvetlen kihívást jelent a magyar rezsicsökkentésnek. Két irányban kell megvédenie a magyar háztartások pénzügyi helyzetét: Oroszország felől az energiaellátás szempontjából, és az uniós szabályozás felől, amely vissza akarja szorítani az állami ármeghatározás szerepét - fejtette ki.

 

 Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd


Szólt arról is, hogy egy kiéleződő Európai Unió-Oroszország viszonyrendszerben Magyarországnak hangsúlyt kell arra helyeznie, hogy Oroszországgal a lehető legkorrektebb, legkiegyensúlyozottabb kapcsolat legyen és maradjon fenn. Ezért hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt is Budapestre - mondta. Kiemelte, hogy a magyar külpolitikai stratégiát kihívás érte az orosz-ukrán konfliktus miatt. "Tartós biztonságot, nyugalmat és békét akarunk Magyarország számára" - jelentette ki, kifejtve: két olyan hatalom - Németország és Oroszország - van hosszabb távon, nagy erőkkel jelen Közép-Európában, amelyekkel baráti, kiegyensúlyozott, korrekt, kölcsönös előnyöket kereső kapcsolatrendszerre kell törekedni. Hozzátette: az amerikaiak fontosak, de hogy mikor milyen súllyal vannak jelen egy térségben, az mindig az amerikai belpolitika függvénye.

 

Orbán Viktor szerint a magyar külpolitikai stratégia kizárólag a nemzeti érdekre épít, amely figyelembe veszi a NATO- és európai uniós tagságot is. A kormányfő az interjúban "erős javaslatnak" minősítette az általános iskolai oktatás kilenc évre bővítését. "Nem kötelezném el magunkat ezen a frakcióülésen a megoldás mellett, én rendeléseket szeretnék felvenni a frakciótól, azt szeretném világosan hallani", mik az elvárások, a célok - fogalmazott. Hozzátette, a megvalósításhoz idő, sok egyeztetés szükséges, össze kell hangolni az érdekeket, meg kell nyerni a szülőket, gyerekeket, pedagógusokat.

 

Orbán Viktor az egészségügyről azt mondta - utalva a mintegy 500 milliárd forintos fejlesztésekre és az intézményi átalakításokra -, hogy a "hardver megvan, a szoftvert" szeretné most már látni, olyan népegészségügyi programokat, amelyek eredményt hoznak, s a mindennapokban igazolódnak vissza. Kitért arra is, hogy az egészségügytől nem válik el sem a kultúra-, sem a sportfinanszírozás, az egészséges életmódot szeretnék finanszírozni.

 

 

 

A reklámadóval összefüggő módosításokat firtató kérdésre Orbán Viktor azt felelte: egyelőre semmit sem vizsgáltak felül. Az érintett cégek bepanaszolták Magyarországot Brüsszelnél, a bizottság pedig eljárást helyezett kilátásba - ismertette, jelezve: nem zárkóznak el semmitől, egy fontos szempontja van a kormánynak, hogy az adóból származó bevétel összege nem csökkenhet.

 

A bevándorláspolitikával kapcsolatban arról beszélt: a vita nem a politikai üldözöttekről, hanem a megélhetési bevándorlók körül van az EU-ban. Az uniós szabályok szerinte kifejezetten lazák, ésszerűtlenek és "csábítanak a kijátszásra". Mivel rövid időn belül nem várható egységes stratégia, ezért nem szabad megvárni az uniós döntéseket, "amit lehet, magunknak el kell végezni" - fogalmazott. 

Orbánt kérdezték Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával kapcsolatban a gazdasági együttműködésről is. Orbán Viktor példátlanul sikeresnek minősítette a gazdasági kapcsolatokat, s jelezte: mindketten elkötelezettek az együttműködés ilyen magas szintje, sőt további növelése mellett. Ez konkrét dolgokat is jelent, de ez már nem a kettejük közötti megbeszélés témája, hanem befektetői, szakértői megbeszélések kérdése - tette hozzá.

 

 

Orbán: be kell reteszelni Magyarország ajtaját


Minden körülmények között meg kell védeni a rezsicsökkentést és javítani kell a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetén - egyebek között erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP Mezőkövesden tartott frakcióülésének első napján a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint. A tanácskozáson a kormányfő kiállt a megélhetési bevándorlás visszaszorításának szükségessége mellett is.

 

Rogán Antal csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, túl vannak egy jó hangulatú és vidám frakcióülés első napján, amelyen a kormányfő politikai helyzetértékelését vitatták meg. Ennek legfontosabb eleme az volt, hogy Orbán Viktor meghatározta a következő 3 és fél év legkiemelkedőbb feladatát, azaz, hogy a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetén javítsanak - ismertette a frakcióvezető. Elmondta, erre úgy kell törekedni, hogy lehetőség szerint munkából minél többen és minél jobban tudjanak megélni. Hozzátette, a kormányzás elmúlt években képviselt céljait fenntartják: segély helyett továbbra is munkát kell adni az embereknek, és törekedni kell a teljes foglalkoztatottság megvalósítására.

 

 

 

Minden körülmények között meg kell védeni a rezsicsökkentést, egyrészt az Európai Unió azon törekvéseivel szemben, amelyek megakadályoznák az irányított energiaárakat, másrészt gondoskodni kell arról, hogy elegendő és olcsó gáz jusson Magyarországra a következő években is - folytatta az elhangzottak ismertetését Rogán Antal. Tájékoztatása szerint beszéltek arról, hogy az adósrabszolgaságtól sikerült az embereket megvédeni, de ezt a munkát be kell fejezni, és végig kell vinni a bankok elszámoltatását.

 

A kormányfő fontosnak nevezte - ismertette Rogán Antal -, hogy féken kell tartani az árakat; ezt elérték az elmúlt években, de továbbra is törekedni kell rá. Emellett folytatni kell a munkahelyvédelmi akciótervet, hiszen ezen keresztül tudtak az elmúlt években megvédeni és teremteni nagyon sok munkahelyet, illetve ezzel tudják segíteni a kis- és nagyvállalatokat. A frakcióvezető közlése szerint a tanácskozáson elhangzott, hogy a nemzeti önbecsülés egyre erősödik és a magyar emberek elvárják, hogy mindig, méltó módon álljanak ki a nemzeti érdekekért.

 

Rogán Antal a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, a frakcióülésen fontos szerepet kapott a megélhetési bevándorlás kérdése. Orbán Viktor szerint nullára kell szorítani, "be kell reteszelni Magyarország ajtaját", egyetlen megélhetési bevándorlóra sincs szükség. Ma ezt a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, ezért erre kifejezetten törekedni kell törvényi változtatásokkal is, és nem szabad várni az Európai Unióra - mondta a Fidesz frakcióvezetője, megjegyezve: biztos, hogy az unió is változtatni fog a bevándorláspolitikáján, de lehet, hogy az Magyarország számára késő lesz. Rogán Antal szerint jól látszik, hogy tranzitországból Magyarország kezd célországgá válni, a frakcióülésen kifejezetten megdöbbenést keltettek a vonatkozó adatok.


Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd


Rogán Antal közlése szerint a kormányfő a magyar külpolitikai stratégiát a nemzeti érdekből vezette le a kormánypárti képviselők előtt, és úgy fogalmazott: Magyarországnak azért lehet önálló külpolitikája, mert erős ország lett; ennek ugyanakkor az a feltétele, hogy mindig tisztában legyünk a saját érdekeinkkel. Ezért tartotta kiemelten fontosnak, hogy Németországgal jó kapcsolatokat ápoljon Magyarország, hiszen a magyar nemzeti érdek az, hogy a két ország gazdasága között már most meglévő szoros kapcsolatot tovább erősítsék - mondta Rogán Antal.

 

Oroszországgal összefüggésben elhangzott, hogy onnan érkezik a gázellátás, és a rezsicsökkentést akkor tudják megvédeni, ha a gáz olcsó marad. A kormányfő beszélt arról, hogy jó gazdasági kapcsolatokat kell ápolni a megerősödő európai nemzetekkel. Szólt arról is, hogy fontosnak tartja Törökországot, nem véletlen, hogy februárban a német kancellár és az orosz elnök mellett Magyarországra érkezik a török miniszterelnök is - közölte Rogán Antal. 

 

-mezei-

 

Főkép: Teknős Miklós / Népszabadság


További hírek

  Juncker-terv – aláírták az első keretmegállapodást
2018. 02. 24. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  A politikai gyilkosságokra emlékezve
2018. 02. 24. 01:25 maglodi-hirhatar.hu
  Jégtörő Mátyás és Szlovák Páros Bál
2018. 02. 24. 00:56 maglodi-hirhatar.hu
  Kórházi gyilkosságok megrendelésre
2018. 02. 23. 17:01 hirhatar.hu
  Kübekháza polgármestere olyan finom alázta Lázár cinizmusát, hogy azóta is reng a nevetés
2018. 02. 23. 16:00 hirhatar.hu
  Phjongcshang 2018 - Aranyérmes a magyar férfi váltó rövidpályás gyorskorcsolyában
2018. 02. 23. 15:36 bajai-hirhatar.hu
  Ez csak valami tévedés lehet: Európa második legkorruptabb országa Magyarország
2018. 02. 23. 15:00 hirhatar.hu
  Fiala Kunhalmival kavar Zuglóban
2018. 02. 23. 14:08 14keruleti-hirhatar.hu
  Együttműködne a Fidesszel a Momentum jelöltje
2018. 02. 23. 14:00 hirhatar.hu
  A leszámolás kísérlete egy ellenzéki erdélyi magyar újságíró ellen
2018. 02. 23. 13:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport