HÍRHATÁR ONLINE - Orbánnak nincs egy fillérje sem, csak a családtagjai milliárdosok

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 01. 18:17     


Orbánnak nincs egy fillérje sem, csak a családtagjai milliárdosok
A politikusok vallanak, a közvélemény pedig kételkedik - ismét eljött január 31., és ismét itt van Magyarország állandó népi játéka. Hiteles vagyonnyilatkozatokra pedig nagy szükség lenne, már csak azért is, hogy az állampolgárok nyugodt lélekkel adhassák le a szavazatukat alig két hónap múlva. A hvg.hu összeállítását olvashatják.

Orbán Viktort már-már sajnálni lehetne

 

Orbán Viktor vagyonnyilatkozatát látva például bizonyára sokan lepődnének meg. Vagy nem. A papír ugyanis azt állítja, hogy a kormányfő és Lévai Anikó visszafizette a tavaly még 882 110 ezer forintos hitelt, amely eredetileg 20 millió forint volt. Orbán azért a vagyonnyilatkozatában feltüntette a XII. kerületi lakást (amely fele részben az övé) és a felcsúti házat, amely teljes egészében az ő tulajdona. Mást nem.

 

Pár millióval gyarapodott Varga Mihály

 

A pénzügyminiszternek állampapírban 19,85 millió, részvényben pedig 18,74 millió forintja van, ami 5,6, illetve 6,2 millió forinttal több, mint egy évvel ezelőtt, igaz, akkor volt még neki 726 ezer forintja kötvényekben, ami mostanra eltűnt.

 

Az ingatlanokban nincs változás, ahogy egy éve, úgy most is két második kerületi lakást birtokol: egy 94 négyzetméteresnek félig, egy 137 négyzetméteresnek pedig a 3/9-ed arányban tulajdonosa. Ezen felül van egy mintegy 3 ezer négyzetméteres zártkertje és egy 626 négyzetméteres telke is Karcagon, utóbbinak fele, előbbinek teljes mértékben tulajdonosa. Varga Mihály a vagyonnyilatkozatában megjelölt még néhány kisebb garázst és tárolót is fővárosban amelynek részben tulajdonosa.

 

Vagyonnyilatkozata szerint Jakab Péter nem költözött el otthonról

 

Hiába hangos attól a kormányközeli média, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke elköltözött otthonról, a képviselő frissen nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint változatlanul Miskolcon él egy 106 négyzetméteres házban - felesége és három gyermeke társaságában. A politikus változatlanul felerészben tulajdonosa a háznak, amit 2017-ben vásároltak. Vagyonnyilatkozata juttatások rovatában 2018 óta szerepeltet egy budapesti albérletet is, az azonban nem derült ki egyik nyilatkozatából sem, hogy ez mennyibe is került.

 

A Jobbik elnökének vagyonnyilatkozata szerint csökkent a képviselői tiszteletdíj hathavi összegét meghaladó készpénzállománya is: míg 2020-as vagyonnyilatkozatában 4,1 millió forintot írt be, a 2021-esben csupán 2,5 millió forintot tüntetett fel. Azonban hiteléből 950 ezer forintot sikerült törlesztenie: már csupán 8,2 millió forinttal tartozik a banknak.

 

Rogán Antal akkor a legsikeresebb, ha feltaláló

 

Rogán Antal vagyonnyilatkozata egy, illetve két éve volt izgalmas, abból derült ki ugyanis, hogy válás után a szakonyfalui erdőkön és réteken kívül egy ingatlanja sem maradt, illetve az is, hogy újra megnősült. Akkor feleségének még csak keresztneve volt ismert, később az is, hogy felesége és annak családja kis híján egy milliárd forintot meghaladó összegből (természetesen hitelből) vett volna földet.

 

Idén ilyen izgalmakat nem tartogatott Rogán vagyonnyilatkozata. A szakonyfalui területek mellett új lakásra vagy házra nem tett szert, megtakarítása pedig durván 200 millió forinttal csökkent, 2021-re 822 millió helyett 616 milliót tüntetett fel. A magánszemély felé fennálló tartozása 300 ezer forinttal csökkent, még 17,9 millió van hátra.

 

Viszont a találmánya...na az sokat hozott. Az azután járó szabadalmi jog a 2020-as 157,8 millióval szemben tavaly 408 milliót hozott.

 

Novák Katalin - az ingatlankezelő

 

Már 29 milliót tart a bankban a leendő államfő, Novák Katalin, akinek tartozása továbbra sincsen. Van viszont 3 budapesti, 3 szegedi és egy balatonlellei ingatlana, ezek egy részét tavaly is kiadta, de már csak havi 225 ezer jött be ebből. A vagyonnyilatkozata részleteiről ide kattintva tudhat meg részleteket.

 

Matolcsy György maga az állandóság jelképe

 

Matolcsy György 2021-re lényegében ugyanazt a nyilatkozatot adta le, amit előző évben. Balatonakarattyán egy 1422 négyzetméteres ingatlanon álló 150 négyzetméteres családi ház tulajdonosa, nagy értékű ingósággal, műtárggyal bevallása szerint nem rendelkezik.

 

Jegybankelnökként havi bruttó 5 millió forintban részesül, emellett havonta keres 764 ezer forintot a Budapest Institute Banking-nál végzett oktatói-lektori munkáért, a fizetést az MNB-Edulabtól kapja.

 

Bruttó 800 ezer forint béren kívüli juttatást és szolgálati autót, szolgálati mobiltelefont jelölt még meg, felesége pedig továbbra is Matolcsy Zita. Megtakarítást, hiteltartozást, gazdasági érdekeltséget nem tüntetett fel a jegybankelnök.

 

Palkovics László mostanság szántóban utazik

 

Friss vagyonnyilatkozata szerint Palkovics László a korábbi mellé vett még egy szántót Pölöskén. A régi 4400 négyzetméteren terült el, az új ennél lényegesen nagyobb, 20 ezer négyzetmétert szánthat majd be az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Lamborghini traktorával, mely a dokumentum szerint még mindig a tulajdona. Ahogy a Mitsubishi pickup, a BMW motor és a 4 vadászpuska is.

 

Az ingatlan soron a szántót leszámítva más változás nem történt, megvan az erdő Alsónemesapátiban, és a kecskeméti családi ház is.

 

Palkovics tavalyelőtti, 6 millió forintos készpénzállománya tavaly 10 millióra gyarapodott, viszont a bankban tartott 19 milliója 16 millióra apadt.

 

Új bejegyzése szerint a miniszter kutatóprofesszorként is dolgozik a Széchenyi István Egyetemen, havi bruttó 900 ezer forintos fizetésért. Ez a tavaly nyilatkozatban még nem szerepelt.

 

Kövér kétmilliót félretett és egymilliót törlesztett

 

A házelnök szinte semmit nem írt friss vagyonnyilatkozatába, amelyben összesen 3 fontos tétel szerepel. Az ingatlanoknál nem változott semmi az elmúlt egy évben: ugyanúgy felerészben tulajdonosa egy 1991-ben vásárolt 654 nm-en fekvő 143 nm-es családi háznak Szigetszentmiklóson.

 

Autót sem cserélt, ugyanaz a Skoda Superb-je van, amit 2014-ben vásárolt – igaz, nem azzal jár, mivel közjogi méltóságként hivatalos és magánútjaira is szolgálati kocsi fuvarozza. Egyedül a pénzügyeiben volt némi változás. 

 

Hiába keres házelnökként több, mint havi bruttó hárommilliót, nem sokat tart meg belőle, de azért 3-ról 5 millióra tudta növelni a megtakarítását, miközben 10-ről 9,077 millióra csökkentette a tartozásait. Az autója mellett a régi telefonjához is ragaszkodik: ugyanazt a hivatali Nokia 6310-es mobilt használja már évek óta.

 

Hadházy Ákoshoz csak úgy érkeznek az adományok

 

Nem sikerült rosszul a tavalyi év Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek. A politikus ingatlanvagyonát ugyan még mindig csak egy 5000 négyzetméteres szőlő és egy 140 négyzetméteres társasházi lakás gyarapítja (a szekszárdi házat eladták), de vagyonnyilatkozata szerint 2021-ben 6,3 millió forintot fektetett államkötvénybe.  Banktartozásai is csökkentek, 11 millióról 9,5 millióra. Neki ugyanakkor forintban 3,9 millió, devizában pedig 5,8 millió forinttal tartoznak. 

 

A korrupcióellenes harcáról ismert képviselő vagyonnyilatkozatában idén is szerepelnek a korrupció és a propaganda ellenes tevékenység folytatásához és az előválasztási kampányra juttatott adományok (az adományok egyenként nem érték el a külön feltüntetendő értékhatárt). Úgy tűnik, az elmúlt évben még több embert tudott elérni, ennek összege ugyanis a korábbi 5,2 millióról 7,6 millióra nőtt. 

 

Hadházy továbbra is szünetelteti állatorvosi tevékenységét, cégében pedig még mindig 25 százalékos tulajdonjoga van, a nyereségnek a felét viszi haza. 

 

A garázsban sem történt csere: a Skoda Kodiaq és a VW Caddy mellett még mindig megvan a különlegességnek számító Trabant a gyűjteményben. 

 

Gyurcsány Ferencnél nagy mozgás volt 2021-ben

 

Több mint százmillió forinttal ugrott meg Gyurcsány Ferenc értékpapírokban elhelyezett megtakarítása: 2020-ban 823 451 181 forintot tüntetett fel vagyonnyilatkozatában az értékpapírokban elhelyezett megtakarítás, vagy egyéb befektetés rubrikában, a friss vagyonnyilatkozatában azonban ez az összeg már 928 666 063 forintra rúg.

 

Elfogyott a banki megtakarítása: míg tavalyi vagyonnyilatkozatában az állt, hogy hitelintézeti számlakövetelése forintban 861 663 forint, devizában pedig – forintértéken vezetve – 1 635 151 forint, friss vagyonnyilatkozatában egyik érték helyén sem tüntetett fel egy forintot sem.

 

Megnőtt azonban a más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése: tavaly 225 millió forinttal tartoztak neki, 2021-re ez az összeg 348 250 000 forintra nőtt. Vagyonnyilatkozata szerint Gyurcsány 2021-ben 42 millió forintot költött el lakásvásárlás foglalóra és előlegre, azonban a lakást valószínűleg nem magának vette, ugyanis új ingatlant nem tüntetett fel a nyilatkozatban.

 

Nem sokkal, de nőttek a volt miniszterelnök tartozásai is 2021-ben. 2020-as vagyonnyilatkozata szerint Gyurcsánynak 58 149 248 forintos banki tartozása, valamint 214 200 000 forintos értékpapír fedezetű hitele volt, 2021-es nyilatkozatában azonban már 60 369 forintos banki tartozást és 288 500 000 forintos értékpapír fedezetű hitelt tüntetett fel.

 

Gyurcsány jóval kevesebb pénzt vett ki viszont cégéből, az Altus Portfolió Kft.-ből, mint 2020-ban: míg az akkor kivett bruttó összeg meghaladta az 55 millió forintot, 2021-ben csak 6 235 293 millió forint volt.

 

2021-ben Gyurcsány jócskán költött viszont kimutatása szerint irodai felszerelésekre: vett három íróasztalt, három „görgős konténert”, három kétajtós szekrényt, valamint három görgős karfás munkaszéket is, mindezekért összesen pedig 492 810 forintot fizettek. Vagyonnyilatkozata szerint Gyurcsány továbbra is négy gyermekével és feleségével él együtt.

 

A vagyonnyilatkozatok legpimaszabb válasza lehet a Varga Judité

 

Az igazságügyi miniszter és férje tavaly még 99 millió + 8,7 forinttal tartoztak a banknak a balatonhenyei és 12. kerületi ingatlanok megvásárlásához felvett jelzáloghitelből, idén azonban nem közölte, hogy a férjével közös tartozásból mennyi maradt, csupán annyit: a folyamatos havi törlesztést követően fennálló tartozása áll fenn.

 

A miniszter ingatlantulajdonaiban nincs változás, 2018-as Volvójuk is a régi, viszont látszólag eltűntek a megtakarításaik, csakúgy, mint egy Zsolnay-étkészlet és egy Szász Endre rézkarc. Persze, lehetséges, hogy hasonló okokból, mint amiért a csuklóján kiszúrt Cartier órát sem írta bele a vagyonnyilatkozatába: értékük nem haladja meg a milliós havi képviselői tiszteletdíj hatszorosát.

 

Szántót vett Pintér, de az 1,1 milliárdos kintlevőségét nem hajtotta be

 

Noha nagyon szigorú embernek tűnik Pintér Sándor belügyminiszter, meglehetősen nagyvonalú, ha a tartozások behajtásáról van szó: még mindig nem fizették ki neki a cégei eladása után neki járó vételár-részt: az 500 millió forint 2013-ban lett volna esedékes, de nem sürgős neki. Ahogy a családtagoknak és barátoknak adott összesen 605 millió forintnyi kölcsön is évek óta szerepel kintlevőségként a vagyonnyilatkozatában. Ő viszont továbbra sem tartozik senkinek.

 

Van viszont egy új elem a vagyonnyilatkozatában: tavaly vett Kistarcsán egy 757 négyzetméteres szántót. Ez a tizenhetedik ingatlana a belügyminiszternek, ezekből kettő garázs, de a másik 14 között van családi ház, lakás, telek és nyaraló is Budapest különböző kerületeitől Szihalomig. A havi bruttó 2 millió forintot kerteső miniszter csak készpénzben 45 milliót tart, ezen kívül – feleségével közös – megtakarítása további 94 millió forint. Ez összesen 139 millió forint, ami 11 millió forinttal kevesebb, mint 2020 végén – talán ez lehetett az újonnan szerzett telek fedezete. A belügyminiszternek a korábbi évekhez hasonlóan jelentős megtakarításai vannak dollárban és euróban: 520 ezer dollárt és csaknem 60 ezer eurót írt be a vagyonnyilatkozatába.  

 

Pintér továbbra is a nagy értékű ingóságok között tüntetett fel egy Wartburgot, ezen kívül semmilyen komolyabb értéket, céges üzletrészt vagy vagyontárgyat nem írtt be a vagyonnyilatkozatába.

 

(további részletek a hvg.hu oldalán)

 


További hírek

  Digitális lábnyomunk csökkenthető!
2024. 07. 22. 10:04 fovarosi-hirhatar.hu
  Tudnivalók a felhőszolgáltatások működése kapcsán
2024. 07. 22. 09:59 13keruleti-hirhatar.hu
  Elhasználódtak a céges informatikai eszközök? Itt a megoldás!
2024. 07. 22. 09:53 gyomroi-hirhatar.hu
  Aranyér és sport: mit szabad és mit nem?
2024. 07. 22. 09:43 kecskemeti-hirhatar.hu
  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Letartóztatták a komlói késelőt
2024. 07. 21. 02:23 pecsi-hirhatar.hu
  Már szüretelik a Jázmint Pécsen
2024. 07. 20. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Baranya önellátó dinnyéből
2024. 07. 19. 22:11 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport