HÍRHATÁR ONLINE - Összenő, ami: házasodna a Párbeszéd és az LMP

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.01.24.
 Vasárnap
Ma Timót napja van.
Holnap Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   356,81 Ft
   CHF árfolyam
   331,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 01. 21. 18:08     


Összenő, ami: házasodna a Párbeszéd és az LMP
Előbb Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd párt társelnöke vetette fel, hogy gondolkodik pártjának az LMP-vel való újbóli egyesülésén.

Karácsony Gergely főpolgármester, aki egyben a Párbeszéd nevű párt társelnöke is, felvetette, hogy azon gondolkodik, hogy egyesüljenek a Lehet Más a Politikával (LMP). Az LMP-től nem is kellett sokáig várni a reagálásra, Ungár Péter parlamenti képviselő, valamint a párt két társelnöke, Kendernay János és Schmuck Erzsébet szintén nem zárták ki ezt a lehetőséget.

 

Valószínűleg Karácsony azzal számol, hogy a Párbeszéd, amelynek alig van érzékelhető tagsága, a következő országgyűlési választásokon már nem tud bejutni a szocialisták hátán, mert azok népszerűsége nem akkora, hogy bevigyék. Ha a Párbeszéd az MSZP-vel szövetségben de önálló arculattal kíván a választásokon a parlamentbe bejutni, akkor együttesen legalább 10 %-ot kellene teljesíteni, ami jelenleg nem látszik reálisnak. Így az MSZP vagy nem vállalja fel a testvéri pártszövetséget, vagy csak néhány politikai hellyel jutalmazná a Párbeszédet, de önálló arculat megjelenítésére nem adna lehetősége. Józan ésszel jelen körülmények között nem is adhat, mert most majdnem biztosan mind két párt így kiesne a parlamentből.

 

Az LMP-ben is nyilván számoltak és rájöttek, hogy önállóan nem biztos, hogy megugorják az 5%-os parlamenti küsszöbböt.  Persze, ha összeölelkeznének a Párbeszéddel, az még akkor is kevés lehet az Országházba jutáshoz. Egyszerűen a Párbeszédnek nincsen bázisa, az LMP-é meg pont a pártbéli harakiri miatt erősen megcsappant. Tehát ez az összeborulás még nem elegendő a képviselői helyek megszerzéséhez. Persze lehet abban reménykedni, hogy még sok minden megváltozhat. Azonban az egyesült zöld pártnak is jót tenne, ha elüldözött társelnökeit vissza tudná csábítani. Hadházy Ákos és Szél Bernadett azonban nem valószínű, hogy ebbe belemennének – túl csúnyán viselkedtek velük a pártban. Pedig ők ketten népszerűbbek most is, mint a többi LMP-s. Párton kívüli képviselőként is rengeteget dolgoznak olyan ügyekért, amelyek az LMP-nek is fontosnak kellene lenniük.

 

Megkérdezett LMP-s forrásaink arra hívják fel a figyelmet az új fejleményekkel kapcsolatban, hogy a Momentum meg a Demokratikus Koalíció (DK) is, hogy feljöttek az utóbbi egy-két évben, miért ne lehetne ugyanez az új egyesült zöld párttal.

 

Bármi történhet, semmit nem lehet kizárni. Azonban ma úgy látszik, hogy a zöld pártoknak nagyon lecsökkent a bázisuk. A Párbeszédnél nem csak maga a párbeszéd hiányzik, hanem a tagság is, míg az LMP eléggé jelentős önfelszámolást hajtott végre, amit a választók egyáltalán nem díjaztak. Mire a maradék tagság ezt a tényt elfogadta, már nagyon lecsökkent a párt népszerűsége. További átrendeződést eredményezhet az erősorrendben az is, hogy a klíma vészhelyzet miatt egyre több párt veszi fel a zöld értékeket a programjába, tehát egy kifejezetten zöld párt a nagy tömegek részére nem feltétlenül lesz vonzó, ha mellette nem veszi fel a programjába azokat a megoldási javaslatokat, amelyek a jelenlegi társadalmat szétfeszítik. Sőt nem elég csak programba venni a dolgokat, hanem hitelesen cselekedni is kell. Tömegbázis nélkül nem lehet majd eredményeket elérni.

 

Aztán van még egy probléma, a két párt, hogyan ossza el egy egyesülés után a tisztségeket? Ez is lehet feszültségforrás, hiszen a legyengült LMP még mindig jóval nagyobb bázissal rendelkezik, mint a tagság nélküli Párbeszéd. Persze Karácsony Gergelynek biztos helye van legalább öt évig vagy még tovább, és a többieknek?

 

Persze kívánatos lenne a jelenlegi két „fél” zöldpárt helyett egy, csak az a baj, hogy ma nem jönne ki belőlük egy sem. Persze a következő országgyűlési választásokig, ami jelenleg 2022-re van tervezve, még sok minden alakulhat, módosulhat. Azonban lehet olyan irány is, hogy a mai ellenzékből a Momentum, a DK és a Jobbik kerül be, esetleg egy olyan tömörülés, amely ma még nem ismert, de a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is ott ülhet majd a parlamenti patkóban. gyakorlatilag megjósolhatatlan miként alakul majd a politikai erősorrend. Mindenesetre az egyesült zöldpártnak nagyobb az esélye felzárkózni a győztesek oldalára, mint külön-külön.

 

Kertész Z István

 


További hírek

  UV-C fénnyel a Covid-19 ellen?
2021. 01. 24. 21:36 szegedi-hirhatar.hu
  UV-C alapú légtisztítási módszerek
2021. 01. 24. 21:29 egri-hirhatar.hu
  Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért
2021. 01. 23. 19:45 hirhatar.hu
  A Koronavírus Tájékoztató Központ közleménye
2021. 01. 23. 19:45 hirhatar.hu
  Kormányfelmérés szerint a magyarok 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát
2021. 01. 23. 19:45 hirhatar.hu
  Mind többen kapcsolódnak a távhő hálózatra
2021. 01. 23. 19:39 pecsi-hirhatar.hu
  Informatika-biztonsági szakembereket képeznek
2021. 01. 22. 19:34 pecsi-hirhatar.hu
  Este nyolc után is kimehetnek majd az utcára, akiket már beoltottak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Cseh Katalin - ne járjon uniós támogatás Tiborcz Istvánnak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Orbán Viktor: A kormány várhatóan meghosszabbítja majd a rendkívüli jogrendet
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport