HÍRHATÁR ONLINE - Párizsi mészárlás - A Charlie Hebdo évek óta harcban áll Iszlámmal - videók!

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.01.27.
 Péntek
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   388,18 Ft
   CHF árfolyam
   387,24 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 01. 07. 21:43     


Párizsi mészárlás - A Charlie Hebdo évek óta harcban áll Iszlámmal - videók!
Nem a tizenkét halálos áldozatot követelő szerdai merénylet az első támadás a baloldali, erőteljesen vallásellenes Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen, amelynek munkatársait az elmúlt években többször érték halálos fenyegetések, támadások. Megszólalt az a karikaturista, aki beengedte a fegyveres terroriskat a szerkesztőségbe.

 

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a cikkben szereplő videók tartalma káros lehet a kiskorúak fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődésére az erőszak ábrázolásának jellege miatt - kizárólag 18 éven felüliek számára.

 

A BBC brit közszolgálati televízió honlapján megjegyzi, hogy Stephan Charbonnier avagy Charb, a lap igazgatóját folyamatosan testőrök védik és többször kapott halálos fenyegetést. A Telegraph című brit napilap úgy tudja, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2013-ban vérdíjat tűzött ki Charbra, iszlamista honlapokon pedig nemrégiben lefejezésére buzdítottak. A szerdánként megjelenő magazin senkit sem kímélő, nonkonformista, a katolicizmust, az iszlámot, a zsidóságot vagy a szélsőbaloldalt egyaránt kifigurázó hangvételét misem bizonyítja jobban, minthogy Twitter-oldalán közzétett legutóbbi bejegyzéseinek egyike a rettegett Abu Bakr al-Baghdadit, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet célozta meg.
 

A 45 ezer példányban megjelentetett magazin eheti borítóképén Michel Houellebecq, a botránykönyveiről ismert francia író szerepel, akinek Behódolás (Soumission) című könyve ugyancsak január 7-én jelent meg, s már kiadása előtt óriási vihart kavart Franciaországban. A közeljövőben játszódó történet szerint ugyanis egy radikális muszlim politikus foglalja el a francia államfői pozíciót.

 

2006-ban számos muzulmánt feldühített a Charlie Hebdo, miután az eredetileg a Jyllands-Posten dán napilap által közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat a francia lap is lehozta, és hozzátette saját rajzait. Válaszul gyújtóbombát dobtak a magazin párizsi irodájára. 


2011 novemberében újabb hasonló támadás érte a lap irodáját, valamint hackerek indítottak akciót a honlapja ellen, feltehetően válaszul arra, hogy a magazin "Charia Hebdo" néven különkiadást jelentetett meg, s Mohamed prófétát a szám "társ-főszerkesztőjeként" jelölte meg.

 

2012. szeptember 19-én a szatirikus hetilap ismételten Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Aznap újabb hackertámadás érte a magazin honlapját. A karikatúrák olajat öntöttek a tűzre, mivel nem sokkal korábban Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai amatőr film jelent meg, amely világszerte feldühítette az iszlám híveit. A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva 2012. szeptember 21-én, a péntek déli muzulmán ima idején húsz országban ideiglenesen zárva tartottak a francia diplomáciai képviseletek és iskolák.


"Ha figyelembe vesszük a körülményeket, a világhelyzet soha nem kedvez a radikális iszlám és általában a vallásokkal való viccelődéshez. Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége" - nyilatkozott akkor a Charlie Hebdo igazgatója. 

Nyilatkozott a Humanité francia lapnak az első olyan személy, aki testközelből élte át a Charlie Hebdóban történt véregzést. Az egyik karikaturista, aki a helyszínen volt,  Coco a lapnak elmondta, hogy éppen a kislányát hozta el a napköziből, amikor a bejáratnál meglátta a két csuklyás és felfegyverkezett férfit, akik megfenyegették őt, hogy ha nem engedi be, akkor megölik. 

 

"Be akartak menni. Beütöttem a kódot" - mondta Coco, aki a helyszínen élte át a támadást.

 

A fegyveresek így hatoltak be a szerkesztőségbe, és a nő szerint a terembe belépve azonnal tüzet nyitottak Wolinskira és Cabura, a lap két emblematikus karikaturistájára – írta az Index. Coco azt mondta:


„A mészárlás öt percig tartott. Én egy asztal alá bújtam... Ők tökéletesen beszéltek franciául... és az al-Kaidát emlegették.” A helyszíni tanúk szerint a támadók azt kiáltozták, hogy "megbosszultuk a prófétát."


Le Figaro a francia rendőrségre hivatkozva azt közölte, hogy a támadók ráadásul először rossz címre mentek. A lapnak Emmanuel Quemener rendőr azt mondta, a két fegyveres először eltévesztette a címet és a Nicolas Appert utca 6-ba tört be, ahol közölték velük, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége a 10-es szám alatt van. Ezután átmentek a Charlie Hebdo szerkesztőségéhez, ahol éppen szerkesztőségi értekezletet tartottak. A Le Figaro kórházi információja szerint a két fegyveres először a földszinten ölt meg egy embert, majd felmentek az első emeletre, ahol a szerkesztőségi ülést tartották. "Itt egymás hegyén hátán találták a holttesteket" – írta az Index.


Eddigi információk szerint 12 ember, köztük két rendőr halt meg a terrorakcióban, miután a két férfi délelőtt behatolt a Charlie Hebdo szerkesztőségébe. Ezen kívül öten súlyosan megsérültek, és több mint húsz könnyű sérült van, és több szemtanú is azt állította, hogy a fegyveresek azt kiabálták, hogy az al-Kaida terrorszervezethez tartoznak. A lap több emblematikus, és a támadás kiindulásának alapjaként azonosítható karikaturistája is az áldozatok között van. Az újság kiadójának igazgatója, Stéphane Charbonnier, művésznevén Charb is meghalt a támadásban - írta a Le Monde. Charb készített Mohamed próféta életéről  képregényt 2013-ban. 

 

Telegraphnak egy túlélő azt mindta, hogy a szerinte a terroristák azt állították: "Mi vagyunk az al-Kaida.  Aztán rálőttek Wolinskira, Cabura" - folytatódik a beszámoló. - "Elbújtam az íróasztalom alá. A támadók tökéletesen beszéltek franciául. Azt mondták, ők az al-Kaida." Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a kormány rendkívüli ülésén a következőt mondta: "El fogjuk kapni ezt a három bűnözőt" - idézte a The Guardian.

 

 

 

-mezei-

 

Forrás: Index


További hírek

  Pillangóbugyi, a legtökéletesebb ajándék Valentin-napra(+18)
2023. 01. 27. 15:08 hirhatar.hu
  Szeretnél jobb teljesítményt nyújtani?
2023. 01. 27. 15:01 13keruleti-hirhatar.hu
  A tökéletes ajándékot keresed Valentin-napra?
2023. 01. 27. 14:55 pestmegyei-hirhatar.hu
  KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
2023. 01. 26. 13:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megsemmisítette(?) a rendőrség a Schadl György páncélszekrényében talált titokzatos szexképeket is
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Milyen ruházatban kell kick-boxolni?
2023. 01. 25. 09:55 hirhatar.hu
  Elektronikusan intézhető jogi ügyek
2023. 01. 24. 10:48 hirhatar.hu
  Optimalizáld szerződéseidet dinamikusan, online!
2023. 01. 24. 10:44 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport