HÍRHATÁR ONLINE - Retteg a magyar kormány egy európai ügyészség felállításától – véli az ellenzék

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.07.07.
 Kedd
Ma Appolónia napja van.
Holnap Ellák napja lesz.
   EUR árfolyam
   352,8& Ft
   CHF árfolyam
   331,66 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 07. 20:30     


Retteg a magyar kormány egy európai ügyészség felállításától – véli az ellenzék
A magyar kormány egyértelműen elutasítja a tervezett európai ügyészség felállítását, amelyet azzal indokol, hogy szerinte jelenleg is megvannak azok a keretek, amelyeken belül fel lehet lépni a korrupcióval szemben.

A magyar kormánynak az európai ügyészség felállításától való elhatárolódását több ellenzéki párt is kifogásolja. A Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, Hadházy Ákos szerint ez nem kevesebb, min a kormányzat részéről annak beismerése, hogy nem szeretne egy szervezetet, amely felett neki nem volna kontrollja, és amely számon kérhetné a közpénzek lenyúlása miatt.

 

-Trócsányi László a minap úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem támogatja az európai ügyészség felállítását, ugyanis „jelenleg is megvannak azok a keretek, amelyeken belül fel lehet lépni a korrupcióval szemben”. A miniszter állítása azért végtelenül cinikus, mert a probléma pont az, hogy csupán a korrupció elleni fellépés keretei vannak meg, de érdemi lépések nem történnek. A magyar ügyészség mondvacsinált okokra hivatkozva dobja vissza vagy ássa el a feljelentéseket, miközben százmilliárdos nagyságrendben tűnnek el fejlesztési pénzek. Az LMP szerint a legfontosabb feladat a magyar ügyészség függetlenségének megteremtése és hatékonyságának növelése lenne. Azonban a párt álláspontja szerint az EU-s forrásokat érintő korrupcióval szemben Uniós szinten lehetne a leghatékonyabban fellépni, ezért szükség van az európai ügyészség felállítására – mondta Hadházy.

 

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint a korrupcióellenes együttműködésből kilépő Fidesz-kormány ezzel a tettével nyíltan vállalja, hogy korrupt.

 

Az urizáló fideszes elit nyíltan felvállalja korruptságát, kiáll a lopásalapú kormányzás orbáni modellje mellett. Csak így értelmezhető az, hogy a Fidesz-kormány kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű nemzetközi korrupcióellenes együttműködésből.

 

Az Orbán-kormány kilépése annak a beismerése, hogy az OGP hazánkat érintő korábbi megállapításai igazak: a magyar kormányzás átláthatósága csökkent, valóban leépült a fékek és ellensúlyok rendszere és veszélybe került a sajtószabadság. A Fidesz-kormány ahelyett, hogy ezen változtatna, inkább hátat fordít az eléje tartott tükörnek, és a korrupciót üldözők közül átáll a korruptak oldalára.”– áll a párt sajtóközleményében.

 

Az MSZP azt is hozzáteszi, hogy a párt továbbra is minden lehetséges eszközzel küzdeni fog a lopásalapú kormányzás ellen. Az ellenzéki párt a kormány leváltása után, a lenyúlt nemzeti vagyon visszaszerzését alapvetőnek tekinti, és azt is megígéri, hogy az országot a korrupció ellen fellépő államok közé vezeti majd vissza.

 

Kertész Z István/kép: hvg.hu


További hírek

  Híd a munkahelyekhez
2020. 07. 06. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt a Volt egyszer egy vadnyugat legendás zeneszerzője
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Miután zsírgazdag lett közpénzből, már nem szeretne ilyen befektetéseket – közölte álszerényen az Orbánvej
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Ismét látható a Spirál
2020. 07. 05. 19:48 pecsi-hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Az Orbán-kormány megszavazta a 150 éves Színművészeti Egyetem einstandját
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Szlovénia tesztet kér a horvátoktól, rekordszámú új beteg Bulgáriában
2020. 07. 05. 17:35 hirhatar.hu
  Lesz nyári színház Pécsen
2020. 07. 03. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Megszavazták a színművészet egyetem kormányalapítványba erőszakolását
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport