HÍRHATÁR ONLINE - Retteg a magyar kormány egy európai ügyészség felállításától – véli az ellenzék

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.06.18.
 Kedd
Ma Levente napja van.
Holnap Gyárfás napja lesz.
   EUR árfolyam
   322,29 Ft
   CHF árfolyam
   287,6& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 07. 20:30     


Retteg a magyar kormány egy európai ügyészség felállításától – véli az ellenzék
A magyar kormány egyértelműen elutasítja a tervezett európai ügyészség felállítását, amelyet azzal indokol, hogy szerinte jelenleg is megvannak azok a keretek, amelyeken belül fel lehet lépni a korrupcióval szemben.

A magyar kormánynak az európai ügyészség felállításától való elhatárolódását több ellenzéki párt is kifogásolja. A Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, Hadházy Ákos szerint ez nem kevesebb, min a kormányzat részéről annak beismerése, hogy nem szeretne egy szervezetet, amely felett neki nem volna kontrollja, és amely számon kérhetné a közpénzek lenyúlása miatt.

 

-Trócsányi László a minap úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem támogatja az európai ügyészség felállítását, ugyanis „jelenleg is megvannak azok a keretek, amelyeken belül fel lehet lépni a korrupcióval szemben”. A miniszter állítása azért végtelenül cinikus, mert a probléma pont az, hogy csupán a korrupció elleni fellépés keretei vannak meg, de érdemi lépések nem történnek. A magyar ügyészség mondvacsinált okokra hivatkozva dobja vissza vagy ássa el a feljelentéseket, miközben százmilliárdos nagyságrendben tűnnek el fejlesztési pénzek. Az LMP szerint a legfontosabb feladat a magyar ügyészség függetlenségének megteremtése és hatékonyságának növelése lenne. Azonban a párt álláspontja szerint az EU-s forrásokat érintő korrupcióval szemben Uniós szinten lehetne a leghatékonyabban fellépni, ezért szükség van az európai ügyészség felállítására – mondta Hadházy.

 

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint a korrupcióellenes együttműködésből kilépő Fidesz-kormány ezzel a tettével nyíltan vállalja, hogy korrupt.

 

Az urizáló fideszes elit nyíltan felvállalja korruptságát, kiáll a lopásalapú kormányzás orbáni modellje mellett. Csak így értelmezhető az, hogy a Fidesz-kormány kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű nemzetközi korrupcióellenes együttműködésből.

 

Az Orbán-kormány kilépése annak a beismerése, hogy az OGP hazánkat érintő korábbi megállapításai igazak: a magyar kormányzás átláthatósága csökkent, valóban leépült a fékek és ellensúlyok rendszere és veszélybe került a sajtószabadság. A Fidesz-kormány ahelyett, hogy ezen változtatna, inkább hátat fordít az eléje tartott tükörnek, és a korrupciót üldözők közül átáll a korruptak oldalára.”– áll a párt sajtóközleményében.

 

Az MSZP azt is hozzáteszi, hogy a párt továbbra is minden lehetséges eszközzel küzdeni fog a lopásalapú kormányzás ellen. Az ellenzéki párt a kormány leváltása után, a lenyúlt nemzeti vagyon visszaszerzését alapvetőnek tekinti, és azt is megígéri, hogy az országot a korrupció ellen fellépő államok közé vezeti majd vissza.

 

Kertész Z István/kép: hvg.hu


További hírek

  Ő ilyen, és így önmaga – Erika és Eszter története
2019. 06. 17. 20:17 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Megkezdődött az ukrán gyerekek magyar kormány finanszírozta üdültetése
2019. 06. 17. 13:12 hirhatar.hu
  Visszautasította a két életet mentő kapitány, hogy vele népszerűsködjön az újpesti fideszes polgármester
2019. 06. 17. 13:12 hirhatar.hu
  A Fidesz, Bige László és a pécsi vállalkozó esete, avagy a mocskos maffia mancsai
2019. 06. 17. 13:12 hirhatar.hu
  Moldova-novella kelt életre – nem fér el a MÁV újonnan rendelt emeletes vonata a kijelölt vonalon
2019. 06. 17. 11:27 hirhatar.hu
  A teknősgyilkosság és a hajléktalangyilkosság tömegpszichózisa
2019. 06. 17. 11:27 hirhatar.hu
  „Besúgórock”, spiclik, elárult szabadság – ennyi maradt 30 év után a „Szabadság Napjából”
2019. 06. 17. 11:27 hirhatar.hu
  Nem akart soha első lenni
2019. 06. 16. 23:19 pecsi-hirhatar.hu
  Orbán Viktor történelmi bűne
2019. 06. 16. 12:17 hirhatar.hu
  Az Orbán-propaganda úgy döntött, hogy Orbán döntötte meg a rendszert
2019. 06. 16. 12:17 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport