HÍRHATÁR ONLINE - Sobibor gázkamráinak titka

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.02.25.
 Csütörtök
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   360,17 Ft
   CHF árfolyam
   325,22 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 19. 14:04     


Sobibor gázkamráinak titka
Auschwitz-cal ellentétben a sobibori koncentrációs tábor titkai hosszú éveken át rejtve maradtak. Mire a felszabadító csapatok megérkeztek, a nácik tökéletesen eltüntették bűnjeleiket. Ez egyszersmind azt is jelentette, hogy a szerencsétlen táborlakókat egytől egyig lemészárolták.

Az álcázó munka szinte tökéletes volt. 1943 végétől a tábor helyén farmot alakítottak ki: az egykori gázkamrák fölé fákat ültettek, a felületet leaszfaltozták. Egy vasúti sínen és a parancsnokok házán kívül semmi, de semmi nem maradt meg belőle - így azon kevesek sem tudták érdemi felvilágosítást adni hollétéről, akik valami csoda folytán életben maradtak - írja a Washington Post.
 
Több mint 70 éven keresztül úgy tűnt, Sobibor elveszett a történelem számára. A közelmúltban azonban a régészek négy, még mindig jó állapotban levő gázkamrára bukkantak a leaszfaltozott úttest alatt. A további ásatások nyomán pedig a koncentrációs tábor többi borzalmas titka is feltárult. 250 ezer zsidó lelte a halálát itt: személyes értéktárgyaikat, több ezer aranyfülbevalót, jeggyűrűt, Dávid csillagos medált, pecsétgyűrűt a nácik egy kútba vetették. A kutat aztán betömték és be is temették.
 
"A sobibori gázkamrák feltárása nagyon lényeges fejezet a Holokauszt-kutatásban" - magyarázza David Silberklarig történész, a Yad Vashem Studies kiadója. "Legfontosabb azt eszünkbe vésni, hogy a nácik senkit, de senkit nem hagytak életben a gázkamrák környékén dolgozó zsidók közül." A kevés túlélő egy hősies, de annál kockázatosabb lépésnek köszönhette menekülését.
 
A viszonylag kis alapterületű (396x609 m) haláltábort 1943 márciusában adták át. Tulajdonképpen három részből állt: a foglyok barakkjaiból, a gázkamrákból és azokból az épületekből, amelyek otthont adtak a személyzetnek és az irodáknak. A téglából épült gázkamrákat egy, cinikus módon Himmelfahrsstrasse-nak (Út a mennyekbe) nevezett ösvényen lehetett megközelíteni.
 
 
A bejárat előtt fehérköpenyes férfi állt - mesélte egy egykori német tiszt, aki arról tett vallomást, hogyan teltek a mindennapok a haláltáborban. Az őr azért öltözött orvosnak, hogy a foglyok engedelmesen, pánik és rendbontás nélkül masírozzanak a kamrákba, ahol tudomásuk szerint tisztálkodniuk kellett, mielőtt munkába állnak. Aztán szokás szerint rájuk zárták az ajtókat, bevezették a szénmonoxidos gázt, majd eltávolítottál a holttesteket. Hogy a többi fogoly ne hallja az áldozatok jajgatását, az épület körül libákat tenyésztettek - mesélte Wojciech Mazurek történész, aki 8 éven át eredménytelenül kutatott a  gaztettek bizonyítékai után.
 
Hanem a foglyokat nem lehetett sokáig félrevezetni. A táborlakók létszáma ugyanis egyre apadt, a  zuhanyzókba tereltek közül senki sem jött vissza, így a többiek gyanakodni kezdtek, hogy megölték őket. Ebben az időben érkezett egy Alexander Pechersky nevű zsidó származású hadifogoly is a táborba a Szovjetunióból, aki meglehetősen kockázatos, ám annál hatékonyabb szabadulási tervet ötölt ki. "Megtámadjuk az őröket, megölünk annyit közülük, ahányat csak lehet, aztán kitörünk a táborból" - biztatta társait. Így is lett: 1943. október 14-én fellázadtak a foglyok. Az őrök egy részével valóban sikerült végezniük, így néhány százan kiszabadulhattak és a közeli erdőkbe vetették magukat. A nácik sokukat újra elfogták és lemészárolták, de sokan meg is menekültek. Borzalmas élményeiket azonnal nyilvánosságra hozták, vallomásaik visszhangja miatt pedig a nácik biztonságosabbnak látták, ha a szó szoros értelmében eltüntetik az újonnan nyitott tábort.
 
Kiss Kati

További hírek

  Orbán faluja egymaga több támogatást kapott, mint az összes ellenzéki vezetésű város
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  Ellenzéki előválasztás: Karácsony Gergely a legnépszerűbb a Medián szerint
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  A jobbikos bizottsági elnöke szerint titkos alagutat építenek Orbánnak a Puskás Stadionhoz
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  2971 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 108 beteg
2021. 02. 21. 21:24 hirhatar.hu
  Ingyenes vidéki lapdömpinggel készül a kormány a választásra
2021. 02. 21. 21:24 hirhatar.hu
  Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje
2021. 02. 21. 21:24 hirhatar.hu
  Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021. 02. 21. 18:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021. 02. 20. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Lazítson, pihenjen vagy aludjon egy jót a megfelelő függőágyban!
2021. 02. 20. 12:24 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport