Valószínűsíthető, hogy egyes gyártók új fantázianéven hozzák majd forgalomba azokat a gyengébb minőségű, olcsóbb termékeket, amelyek a szigorúbb előírásoknak nem felelnek meg. Az idei szilveszterkor azonban még nem lesz változás, mivel az új rendelkezéseket csak jövő nyártól vezetik be.
A változások egyik fontos eleme, hogy az eddigi hústartalmat 40-ről 51%-ra kell emelni. Ha pedig valaki ezt nem hajtja végre, nem nevezheti a produktumát virslinek. Persze ne legyenek illúzióink: a mostani silány termékek aligha fognak eltűnni a polcokról, hiszen továbbra is jelentős igény mutatkozik az olcsóbb áruk iránt.
A szigorítás révén viszont kevesebb lesz a virsli a boltokban, és megszaporodik majd a „húsrudacskák”, „húspálcikák” és egyéb fantázianevű élelmiszerek száma. Néhány napos hír, hogy a Lidl egyik – lengyel gyártású – baromfivirslijét éppen azért vonták ki a forgalomból, mert csupán 18%-ban tartalmazott húst, 43%-ban viszont MSM-et (vagyis a csontokról mechanikusan lefejtett húst), és így még az érvényben levő előírás szerint sem nevezhették volna virslinek.
(agrarszektor.hu)