HÍRHATÁR ONLINE - Szoros választás várható januárban Szentendrén

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.09.15.
 Vasárnap
Ma Enikő napja van.
Holnap Edit napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,70 Ft
   CHF árfolyam
   303,69 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 19. 20:24     


Szoros választás várható januárban Szentendrén
A 2017-es év első és igen izgalmas választására Szentendrén kerül sor. Január 15-én, a város 7-es önkormányzati körzetében négyen mérkőznek meg a képviselői helyért.

A nemrég elhunyt Fideszes városatya helyére a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ), a Lehet Más a Politika (LMP) a Magyar Munkáspárt és a kormánypártok jelöltje versengenek majd.

 

A szentendrei 7-es választókörzetben január 15-én dől el, hogy ki képviselheti majd az ott lakók érdekeit. A rajthoz álló szervezet és a politikai pártok nem a szokványos mezőnyt alkotják. A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület, helyi civil szervezet tűnhet befutónak, de komoly eredményt érhet el az LMP képviselője is.

 

Ugyanakkor a győzelemre a jelenlegi kormánypártok jelöltje is igényt tart. A Magyar Munkáspárt színeiben induló aspiráns azonban maga is csak pár tucat szavazatra számít. Sokan az előző önkormányzati választáson, a körzetben mért eredmények alapján próbálják meg kikalkulálni a győztest, mások figyelembe veszik, hogy az elmúlt két és fél év alatt a választópolgárok megtapasztalhatták az indulók mögött álló szervezet illetve a pártok ténykedéseit. Az általunk megkérdezettek döntő többsége a TESZ vagy az LMP győzelmét kívánná, de azért akadt olyan is, aki a Fidesz-KDNP sikerének drukkol. Az eredmények mutatják majd meg, hogy kit, illetve kinek a programját szeretnének az itt élők, ez országos vonatkozásban is érdekes lehet.

 

Szentendrén összesen 10 körzet van, az önkormányzatban jelenleg 9 kormánypárti, 3 TESZ-es, 1 MSZP-s és 1 Jobbikos képviselő van. Az üresen maradt helyet bárki is nyeri el, igazi értelemben véve az arányok nem módosulnak majd lényegesen. Mivel az MSZP és a DK nem indul, de lényegileg támogatja a TESZ sikerét, így baloldali jelölt csak a Munkáspárt színeiben akad. Az LMP-nek politikailag nagy siker lenne bekerülni a testületbe, sőt országosan is lehetne hivatkoznia erre. A kormánypárti képviselő győzelme arányaiban lényegesen nem növelné ugyan az amúgy is meglévő többséget, ám politikailag szintén nagy jelentőséggel bírna a Fidesz-KDNP számára.

 

A 2014-es önkormányzati választásokon a 7-es választókörzetben második lett a TESZ 37,7%-kal, a Fidesz ekkor 44,5%-ot kapott. Az MSZP 8,2, a Jobbik 7,0 és egy független jelölt 2,6%-ot ért el.

 

Most a körzetben 2038 választásra jogosult személy lakik. A TESZ Egyesülethez hasonló, városi közpolitikával foglalkozó civil szervezet sok van az országban, közülük több tucat 2014-ban megnyerte a helyi választásokat, sőt néhányuk már 2010-ben is győzedelmeskedett. A TESZ-hez hasonlóan vannak olyan helyi civil szervezetek, amelyek ugyan nem nyerték meg a települési választásokat, de a Fidesz ellenében saját városukban szinte egyedüli kihívói a kormánypártoknak.

 

 A TESZ képviselő-jelöltje: Helyes Imre, 66 éves nyugdíjas diplomata, aki aktív korában a Külügyminisztériumban dolgozott.

–A TESZ, mint nevéből is adódik, a közösségi önkormányzatiság feltételeinek kialakításán keresztül az itt lakók érdekeiért, az élhető Szentendréért tevékenykedik. Ezt a tevékenységet fogjuk tudni még határozottabban végezni, ha lakók engem tisztelnének meg bizalmukkal. A TESZ a szentendrei polgárok érdekeinek képviseletén, valós problémáik megoldásán fáradozik, nem pedig pártpolitikai célokért  cselekszik. Kidolgozott programunk egyik sarkalatos pontja olyan intézményi rendszer kialakításának elősegítése, amely lehetővé teszi, hogy a szentendreiek bele tudjanak szólni az általuk befizetett  helyi adók legalább egy részének városrészenkénti felhasználásába. Egyesületünk  2010 környékén éppen azért jött létre, mert a civilek határozott álláspontjának érvényesítése nagy akadályokba ütközött. A tapasztalat azt mutatta, közvetlenül részt kell venni a helyi közpolitikai életben, hogy már a döntések előkészítési folyamatában meg lehessen jeleníteni a sokszínű lakossági érdekeket. A város 5-ös körzetében már az egyesület tagja képviseli a lakosságot – érdemes tanulmányozni az ott történteket!  – mondta Helyes Imre.

 

Drávucz Zsolt, 42 éves vállalkozó, a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben készül a megmérettetésre. Pártja komolyan veszi az indulását, Szél Bernadett társelnök személyesen mutatta be a helyi médiának és az érdeklődőknek.

–Az LMP az egyetlen ellenzéki párt amely most önállóan indul. Mi nem állunk be mások mögé, nem is tehetnénk, hiszen a legutóbbi önkormányzati választáson 13%-ot értünk el. Ez arra kötelez minket, hogy a szimpatizánsainknak lehetőséget adjunk egy országos ellenzéki pártra való szavazásra. A helyieknek azért lehet ez fontos, mert kirívó esetekben így akár parlamenti felszólalásra, esetleg interpellációra is mód van.  Itt van például egy 25 méteres átjátszó torony építésének ügye, amit a mi lakóövezetünkbe akarnak elhelyezni. Már 290 aláírás gyűlt össze ez ellen, természetesen mindenféleképpen felkaroljuk a problémát, de képviselőként erőteljesebben tudnám a lakósság érdekeit érvényesíteni. Arra számítok, hogy 900-1000 ember fog szavazni és nem a TESZ-től vesszük el a voksokat, hanem a saját szavazókörünk jutatja be személyemet a képviselőtestületbe. Ha nem az LMP akkor természetesen mi is a TESZ győzelmét kívánjuk, hiszen a civil közeli és probléma centrikus hozzáállásunkból is ez következik – mondta Drávucz.

 

Pálmai Ferenc, a Magyar Munkáspárt támogatásával indul. Az 57 éves vállalkozó nem helyi lakós, leányfalui és tahi kötődésű.

–Én nem ígérgetek, aki ezt teszi az szélhámos. Én a múlt helyett a jövőre gondolnék. A problémák közül az útállapotokat és a közvilágítási hiányosságokat emelném ki. Bár nem hiszem, hogy a választok engem juttatnának be  a képviselőtestületbe, aki rám szavaz, az a közösségi társadalomra szavaz. Politikai közösségem, baloldali és nemzeti párt, amely az ország érdekeit nézi, én is ezt tenném helyben, Szentendrén. Ha erre most nem kerülhet sor akkor a TESZ sikerének örülnék.

 


A kormánypártok jelöltje, Négyessy Katalin a negyvenes éveiben járó gordonkaművész és zeneiskolai csellótanár. Hírportálunknak sajtófőnöke, Solymosi Heléna nyilatkozott.

–Négyessy Katalin hosszú ideje jó kapcsolatokat ápol a város vezetésével, húsz éve dolgozik Szentendréért, aktívan részt vesz a település életében. Zeneművészeti fellépéseivel sokfelé elviszi Szentendre hírnevét, munkáját a város testülete is elismerte. Katalin programjában az Egres úti kishíd és a hozzá vezető utak kiszélesítése, járdák építése és a vízelvezetési problémával küzdő utcák fejlesztése, valamint a körzetben élők által használt közintézmények megközelíthetősége és használhatóságának javítása szerepel elsődlegesen.

 

 

 

Kertész Z István

 


További hírek

  A Fidesz és az ellenzék jelöltjein kívül négy független jelöltre voksolhatunk október 13-án
2019. 09. 15. 12:01 dunakeszi-hirhatar.hu
  A Beton arca 6.0
2019. 09. 15. 02:15 pecsi-hirhatar.hu
  Végre: egy az egy ellen indulnak az ellenzéki pártok a Fidesz ellen Dunakeszin
2019. 09. 14. 19:18 dunakeszi-hirhatar.hu
  Tarlós és a náci fogyatékosság
2019. 09. 14. 17:17 hirhatar.hu
  A mozgássérültek egyesülete tiltakozik Tarlós bunkósága ellen
2019. 09. 14. 17:17 hirhatar.hu
  Pikó: „Fél a Fidesz – véget vetünk az einstandnak!”
2019. 09. 14. 17:17 hirhatar.hu
  Még öt évig mosolyog a Radio Smile
2019. 09. 14. 12:52 kecskemeti-hirhatar.hu
  Fiatal szomszédja rabolta ki a 87 éves férfit
2019. 09. 14. 12:32 kecskemeti-hirhatar.hu
  Első Pécsi Családi Roma Fesztivál
2019. 09. 14. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  Tarlós István lassan bedilizik
2019. 09. 14. 01:09 kecskemeti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport