![]() |
|
![]() |
|
Tweet |
|
|
![]() |
|
Szabad szedés és kétféle menü: „21. századiasította” az iskolai menzákat a Siófokon és az ország számos településén közétkeztetést szolgáltató cég. A gyerekek immár naponta A és B menüből választhatnak, azt és annyit szednek a tányérjukra, amit és amennyit akarnak, vagyis amiről úgy gondolják, hogy meg is fogják enni.
Az étkeztető cég szakemberei külföldi példákat tanulmányoztak, ez esetben a szabadszedéses menza példáját Svédországból „importálták”. Előzetesen tesztelték több iskolában is, így Siófokon is és azt tapasztalták, hogy elsöprő sikert aratott a „svédasztalos” menza. Azokat az ételeket, amik eddig szinte kóstolás nélkül visszakerültek a konyhára és élelmiszerhulladékként végezték, most örömmel fogyasztják el a gyerekek, olyanokat is, amelyeket eddig nem szívesen fogyasztottak, mint például a resztelt máj, a harcsapaprikás, a gombapörkölt.
Csak magyar beszállítóktól, magyar termelőktől vásárolják az alapanyagot, s megtudtuk továbbá, hogy a szülőknek előzetes bejelentkezés nélkül is van módjuk megkóstolni, hogy mit esznek a gyerekeik az iskolai menzán.
„Fontos, hogy egészséges, ízletes ételek kerüljenek a gyerekek tányérjára és minél kevesebb végezze ételmaradékként” – mondta dr. Kovács Miklós siófoki alpolgármester.
A Vak Bottyán iskola pedagógusai megerősítették: a gyerekek nagy tetszéssel fogadták a szabad szedést és a menüválasztást, azt, hogy bármiből bármennyit szedhetnek, s valóban lényegesen kisebb az ételpazarlás, mint a korábbi időszakban.
Az indító menü egyébként paradicsomleves, párolt sertésszelet rizzsel és kukoricával (A), illetve carbonara spagetti (B) volt, valamint alma és narancs. |
|
|
|