HÍRHATÁR ONLINE - Találkozás az ellenséggel

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.04.19.
 Csütörtök
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   310,35 Ft
   CHF árfolyam
   259,03 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 05. 27. 17:00     


Találkozás az ellenséggel
Egy valószínűtlen, de azért nem teljességgel elképzelhetetlen helyzet. Találkozol azzal az emberrel, aki betört a házadba, kifosztott, a feleségedet megerőszakolta, a gyerekedet úgy összeverte, hogy azóta is kórházban van, végül a házat is felgyújtotta… és akkor te azt mondod neki, hogy maga a múltkor nem viselkedett túl udvariasan.

Mit gondolnánk az áldozatról, miért beszélt így? Félt? Nem találta a megfelelő szavakat? Netán nem is bánta, hogy tönkretették az életét? 
 
Szóval miért beszélt így Hiller István Gulyás Gergellyel, amikor tegnap este leállt vele vitatkozni az ATV-ben? Az országot ért tragédiát miért jelentéktelenítette el ezzel a megállapítással? „Maguk nem kiterjesztették a magyar demokráciát, hanem szűkítették.”
 
Szűkítették?
 
Magyarországon tehát a demokrácia csak így egyszerűen le van szűkítve. És mennyivel? Egy törvény „szűkült le”? Tíz? Száz? Nem esetleg inkább ötszáz? Na és lehet sztrájkolni? Lehet népszavazni? Lehet az egész országban mindenhol ellenzéki rádiót hallgatni? Lehet a kormány vagy a kormánypárt valamelyik tagját sikerrel perelni? Lehetséges Orbán Viktor családján és érdekkörén kívül másnak is közbeszerzési pályázatot nyerni? Lehetséges a miniszterelnök terveit, szándékait a demokráciák szokásos eszközeivel visszafogni? Mondjuk azért, hogy ne költözhessen többszáz milliárdért a Várba? Hogy ne véreztesse ki az országot újabb és újabb értelmetlen sportlétesítményekkel? Tehetünk-e bármit is az ellen, hogy ne vásároltathassa fel az ország összes vidéki újságját és ne tehesse tönkre azokat, amelyek megpróbálják korlátozni a hatalmát? Megakadályozhatjuk-e abban, hogy ne titkosíttathasson bármit, amit a nép elől el akar rejteni? És egyáltalán, hogy ne uralkodhasson úgy, mint Dzsingisz kán. 
 
De akkor a CEU-ról vitázó Hiller István miért beszélt mégis úgy, mint aki fél, vagy nem találja a megfelelő szavakat, vagy mint akinek ez az egész nem is olyan fontos? Minek prédikált Gulyásnak a tudás fontosságáról, és miért igyekezett, akár egy tehetetlen szülő, szegény kis frakcióvezető-helyettes lelkére hatni: „az életben egyszer próbálják meg beismerni, hogy rosszul döntöttek… ahelyett, hogy vádiratnak alkalmas tények tömegével semmisítette volna meg.
 
Gulyás egy sima modorú bűnöző, nem mellesleg az életünket tönkretevő illiberális alkotmány egyik kidolgozója. Elmehetett volna egy ügyvédi irodába válópereket, gyerektartási ügyeket intézni, ehelyett szakértelmét egy olyan bűnözői csoportnak ajánlotta fel, amely életveszélyesen sérti nemzeti érdekeinket. Ő nem egy háborúzó hadsereg parancsot teljesítő tisztje, hanem békében, demokráciában elkövetett bűntettek százainak készséges résztvevője. 
Jogunk van ítélkezni felettük, és kötelességünk is. Hillernek is ezt kellett volna tennie, és nem hálálkodnia, amiért Gulyás egyáltalán leült mellé. De a párttársaihoz hasonlóan ő is fél, és igazából egyiket sem érdekli már ez az egész.
 
Ja, és persze pont ettől olyan keresett interjúalanyok.
 
Bruck András

További hírek

  A hétvégén is folytatódik a meleg, napsütéses időjárás
2018. 04. 19. 19:43 gyomroi-hirhatar.hu
  Felsőoktatási felvételi: kezdődik az ügyintézés időszaka
2018. 04. 19. 12:00 gyomroi-hirhatar.hu
  Népismereti verseny mesterségek bemutatójával
2018. 04. 19. 11:53 pecsi-hirhatar.hu
  Célkeresztben a kisföldalatti - meghosszabbítanák
2018. 04. 19. 11:47 hirhatar.hu
  Negyedszázad után tért vissza
2018. 04. 18. 15:00 pecsi-hirhatar.hu
  Hétvégén változik a vonatok menetrendje a munkanap-áthelyezés miatt
2018. 04. 18. 12:29 gyomroi-hirhatar.hu
  A választás után már nem kell aggódnia Orbán vejének sem
2018. 04. 18. 12:04 hirhatar.hu
  Ungár nem ment Simicskához
2018. 04. 18. 11:54 hirhatar.hu
  Vallomást tett Gyárfás Tamás, aki gyanúsított az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyében
2018. 04. 18. 11:26 hirhatar.hu
  Fodor Erik a Szigetre készül
2018. 04. 17. 18:03 maglodi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport