HÍRHATÁR ONLINE - Tippek a hatékony olvasáshoz

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.06.22.
 Szombat
Ma Paulina napja van.
Holnap Zoltán napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,62 Ft
   CHF árfolyam
   416,95 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 04. 19. 12:07     


Tippek a hatékony olvasáshoz
Mutatunk egy módszert, amellyel hatékonyan lehet olvasni. Hosszú távon is lehet emlékezni a könyvekből szerzett információkra, ami fontos a szakmai fejlődéshez és ahhoz, hogy a tanultak felhasználhatóak legyenek a mindennapokban.

A sikeres vállalkozók folyamatosan tanulnak, olvasnak, hiszen a fejlődéshez mindez elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatott módszert érdemes alkalmazni a szakmai kiadványok, például a social media könyv olvasásakor annak érdekében, hogy az új információk valóban rögzüljenek, és alkalmazhatóak legyenek a mindennapok során.

 

Érdemes kérdéseket megfogalmazni a könyv olvasását megelőzően

 

Első lépésként a kiválasztásra kell kiemelt figyelmet fordítani, hiszen elengedhetetlen, hogy valóban érdekeljen téged a könyv. Ha nem tartozik az érdeklődési körödbe, akkor teljesen mindegy, hogy mennyien ajánlották, nem fog lekötni. Nem fogod megjegyezni a tartalmát, vagy nem tudod végigolvasni.

 

Nem érdemes azonnal elkezdeni olvasni a könyvet, először célszerű megismerkedni vele. Megnézni a borítóját, és megismerni a felépítését, illetve átfutni a fejezetcímeket. Ezt követően már magabiztosabban fogod elkezdeni az első fejezetet és tájékozódni a sűrű sorokban. A megismerés során érdemes kérdéseket is megfogalmazni, amelyekre mindenképpen szeretnénk választ kapni a későbbiekben. Például miért pont ez a mű címe, miért ajánlotta ezt a könyvet számomra az ismerősöm?

 

Érdemes visszaemlékezni az olvasottakra, és felidézni a fontosabb gondolatokat

 

A kiválasztás és a megismerés után kezdődhet az olvasás élvezete. Nem kell rohanni, hiszen nem a mennyiség a lényeg, hanem az olvasás élménye és az információk megszerzése. Kényelmes tempóban, figyelmesen kell olvasni. Célszerű a fontosabb részeket kiemelni szövegkiemelővel. Ha nem szeretnél írni a könyvbe vagy a szöveget kiemelni, akkor a telefonoddal képet is készíthetsz az adott szövegrészletről.

 

Akár jegyzet is készíthető egy külön füzetbe vagy lapra, amelyben összegezhető az adott fejezet lényege, valamint leírhatók az új információk és az idegen kifejezések. A fejezet elkezdése előtt mindenképpen érdemes visszaemlékezni a már olvasottakra, és újra felidézni a legfontosabb gondolatokat. Ez legalább annyira fontos, mint maga az olvasás.

 

Az ismétlés a tudás anyja

 

Amikor a könyv végére értél, célszerű újra elolvasni, hiszen az ismétlés a tudás anyja. A második olvasás során rengeteg olyan információt fogsz találni, amelyek az első nekifutás során elkerülték a figyelmed. Ennek a módszernek köszönhetően még több kérdésre tudsz majd választ kapni, és még több hasznos információval leszel gazdagabb.

 

A könyved többszöri elolvasását követően javasolt írásban összefoglalni a tartalmát, továbbá azt is felvázolni, hogy a tanultak hogyan alkalmazhatóak a mindennapokban. Célszerű kézírást alkalmazni, hiszen így az új információk sokkal biztosabban rögzülnek az agyunkban.


További hírek

  Múzeumba járni kétféleképp lehet
2024. 06. 22. 02:36 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországon először
2024. 06. 21. 01:45 pecsi-hirhatar.hu
  Címketípusok: hova és milyet válasszunk?
2024. 06. 20. 12:50 hirhatar.hu
  Miért érdemes Budapesten vakációzni?
2024. 06. 20. 12:50 hirhatar.hu
  Színek a garázsban: modern és könnyen kezelhető megoldások
2024. 06. 20. 12:30 kecskemeti-hirhatar.hu
  Fafelületek festése profi módon
2024. 06. 20. 12:25 fovarosi-hirhatar.hu
  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  A sportfogadás világa
2024. 06. 19. 09:56 kecskemeti-hirhatar.hu
  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport