HÍRHATÁR ONLINE - Tisztázó vita választás előtt

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.06.19.
 Kedd
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,33 Ft
   CHF árfolyam
   281,74 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 04. 11. 20:55     


Tisztázó vita választás előtt
Magasra csaptak az indulatok az elmúlt hetekben Tapolcán: volt kommunistázás, szélsőségesezés, feljelentgetés, de úgy tűnik, a leglényegesebb kérdéseket nem sikerült kellőképpen tisztázni. Az ATV Egyenes beszédének péntek esti, médiatörténeti jelentőségű vitája ezekre kereste a választ, több- kevesebb sikerrel.

A három esélyes tapolcai jelölt - a fideszes Fenyvesi Zoltán, az MSZP-DK-s Pad Ferenc és a jobbikos Rig Lajos - élő tévévitáját Simon András műsorvezető vezényelte le.

 

Arra, hogy hogyan fognak együtt dolgozni a más színben politizáló polgármesterekkel, csupán Pad Ferenc, az MSZP-DK közös jelöltje adott érdemleges feleletet. Míg a jobbikos Rig Lajos és a Fidesz-KDNP színeiben induló Fenyvesi Zoltán egyszerűen megkerülte a választ, 40 év szakszervezeti tevékenység hátterében Pad Ferenc úgy látja, meg kell találni azt a közös pontot, ami összeköti a különböző pártállású feleket, nem pedig azokra, figyelni, amelyek elválasztanak.

 

A kérdést, miszerint pártot, országos programot, vagy helyi programot választanak vasárnap, a jobbikos jelölt azzal a fajta magabiztossággal válaszolta meg, mintha már megnyerték volna a választásokat. Az emberek egy részét maga a párt és annak országos programja nyerte meg tetszését, mások pedig kimondottan az ő személyére szavaznak, hiszen egykori egészségügyi dolgozóként jól ismeri a tapolcai kórház legnagyobb problémáit. Rig egyszersmind burkoltan felrótta a Fidesznek azt is, hogy a kormánypárt ebben az esetben sem tartotta meg választási ígéreteit, mit sem tett az egészségügy helybéli gondjainak orvoslásáért.

 

Miközben hangot adott reményének, miszerint a pártszimpátia mellett a holnapi  ikszelgetéskor a  választópolgárok bölcsessége is szerepet kap, Fenyvesi diszkréten zsarolt. Hiszen, mint célzott rá, a legnagyobb támogatást azok a képviselők kapják, akik együttműködnek a kormánnyal - így tehát nem kérdés ki hozhatja majd a legtöbb fejlesztést a településre. Pad szerint a voksolások nem annyira a kormányzásról szólnak majd, mint inkább, a lakmuszpapírhoz hasonlóan, az ország hangulatát jelzik. Azt, hogy megelégelték-e az emberek az elmúlt öt évet, és szeretnének-e mást vagy sem.

 

Pad értékelte a kormánynak azt a szándékát, hogy a következő uniós ciklusból a pénzek 60%-át fejlesztésre és a meglévő munkahelyek megőrzésére, a kis- és középvállalkozásokra fogják fordítani, de azt nem hitte, hogy csak akkor jön fejlesztési forrás, ha kormányzati képviselő van a térségben. Hiszen, emlékeztetett, az előző 5 év alatt, amikor fideszes képviselő, fideszes testület volt Balatonfüreden 1,1 millió forint jutott egy főre, míg Tapolcának 232 ezer ft/fő összegnyi fejlesztéssel kellett beérnie. Rig arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 12 évben, beleértve azt az időszakot is, amikor Fenyvesi döntéshozó szerepben volt, Tapolca és Sümeg kistérségében olyan állami beruházás, ami több 100 munkahelyet teremtett volna, nem létesült. A Fidesz nem kerített sort 12.000 ember aláírása ellenére sem a kórháznál esedékes változtatásokra, így csekély az esély, hogy most jobb belátásra tér.

 

A Fidesz jelöltjének arról is csak nagy általánosságban voltak elképzelései, milyen formában lehetne új munkahelyeket teremteni. Nagyjából annyi hangzott el, hogy ő nem egyetlen települést akart képviselni, hanem mind a hatvanat, illetve „akkor lesznek munkahelyek a kistelepüléseken is, hogy ha tudjuk, mit szeretnének a kistelepülések”. Vannak feladatok, dolgoznak rajtuk, ezért kell azt a célt kitűzni, hogy minél több munkahelyet teremtsenek - kanyarodott vissza az alapproblémához, továbbra is adós maradva az érdemi válasszal. A kórházzal kapcsolatos fejlesztésekre pedig - szerinte - most érett meg a helyzet. E célra egyébként már 2013-ban aláírt a kormány egy megállapodást 2,3 milliárd forintról, 72 milliós adósságot pedig átvállalt a tapolcai kórháztól. Mindez önmagában nagyon ígéretes lenne, csakhogy, mint Pad Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a megígért felújítás és fejlesztés nem a megszűnt aktív belgyógyászatra és sebészetre vonatkozik, pedig az embereknek ez lenne fontos.

 

Fenyvesnek nagyszabású elképzelései voltak a turizmus, mint a térség egyik jelentős bevételforrása fejlesztéséről is. Lelkesen ecsetelte, milyen nagyszerű lesz, ha egy friss  kormánydöntés értelmében a Balatont kerékpárút köti majd össze a Velencei-tóval, illetve Budapesttel. „Nem a Balatont kell körbebiciklizni, hanem pont a Balatontól kell felhozni az embereket a tapolcai térségbe. Ki kell terjeszteni a borturizmust, a bakancsos turizmust, oda kell csalni a kistermelőkhöz a turistákat - ez csak úgy lehetséges, ha bicikliutak épülnek” - hűtötte le lelkesedését Rig Lajos.

 

Pad egyszerű, logikus válaszokat adott arra a kérdésre, hogyan lehetne új munkahelyet teremteni a térségben. Véleménye szerint az ajkai modell adoptálható lenne Tapolcára és Sümegre is, tehát önkormányzati pénzzel kellene támogatni a szakmai fejlődést, amelyek a térségben működő vállalkozásokat, a munkahelyeket teremtő beruházásokat. Közlekedésmérnökként Pad azt is átlátta, hogy az infrastruktúra javításával azokra a területekre lehetne vinni a munkanélkülieket, ahol munkaerő hiány van.  A vörösiszap-katasztrófa miatt például a MAL-nál  600 munkahely szűnt meg 2010 óta, pedig az állásukat elvesztett embereket tömegközlekedési eszközökkel egyszerűen el is lehetne szállítani azokra a helyekre, ahol igény lenne munkájukra.

 

Arra a kérdésre, miszerint egy esetleges konfliktus esetén a helyi érdek, vagy a pártérdek mellett állna-e ki az újonnan választott képviselő, szintén Pad Ferenc adta a legmegyőzőbb választ. Rig Lajos egyfelől határozottan állította, hogy neki Pestről nem mondhatják meg mit kellene tenni helyi ügyekben, de sietve azt is hozzátette, hogy megpróbálna olyan kompromisszumokat hozni, ami a helyi szempontoknak és a pártpolitikának is megfelelne. Fenyvesi válaszából azt tűnt ki, hogy igyekszik majd lavírozni szavazói és a kormányérdekek között, döntéshelyzetben azonban valószínűbb, hogy az utóbbi javára döntene. Politikai riválisaihoz képest Pad Ferencnek van a legnagyobb szabadsága, hiszen több párt áll mögötte, és egy széles civil szövetség, szerveződés, a szakszervezetek is, így tehát neki nem „kötelező” egyetlen érdekcsoport nyomásának engedelmeskedni, hanem teheti azt is, ami a leginkább javát szolgálja választóinak.

 

Fenyvesi Zoltán huszonöt évig tanított Ajkán, jelenleg a várpalotai Thury György Gimnázium igazgatója. Több cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő Ajkán, 2014 ősze óta a megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke.

 

Rig Lajos 1974-ben született Tapolcán, azóta is itt él feleségével és négy gyermekével.2008-ban lépett be a Jobbikba, melynek színeiben 2010-től önkormányzati képviselőként, majd 2014-től alpolgármesterként tevékenykedik. Az egészségügyben 1993-ban kezdett el dolgozni.

 

Pad Ferenc az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke, ősszel a Veszprém megyei város 6-os számú egyéni választókerületéből került be a helyi képviselő-testületbe, öt szavazattal előzve meg fideszes ellenfelét. Pad Ferenc értékesítési menedzserként dolgozik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-ben 

 

kiss

 


További hírek

  Váratlanul Berlinbe rendelték Orbánt
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Botrány az Audinál: Őrizetbe vették a világcég vezetőjét
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Bejött a foci vb: Az oroszok több mint a fele Putyint akarja 2024 után is
2018. 06. 19. 13:36 hirhatar.hu
  Leekens repül, utódjával már tárgyalnak
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Óriási képpel ironizált az extravagáns hajviseleten Cantona
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Rejtély: Kigyulladt a szaudi csapatot szállító orosz gép
2018. 06. 19. 12:48 hirhatar.hu
  Will Smith apák napi show-t nyomott családjával a Lánchídnál
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Kényszergyógykezelés vár a budaörsi mániákus gyújtogatóra
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Ketten meghaltak a hétfő esti malmői lövöldözésben
2018. 06. 19. 12:17 hirhatar.hu
  Harry Kane a megmentő
2018. 06. 18. 22:49 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport